SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Binlerce Mezar Nakledilecek

0
Güncellendi - 2015-12-28 00:15:37
Binlerce Mezar Nakledilecek
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın eski mezarlıklarından olan ve halen cenaze defninin yasak olduğu, Çırmıktı yolu üzerindeki Kuyuönü Mezarlığı'nın içinden geçecek olan Güney Kuşak yolu nedeniyle, buradan 3 bin 500 mezarın nakledileceği bildirildi.

Şehir Mezarlığı'nın 1989 yılında açılmasından bir süre sonra cenaze defninin yasaklandığı, halen 16 bin 300 dolayında mezarın bulunduğu belirlenen 40 dönüm alandaki 70 yıllık Kuyuönü Mezarlığı'ndan çok sayıda mezarın nakline ilişkin olarak Büyükşehir Belediyesi tarafından ihale düzenlendi. 12 Kasım günü yapılacak ihalenin şartnamesinde, mezarların 365 gün içerisinde nakledilmesi öngörülüyor. 

Kuyuönü Mezarlığı'nı, Derme Kanalı ile Konak- Kernek Beydağı arasındaki yol ikiye bölüyor. Güney kuşak yolu için, kanalın sağ ve solunda bulunan mezarlar taşınacak. Belirtilen kuşakta, "baş taşı" olan belirli olarak 800 civarında mezarın bulunduğu, ancak çok sıkışık ve üst üste defin yapılmış olması nedeniyle nakledilecek cenaze sayısının 3 bin 500'ü bulabileceği öngörülüyor.

Belediye yetkilileri, mezar nakliyle ilgili olarak, "50 Metrelik Güney Kuşak yolu güzergahının bir bölümü mezarlık alanından geçtiği için naaşların nakli için ihaleyi açtık. Gerekli olan yasal işlemlerin önemli bir bölümü olan İçişleri Bakanlığından gerekli izni aldık. İkinci aşamada ise mezar sahiplerine duyuru yapacağız. Orada bizi büyük sıkıntılar bekliyor. Çünkü, mezar taşı olan naaşların sayısı 800 civarında, bir çok mezar düzleşmiş ve mezar özelliğini kaybetmiş. Bunların sayıları hakkında da sahiplerini bulmada epeyce sıkıntı yaşayacağız ama yolu açmak zorundayız. Nakil işlemlerinde muhtarlar ve cenaze sahipleri de hazır bulunacak.

Günü kurtarma anlayışıyla yerel meclisten çıkarılan kararlarla çarpık bir yapılaşmanın ve araç trafiği keşmekeşinin her geçen gün artığı Malatya’da, sorunlara kalıcı çözüm yerine palyatif çözüm arayışların sürdüğünü belirten teknik uzmanlar ise; “Şu aşama da yol genişletme çalışmalarının yapılması için mezarlık alanının daraltılması kaçınılmaz. Ama orta ve uzun vadede kalıcı bir çözüme ulaşmak isteniyorsa bölgenin yoğunluğunu artıracak imalatlara, yapılaşmalara izin verilmemesi gerekir. Aksi halde genişletilen yol ile cazip hale gelecek ve bir süre sonra genişletilen yol bile kafi gelmeyecek.”yorumunu yaptılar. 

Mezarların, Şehir Mezarlığı'nın yanı sıra halen defin yasağı bulunmayan mezarlıklara nakledilebileceği ifade ediliyor.

FOTOĞRAF (Büyütmek için üzerine tıklayınız): Derme Kanalı'nın (fotoğrafta mavi renkte) ikiye böldüğü Kuyuönü Mezarlığı (sınırları kırmızı renkle gösterilmiş)'nın, kanalın sağ ve solundaki bölümünde yeralan 3 bin 500 civarında mezar, bu güzergahtan geçecek olan Güney Kuşak Yolu nedeniyle yapılacak genişletme çalışması yüzünden nakledilecek. (Google Earth)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız