SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bir An Önce Adım Atılmalı"

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:48:04
A- A+ PAYLAŞ

Dünya Engelliler Günü dolayısıyla Valilikçe bir konferans düzenlenirken, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, AKP İl Başkanı Bülent Tüfenkci ile birlikte Akşemsettin İşitme Engelliler Okulu’nu ziyaret ettiler. Bu arada Engelliler Günü dolayısıyla milletvekilleri Cemal Akın, Öznur Çalık ve Veli Ağbaba'nın yanı sıra Vali Vasip Şahin birer mesaj yayınladılar.

KONFERANS..

Malatya Valiliği Engelliler Konseyi tarafından ‘3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ dolayısıyla hazırlanan konferansta konuşan Pamukkale Üniversitesi İslam Tarihi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mithat Eser, “Engellilerde imtihanda ama engellilere hayatı kolaylaştırmak, engelliler için engelleri kaldırmakta topluma düşen bir imtihandır” dedi.

Belediye Konferans Salonu’nda ‘Peygamber Efendimizin Engellilere Yaklaşımı’ konulu konferansında konuşan Yrd. Doç. Dr. Mithat Eser, “Zaman zaman istismar edilmeye çalışılanda bir konu; evet engellik ilahi bir kader mi, bir imtihan aracı mı? Biz neden engelliyiz gibi soruları zaman zaman görüyoruz, yaşıyoruz. Öncelikle şunu ifade edeyim; Rabbimizin kitabına baktığımız zaman iki türlü ayeti kerime var. Birincisi Allah’ın izni olmaksızın hiçbir musibet başa gelmez. İkincisi, başınıza gelen her hangi bir musibet kendi ellerinizin yaptığı yüzündendir. Allah yaptıklarınızın çoğunu affeder. Engellilik nasıl bir imtihansa, sağlıklı olmakta bir imtihandır. Biz sanki fakirlik bir imtihanmış gibi düşünüyoruz ama aslında zenginlikte bir imtihandır. Oysa herkes bir imtihan içerisinde. Özel bir imtihan değil engellilik. Bir engellinin kıldığı namaz ile sağlıklı bir insanın kıldığı namaz elbette bir olamaz. Bunu altını özellikle çizmemiz gerekiyor. Engelliliği ilahi bir ceza olarak görmek doğru değildir” dedi.

Konferansında hadisi şeriflerden örnekler aktaran Yrd. Doç. Dr. Mithat Eser, “Bazen deprem imtihan deniliyor. Depremi yaşayanlar için imhandır deniliyor. Hayır, öyle değil. Diğer insanlarda imtihan içindedir. Acaba o depremzedelere yardım edecekler mi, etmeyecekler mi? Asıl imtihan onlar için başlıyor. Engellilerde imtihanda ama engellilere hayatı kolaylaştırmak, engelliler için engelleri kaldırmakta topluma düşen bir imtihandır. Bunu ifade etmemiz gerekir” şeklinde konuştu.

Konferansa Vali Yardımcısı Murat Çağrı Erdinç, Aile ve Sosyal Politikalar Müdürü Oktay Taş ile birlikte kalabalık bir topluluk katılırken çok sayıda engellide konferansa akülü araçları ile geldi.

ZİYARET..

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Akşemsettin İşitme Engelliler Okulu’nu ziyaret eden Başkan Çakır, okul öğrencileri tarafından kapıda çiçeklerle karşılandı. 

Ziyaret sırasında Akşemseddin İşitme Engelliler Okulunun 65 öğrencisi olduğunu belirten Okul Müdürü Vahap Tokmak, Akşemsettin İşitme Engelliler Okulu’nun bölge okulu olduğunu, Adıyaman, Elbistan gibi illerden gelen öğrencilerin de olduğunu söyledi.

Okulun yatılı olduğunu vurgulayan Müdür Tokmak, “Okulumuz 1978’den beri işitme engelli çocuklarımıza hizmet ediyor. Bizler, engelli öğrencilerimizi topluma kazandırmaya çalışıyoruz. Belediye Başkanımız Ahmet Çakır okulumuz bahçesinin düzenlenmesinde ve yeşillendirmesinde bize destek oldu. Ne zaman okulumuzla ilgili bir talebimiz olsa kapısını bize hep açık tuttu. Huzurlarınızda kendisine teşekkür ediyorum” dedi.

Türkiye’de 8 milyona yakın engellinin olduğunu belirten AKP İl Başkanı Bülent Tüfenkci ise engellilerin toplum içinde hak ettikleri yere gelebilmeleri için büyük çaba sarf ettiklerini söyledi.

Her fırsatta engellilerle bir araya geldiklerine vurgu yapan Tüfenkci, “Biz engelli sivil toplum kuruluşlarımız başta olmak üzere her platformda engellilerimizle birlikte oluyoruz. Onların da toplumun birer parçası olduğunu biliyoruz. 

Malatya Belediyemiz de Malatya’da fark yarattı. Engellilerin daha çok toplum içine karışması için çalışmalar yaptılar. Yapılan hizmetlerle engellilerimizin hayatını kolaylaştırdılar” dedi.

Herkesin bir engelli adayı olduğunu belirten Belediye Başkanı Ahmet Çakır ise her zaman engellilerin yanında olduklarını, onların sorunlarının çözümünde ortak hareket ettiklerini söyledi.

Malatya Belediyesi’nin sürdürdüğü bütün projelerde ilk olarak engellileri düşündüklerini belirten Başkan Çakır, “Engellilerimizin sorunlarını kendi sorunlarımızmış gibi görüyoruz. Bu amaçla gündelik hayatlarını nasıl kolaylaştırabiliriz onun çabası içerisindeyiz. Halkımız da bu konuda bilinçlenmeye başladı. Engellilerimiz için bundan önce yaptıklarımıza değil, bundan sonra yapacaklarımıza bakıyoruz. Onların sorunlarını çözmek bizim temel görevimiz. Sizler de topluma faydalı birer birey olacaksınız. Sizin yetişmenizde emeği geçen bütün öğretmenlerimize de teşekkür ediyorum” dedi.

Konuşmaların ardından Akşemsettin İşitme Engelliler Okulu Müdürü Vahap Tokmak, okulun tanıtımı ile ilgili bir sunum yaptı.

MESAJLAR..

AKP Malatya Milletvekili Cemal Akın, Engelliler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada "Ülkemiz; üretken, çalışkan ve genç bir nüfusa sahiptir. Nüfusumuzun yaklaşık %13'ü de engelli vatandaşlarımızdan oluşmaktadır. Yıllardır böyle bir gerçek görmezden gelinmiş, engelli kardeşlerimiz en fazla ihmal edilen kesimler içerisinde yer almıştır.Sosyal devlet olmanın önemli şartlarından birisi de, engelli kardeşlerimizin engelsiz bir yaşam sürebilmeleri için gerekli olan yasal düzenlemelerin ve yatırımların yapılmasıydı. Bu yasal düzenlemeleri hükümetlerimiz gerçekleştirdi. Göreve geldiğimiz 2002 yılından itibaren, sosyal devlet olmanın gereği olan engellilerimizin önündeki kanuni ve fiziki engellerin ortadan kaldırılması adına birçok önemli düzenlemeye yer verdik. Eğitim-Öğretim şartlarının iyileştirilmesi, istihdam olanaklarının artırılmasıyla engelli kardeşlerimizi topluma kazandırma gayreti içerisinde olduk. 2005 yılında önemli bir adım atarak Engelliler yasasını çıkardık. Bunlarla birlikte, gerek sosyal projelerimiz ve gerekse Sivil Toplum Kuruluşlarımızla birlikte toplumsal dayanışma ve duyarlılığın artmasına katkıda bulunduk. Yapılan bu çalışmalar sonucunda, engelli kardeşlerimiz kendilerine duydukları özgüvenle, toplumun her alanında kendisini rahatlıkla ifade edip başarılara imza atabilir hale geldiler.Bu duygu ve düşüncelerle, Dünya Engelliler Günü'nün hayırlara vesile olmasını diliyor, Ülkemizdeki ve dünyadaki tüm engelli kardeşlerimizin toplumun her kademesinde engelleri aşarak daha huzurlu bir hayata sahip olmalarını temenni ediyor, Tüm hemşehrilerimi saygı ve sevgiyle selamlıyorum."dedi.

AKP Milletvekili Öznur Çalık'ın mesajı da şöyle:

"Engelli vatandaşlarımızın, sosyal devletin gereği ilkesince sağlık, eğitim ve istihdam gibi temel haklardan tam ve eksiksiz yararlanabilmeleri gerekir. Engelli olmak sadece bir sağlık sorunu olarak değerlendirilmemeli, bu konunun aynı zamanda hukuki, sosyal ve ekonomik boyutları da göz ardı edilmemelidir. Engelli vatandaşlarımızın sorunları toplumun bütün kesimlerince dikkate alınmalı ve herkes toplumun birer ferdi olarak bu konunun çözümü noktasında üzerine düşenleri yapmalıdır. Ülkemizde son dönemlerde engelli vatandaşlarımızın yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve haklarının geliştirilmesi en önemli mesafeler AK Parti İktidarı döneminde alınmıştır. Anayasamızda yapılan değişiklikle ‘Engelli Kardeşlerimize’ pozitif ayrımcılığı sağladık. Engelli vatandaşlarımızın hayatların bir dönüm noktası olduğunu düşündüğüm ‘evde bakım ücretini’ uygulamaya koyduk” ifadelerini kaydetti.

Çalık’ın mesajında şu ifadeler yer aldı; “Çalışamayacak durumda olan engellilerimize bağlanan aylık oranlarının ciddi oranda arttırdık. Engelli vatandaşlarımızın eğitim ihtiyacını, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezlerinden ücretsiz yararlanabilmelerini sağladık. Kamu ve özel sektörde engelli kardeşlerimizin istihdam edilmelerini sağladık. Cumhuriyet tarihinde bir ilke imza atarak ‘Özürlü Memur Seçme Sınavını’ gerçekleştirdik. Yapılan tüm çalışmalarda amaç; engelli kardeşlerimizin toplumun her kademesinde engellerini aşmalarına yardımcı olmak ve böylelikle onları topluma kazandırmaktır. Bu çok özel ve anlamlı hafta dolayısıyla, toplumun her kesimini engelli kardeşlerimiz için daha fazla sorumluluğa ve hassasiyete davet ediyorum. Tüm engelli vatandaşlarımızın sağlıklı, mutlu ve başarılı bir hayat sürmelerini diliyorum.”

CHP Milletvekili Veli Ağbaba, 3 Aralık Dünya Engellileri Günü’nde herkesin etrafına bakması gerektiğini ve engellilere yönelik daha fazla farkındalığa sahip olunması gerektiğini söyledi. Ülkemizde engellilerin yaşadığı birçok soruna ve karşı karşıya bırakıldıkları zorluklara dikkat çeken Ağbaba, engellilerin görmezden gelinemeyeceğini, tüm sorunlarının tespit edilmesi ve insanca yaşayabilecekleri ortamların oluşturulması için daha fazla çalışılması gerektiğini söyledi. 

Ağbaba, “Engelli öğretmenler kadrosuz, atama bekleyen binlerce engellinin ataması yapılmıyor, engelli mahpuslar insanlık dışı koşullarda cezaevlerinde, engelli avukatlar mesleklerini tam anlamıyla icra edemiyor, engelli öğrenciler 3. katta sınava sokuluyor… Ne yazık ki bu liste uzayıp gidiyor” diyerek engelli yurttaşların karşı karşıya kaldıkları zorlukların çokluğuna dikkat çekti. 

“Engelli yurttaşların yaşam koşullarının iyileştirilmesi, kısacası engelli yurttaşların engelsiz yarınlara kavuşması ve diğer yurttaşlarla ile eşit koşullarda yaşayabilmeleri için herkesin üzerine düşeni yapmalıdır” diyen Ağbaba, herşeyden önce engellilere yönelik kafalardaki engellerden kurtulmak gerektiğini söyledi. Diğer yandan “Engelliler Yasasının” ertelene ertelene AKP’nin 2023 hedeflerinden birine döneceğini hatırlatan ve uyaran Ağbaba, “Bu konuda biran önce gerekli adımlar atılmalı, yasa hemen yürürlüğe girmeli ve buna ek olarak engelliler için kapsamlı bir eylem planı hazırlanmalıdır”.

Vali Vasip Şahin de şu mesajı yayınladı:

"Birleşmiş Milletler tarafından 3 Aralık tarihi “Dünya  Engelliler  Günü” olarak kabul edilmiştir.

Yaşadığımız süre içerisinde ne kadar sağlıklı yaşam sürmeye gayret etsek de hepimizin birer engelli adayı olduğunu unutmamak gerekir.

Engelli olmak sadece engellilerin veya ailelerinin sorunu değil, aslında toplum olarak hepimizi ilgilendiren sorunlara da  çözüm bulunması gerektiren bir konudur. 

İlimizde engelli vatandaşlarımızın günlük ihtiyaçlarını karşılama ve sosyal hayata katılımları için gerek Valiliğimizce gerekse diğer kamu kurum ve kuruluşlarınca en iyi şekilde hizmet verilmesi için çaba sarf edilmektedir. 

İlimizde faaliyet gösteren engelli sivil toplum kuruluşları engellilerin  sorunlarını dile getirirken çözümü konusunda da işbirliğinde bulunmaktadırlar. 

3 Aralık “Dünya Engelliler Günü”  nedeniyle ilimizdeki tüm engelli vatandaşlarımızın günlük yaşamlarında engelsiz bir hayat sürmelerini dilerken özellikle engelli olup, çalışabilecek durumdaki vatandaşlarımıza kamu kurumlarında sağlanan istihdamının yanında özel sektör tarafından  istihdamı konusunda daha özverili bir yaklaşım sergilenmesini diler;

Tüm engellilerimizin aileleri ile birlikte sağlık ve mutluluk dolu yaşam sürmelerini dilerim."

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan'ın mesajı da şöyle:

“Her engelsiz insanın aynı zamanda bir engelli adayı olduğu unutulmadan, herhangi bir nedenle engelli yaşamak zorunda kalan insanlarımıza karşı pozitif ayrımcılıkla, bu konudaki pek çok sorunun sevgi ve dayanışma ile üstesinden geleceğimize inanıyorum.

Engelli olmak kişinin kendisinin tercihi olan bir durum değildir ve herkes aynı zamanda engelli adayıdır. Bunun bilincinde olarak, öncelikle kişiyi engelli konumuna düşürecek nedenlerin önlenmesi için gereken tedbirlerin alınması en önemli görevlerimizden biridir. Belediye olarak görevimiz ise, engelli vatandaşlarımızın hayatlarını kolaylaştıracak çalışmalar yapmak, onları üretime dâhil ederek toplumda aktif rol kazandırmaktır.

3 Aralık Dünya Engelliler Günün de tüm vatandaşlarımızı bu konuda bilinçlenmeye, engelli vatandaşlarımıza ve ailelerine destek vermeye çağırıyor, sevgi ve saygılarımı sunuyorum.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız