SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bir Abidenin Yok Olmasının Önüne Geçtik"

0
Güncellendi - 2018-04-09 04:56:08
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın Battalgazi ilçesindeki 7 asırlık çınar ağacının bulunduğu bölge, belediye tarafından 25 milyon lira bedelle projelendirilerek turizme kazandırıldı.

İlçeye bağlı Orduzu Mahallesi'nde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından "Doğu Çınarı" adıyla 2011'de tescillenen ancak tahrip edilen yaklaşık 15 metre yüksekliğinde 7,5 metre çapındaki çınar ağacının, daha korunaklı hale getirilmesi ve gelecek nesillere ulaştırılması amacıyla Battalgazi Belediyesi tarafından çalışma yapıldı.

Tarihi çınar ve çevresinde kamulaştırma yapan belediye, kamulaştırma bedeliyle birlikte yaklaşık 25 milyon lira harcamayla bölgeyi mesire alanına dönüştürerek "Galip Demirel Çınar Parkı" adını verdi.

Alanda ateş ve mangal yakılmasını yasaklayan belediye, çınarın hemen yanı başında bulunan ve kaynak suyuyla beslenen çeşmeyi de düzenleyerek vatandaşların hizmetine sundu.

Projeyle adeta tabiat parkına dönüştürülen bölge ziyaretçi akınına uğruyor.

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentin büyükşehir statüsüne kavuşmasıyla 2014'te anıt ağacın belediye sınırları içerisinde kaldığını söyledi.

Tarihi çınar ağacının daha korunaklı hale getirilmesi ve gelecek nesillere ulaştırılması amacıyla proje hazırladıklarını dile getiren Gürkan, ilk etapta çınarın civarındaki parselleri kamulaştırdıklarını ifade etti.

Gürkan, tescillenen ağacın geçmişte yeterince korunamadığını dile getirerek, "Çınar kendi haline terk edilmişti. Çocuklar ağacın kovuğunda ateş yakmış. Ağaç, kendi halinde tahribata açık durumdaydı. Burası madde bağımlılarının uğrak yeri haline gelmişti." diye konuştu.

- "Bir abidenin yok olmasının önüne geçtik"

Gürkan, çınarı koruma altına almak amacıyla 30 bin metrekarelik alanı kamulaştırdıklarını aktararak, şöyle devam etti:

"Mahallenin kimliğini oluşturan bir abidenin yok olmasının önüne geçtik. Tarihi çınarın çevre düzenlemesini de yaparak, vatandaşlarımızla buluşturduk. Güvenlik görevlilerimiz 7 gün 24 saat park içinde güvenliği sağlıyor. Parkımızda çeşitli etkinliklerin yapılabileceği amfi tiyatro, kamelyalar, yürüyüş yolları ve restoranın yanı sıra ilçelerimizin tarihinin resim ve fotoğraflarla anlatıldığı bir alanımız var."

Park içinde ateş ve mangal yakmayı da yasakladıklarını aktaran Gürkan, "Ağacı koruyabilmek için Karedeniz Teknik Üniversitesi ile İstanbul Büyükşehir Belediyesinden konuyla ilgili uzmanları getirerek, bakımını yaptık. Geçmişte gördüğü zararı telafi etmeye çalıştık. Uzmanların önerileri doğrultusunda da ağaca gerekli bakımları, periyodik olarak yapıyoruz." ifadelerini kullandı.

 - Vatandaşlar anıt ağaçla öz çekim yapıyor 

Anıt ağacı görmeye gelen İnönü Üniversitesi Felsefe Bölümü öğrencisi Dilan Genç, ağacın yaşını öğrenince çok şaşırdığını belirtti.

Ağacın yedi asırlık tarihi yaşadığını, bunun muhteşem olduğunu aktaran Genç, "Dili olsa kim bilir neler söylerdi. Ağaç galiba daha önceden metruk bir haldeymiş çünkü kovuğunda ateş yakılmış. Anıt ağaç şu an koruma altında. Bu ağacın koruma altında bir bin yıl daha yaşayacağına inanıyorum." diye konuştu.

Vatandaşlardan Vakkas Özge de çınarın yüzyıllardır ayakta durduğunu söyledi.

Belediyenin anıt ağacın çevresinde düzenleme yapmasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Özge, "Dedelerimiz, büyüklerimiz ve daha niceleri bu çınarın dibindeki pınardan su içti. Onların çocukları ve torunları da aynı çınarın dibinde oturuyor ve su içiyor. Bundan sonra da böyle devam eder inşallah. Çınarın korunmasında emeği geçenlere teşekkür ediyorum." ifadelerini kullandı.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

6 yorum yapılmış

  • Celal à (5 yıl önce)
    iyi bişey yapmış gibi bide yazıyo ne yuvaları yıktı O şarap öbür taraftada anlarsın içme neymiş
    0
    0
    Yanıtla
  • Alperen (5 yıl önce)
    Bu adamın hakkı büyükşehir yönetmek
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat Bey (5 yıl önce)
    Iste en guzel hizmetlerden bir tanesi... Zaten pinarbasi ile arası az bir yürüme mesafesi..Bence o akan dere takip edilerek pinarbasi ile birleştirilmeli..Boylece Ahmet Cakir ve arkadaşları tarafından betonlastirilan kernek icin de alternatif olur...
    0
    0
    Yanıtla
  • neden projenin geriye kalan kısmı yapılmamış selahattin beye sorsanız a neden engel olmuş
    0
    0
    Yanıtla
  • Kırkdort (5 yıl önce)
    Emeği geçenlerin eline sağlık.Allahım razı olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Mahir (5 yıl önce)
    Hey gidi günler heyyy,mangal ateşinde biber közler, ucuz çubuk şarabı ile içer, Pınarbaşı ndan gelen o derede balık tutardık.Belki fakirdik ama mutluyduk....
    0
    0
    Yanıtla