SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bilkent Kampüsleri Tasarısına Onay

A- A+ PAYLAŞ

TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'ni cazibe merkezi haline getirmek için Ankara, Erzurum, Malatya, Şanlıurfa ve Van'da eğitim bilimleri enstitüleri kurulmasını hükme bağlayan Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu'nda Değişiklik Öngören Kanun Tasarısı kabul edildi.

Tasarıyla bu enstitülere bağlı ilk ve orta öğretim kurumlarında laboratuvar okulları açılacak. TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda, Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu'nda Değişiklik Öngören Kanun Tasarısı'nda değişiklik öngören tasarı benimsendi.

Tasarıyla ilgili bilgi veren Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, vakıf üniversitesi olan Bilkent Üniversitesi'nin, Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgeleri'nde eğitime katkı sağlamak amacıyla eğitim bilimleri enstitüsü kurmasına imkan tanındığını söyledi. Bu enstitülere bağlı kurulacak ilköğretim ve orta öğretim okullarına gidecek öğrencilerin en az yüzde 70'inin burslu, diğer öğrencilerin ise ücretli eğitim alacağını kaydeden Çelik, söz konusu okullara yatılı öğrenci alınmayacağını bildirdi.

Bilkent Üniversitesi'nin eğitim yatırımlarına destek amacıyla üniversitede çalışanlardan Gelir Vergisi alınmayacağını belirten Çelik, ''Bu tür yatırımda bulunmak isteyen vakıf üniversitelerine de aynı imkan tanınabilir. Bu düzenlemeyle Bilkent Üniversitesi'ne bir imtiyaz tanınıyor. Projesi olan diğer özel üniversitelere de yapılacak düzenlemeyle aynı imtiyaz tanınabilir'' diye konuştu.

Bilkent Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Doğramacı, kanunun çıkmasının ardından çalışmalara, inşaat sezonu kısa olan Erzurum'dan başlanacağını bildirdi. Ankara, Erzurum, Malatya, Şanlıurfa ve Van'da okulların 2006-2007 eğitim ve öğretim dönemine yetişmeyeceğini belirten Prof. Dr. Doğramacı, 5 ilde yapılacak her okulda en az bin öğrenciye eğitim verileceğini kaydetti.

Komisyonda kabul edilen, Yükseköğretim Kurumları Teşkilatı Kanunu'nda Değişiklik Öngören Kanun Tasarısı'na göre, Bilkent Üniversitesi, Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini cazibe merkezi haline getirmek için Ankara, Erzurum, Malatya, Şanlıurfa ve Van'da eğitim bilimleri enstitüleri kuracak. Bu enstitülere bağlı ilk ve orta öğretim kurumlarında laboratuvar okulları açacak.

Enstitüler, kampüslerinde uluslararası yüksek kalite ve standarda sahip eğitim merkezi olarak kurulacak ilk ve orta öğretim okullarını, laboratuvar okullar olarak kullanabilecek. Ankara'daki laboratuvar okulu ile Bilkent Üniversitesi hazırlık okulları ve Bilkent Uluslararası Okulu öğrencileri ve öğretmenleri birlikte akademik ve sosyal çalışmalarda bulunabilecek. Laboratuvar okullarındaki öğretmenler, kampüslerindeki eğitim bilimleri enstitüsünde yüksek lisans veya doktora öğrencisi olabileceği gibi, eğitim bilimleri enstitüsü öğretim elemanları da laboratuvar okullarında öğretmenlik yapabilecek.

Laboratuvar okullarında 10. sınıftan 11. sınıfa geçişte, Bilkent Üniversitesi Senatosu tarafından belirlenecek uluslararası sınavlarda başarılı olma şartı da aranacak. Bu liselerden mezun olabilmek için uluslararası bakalorya diploması alınması da gerekecek. Erzurum, Malatya, Şanlıurfa ve Van'daki laboratuvar okullarında öğrenim gören öğrencilerin en az yüzde 70'inin burslu olması zorunlu olacak.

Kampüslerde eğitim ve araştırma birimleri ile sağlık merkezi, lojmanlar, misafirhaneler gibi her türlü tesisin kurulması ve işletilmesiyle ilgili, ücretler dahil her türlü giderler ile öğrencilere sağlanacak burslar, Bilkent Üniversitesi kaynakları ile bağışlardan karşılanacak. Bilkent Üniversitesine, bu yatırımından dolayı devlet desteği verilecek. Buna göre, üniversitede çalışan personelin maaşlarından alınan gelir vergisi, bir havuzda toplanarak okul yatırımları için harcanacak.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız