SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bir 1954'de Bir de 2007'de..'

A- A+ PAYLAŞ

Valilik salonunda yapılan toplantıda Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) konusunda detaylı bilgiler sunuldu. Toplantıda konuşan Vali Halil İbrahim Daşöz, “Kent merkezlerinde yaşayan nüfus her geçen gün artıyor” dedi.

Nüfus sayımını konu alan toplantıya Vali Halil İbrahim Daşöz, Malatya Belediye Başkanı Cemal Akın, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Bölge Müdürü Şemsettin Özcan, İl Özel İdare Genel sekreteri Ali Kazgan, Valilik Mahalli İdareler Müdürü ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Müdürleri katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Daşöz, “ 1927’ de başlayan ilk nüfus sayımı 1990’a kadar sonu 0-5 rakamları ile biten yıllarda ve insanların o gün bulunduğu yere göre yapılıyordu. 1990’dan sonra sonu sıfırlı yıllarda yapılmaya başlandı. 1927’de 305.000 olan Malatya nüfusu aradan geçen 80 yıl içinde iki kez azalmış. Bunlardan biri 1954 yılında Adıyaman’ın Malatya’dan ayrılıp il olması ile ikincisi ise 2007 yapılan son nüfus sayımında gerçekleşmiş.

Adrese dayalı yapılan sayım sonucu Malatya’mız nüfus büyüklüğü açısından Türkiye’nin 29. sırasında. Malatya, merkezde yaşayan nüfus itibarı ile 15.sırada.” dedi.

2000 yılında yapılan nüfus sayımında Malatya genel nüfusunun 853 bin 658 olduğunu hatırlatan Vali Daşöz, son nüfus sayımına göre Malatya genel nüfusunun 131 bin 593 düştüğünü ifade etti. Malatya merkez ilçe nüfusunun 2000 yılında 381 bin 81 olduğu, 2007 sayımında ise 383 bin 185'e yükseldiği belirtildi.

Malatya merkez Hanımınçitliği, Orduzu, Dilek, Konak ve Topsöğüt beldelerinin Malatya Belediyesi'ne bağlanmasıyla Malatya Belediyesi merkez ilçe nüfusunun 46 bin arttığı da bildirildi.

Belediye Başkanı Cemal Akın ise “Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi ile yapılan son nüfus sayımı sıhhatli olması bakımından bir çok hizmetlerin sağlıklı olarak sunulmasını sağlayacaktır.” diye konuştu.

TÜİK Bölge Müdürü Şemsettin Özcan’da konuşmasında Malatya’nın nüfusu konusunda bilgileri içeren sinevizyon gösterisi eşliğinde toplantıya katılanları bilgilendirdi.

Özcan’ın yaptığı bilgilendirme sunumunda; ADNKS’nin yararlarının kent hizmetlerinin başta eğitim, sağlık, altyapı olmak üzere bir çok yararları olduğunu ve sistemin sürekli olarak sağlıklı güncellenmesinde ve nüfusun köy ve şehirler arasındaki dağılım ile nüfusu artan ve eksilen ilçeler bilgileri yer aldı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız