SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bir Arşive İhtiyacımız Var"

0
Güncellendi - 2018-11-14 01:10:08
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi tarafından, T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü ve Malatya Valiliği’nin katkılarıyla 9-15 Kasım 2018 tarihinde düzenlenen 8. Malatya Uluslararası Film Festivali, film gösterimleri ve paralel etkinliklerle devam ediyor.

Ulusal Uzun Metraj Panorama Bölümü filmlerinden ‘Bırakın Çocuk Oynasın’ filminin gösterimi Yeşil Sinema’da gerçekleştirildi. Gösterimin ardından yönetmen Atalay Taşdiken’in katılımıyla bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşinin moderatörlüğünü Merve Genç Kurşun üstlendi.

‘Bırakın Çovuk Oynasın’, Osmanlı coğrafyasında sinemanın gelişiminin izlerini süren bir belgesel. Filmin yönetmenlerinden Atalay Taşdiken yoğun bir arşiv çalışması sonucunda ciddi bir malzeme topladıklarını, ancak filmi izlenebilir bir formatta tutmak için birçok kısmı atmak durumunda kaldıklarını ifade etti.

Filme hazırlık sürecinde sinema tarihi kitaplarındaki bazı bilgilerin yanlış olduğunu fark ettiklerini anlatan Taşdiken, yaptıkları işle sinemaya katkı sağlamak istediklerini söyledi ve ‘Mesele arşivse hiçbir şey kesinlik arz etmez. Bir sene sonra bir film, bir gazete kupürü bulursunuz ve hikâye yeniden yazılır. Bu nedenle üslupta buna dikkat ettik. Arşiv görüntüleri ile ilgili aşağı yukarı bir buçuk sene çalıştık’ dedi.

Taşdiken sözlerine şöyle devam etti:

‘Bu belgeselle söylemeye çalıştığımız şeylerden biri de bizim bir arşive ihtiyacımız olduğu. Raflarda olduğunu bilmediğimiz çok önemli ürünler var. Deşifre edilmesi gereken çok fazla görüntü var. Geçmiş geçmişte kaldı ama bu andan itibaren bize ait ne kadar materyal varsa bunları korumaya almak ve bizden sonraki kuşaklara koruyup sunabilmek önemli.’

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız