SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bir Arsa, Üç Hikaye!

A- A+ PAYLAŞ

Fahri Kayhan Bulvarı üzerindeki arsa; 1991 yılında yapılan şuyulandırmada vatandaşlardan “Düzenleme Ortaklık Payı (DOP)” adı altında kesilerek yeşil alan ayrıldı. Şuyulandırmanın mahkemece bozulmasından sonra 2003 yılında yapılan ikinci şuyu uygulamasında yeşil alan olarak ayrılan alanın Sağlık Tesisi alanına dönüştürülmesi, ayrıca 2003'de yapılan şuyulandırmada vatandaşlardan kesilmesine rağmen SSK'dan DOP kesilmeyerek SSK'ya ayrıcalık tanınması, yine arsanın Sağlık Müdürlüğüne ait olmamasına rağmen konulan tabelada Sağlık Müdürlüğüne ait olarak ilan edilmesi gibi üç ayrı öyküsü var. Sağlık Müdürlüğü'nce bu alanın "Sağlık Ocağı" yapımı için tahsis edildiği yolunda konulan tabelayı ise kimin diktiği belli değil!

Yeşil alandan sağlık tesisi alanına dönüştürülmesiyle ilgili olarak teknik uzmanlar, "DOP adı altında kesilerek oluşturulan ve düzenlemeye tabi tutulan yerlerin ihtiyacı olan yol, meydan, park, otopark, çocuk bahçesi, yeşil saha, cami ve karakol gibi umumi hizmetlerden ve bu hizmetlerle ilgili tesislerden başka maksatlarda kullanılamaz, hükmü açık olmasına rağmen sağlık tesisi alanına dönüşmesi yasal değil" görüşünü beyan ettiler.

* 1991'de Yeşil Alan olarak ayrıldı
Malatya Belediyesi tarafından 15.05.1991 tarih, 2097 ve 21.05.1991 tarih 4372 sayılı kararları ile düzenlemeye tabi tutulan ve aralarında 51.896 m2'lik SSK hastanesi alanının da bulunduğu Çilesiz Mahallesi 1054, 269, 257 ve 258 adalarda yapılan düzenleme sonrası bahse konu 3297 m2'lik arsa, yeşil saha olarak ayrıldı. Aynı uygulamada vatandaşlardan kesilen DOP payları SSK'dan da kesilmiş ve SSK'nın yüzde 35'e denk gelen 18.164 m2'lik alanı DOP'a kesilerek SSK'nın arsası 33.732 m2'ye düşmüştü.

* 2003'te SSK'dan DOP alınmıyor
Yapılan ilk şuyu uygulamasının mahkeme tarafından bozulmasından sonra Malatya Belediyesi’nin bölgede 08.05.2003 Tarih,1554 Sayılı Encümen kararı ile yaptığı ve ikinci şuyu uygulaması ile vatandaşlardan kesilen paylar artmasına rağmen SSK'dan kesilen yüzde 35'lik pay sıfıra (0) düştü ve 18.164. m2'lik alan SSK'ya geri verildi. Yeşil alan olarak ayrılan 3.297 m2'lik alan Sağlık Ocağı alanı olarak ayrılarak bağımsız birime dönüştürüldü.

Teknik uzmanlar ve hukukçular konu ile ilgili olarak "Malatya Belediyesi tarafından yapılan ikinci uygulamada SSK'dan DOP kesmemesi kamu kurumuna tanınan bir ayrıcalıktır ve suçtur. Çünkü bu tür uygulamalarda kamu-özel ayrımı olmaz." diyerek ikinci uygulamanın da iptal edilmesi gerektiği görüşünde birleştiler.

* Peki arsa kimin?
Fahri Kayahan bulvarı güzergahında yer alan arsaya konulan tabelada "Malatya Valiliği Sağlık Müdürlüğü tarafından Sağlık Ocağı yapımı için tahsis edilmiştir" bilgisi yer almasına rağmen Sağlık Müdürlüğü yetkilileri " O tabelayı biz asmadık. Arsa da bize ait değil. SSK'ya ait ve SSK'nın da lağvedilmesiyle hazineye geçti" dediler ve arsanın kendilerine tahsisi için Defterdarlık Milli Emlak Müdürlüğü'ne yazı yazdıklarını belirttiler.

Defterdarlık Milli Emlak Müdürlüğü yetkilileri de Maliye Bakanlığı Milli Emlak Genel Müdürlüğüne bu talebi iletti.

Sağlık Müdürlüğünün Defterdarlık Makamına ilki 05.03.2009 tarih ve 5401 sayılı, ikincisi ise 08.06.2009 tarih ve 12660 Sayılı Arsa Tahsisi konulu Defterdarlığa yazdığı yazılarda özetle "İlimiz Çilesiz mahallesinde tapunun 4443 ada ve 3 no'lu parselinde kayıtlı 3.297 m2'lik arsanın tahsisi 05.03.2009 tarih ve 5401 sayılı yazımızla istenmiş olup, 21.03.2009 Tarih ve 748 sayılı yazınızda ise söz konusu taşınmaz malın 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kanununun 3. maddesi uyarınca Bakanlığınıza intikal ettirildiği ve bugüne kadar herhangi bir cevap alınamadığı bildirilmiştir.

Ancak söz konusu parsel imar planında sağlık tesisi alanı içerisinde bulunduğundan konunun bakanlığınıza intikal ettirilerek 3.267 m2'lik alanın Sağlık Bakanlığı'na adına tahsis edilmesi hususunda gereğini arz ederim" denilerek arsanın Sağlık Bakanlığı’na tahsisini istedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız