SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bir Bavul, 49 Gözaltı

A- A+ PAYLAŞ

17 emekli general, 4 muvazzaf amral, 27 subay ve 1 astsubay gözaltında...

Son zamanlarda ardı ardına ‘ilk’lere sahne olan Türkiye, dün güne yine bir şok dalgasıyla uyandı. ’Balyoz Darbe Planı’ soruşturması kapsamında 8 ilde düzenlenen operasyonlarda aralarında eski kuvvet komutanları Örnek, Fırtına ve Saygun Paşa’nın da olduğu 49 asker gözaltına alındı.

Taraf gazetesinin yayımladığı ve AK Parti hükümetini düşürmek için hazırlandığı iddia edilen ‘Balyoz Darbe Planı’yla ilgili 5 bin sayfalık belgeyi Taraf muhabiri savcılara bir bavul içinde teslim etmişti. Belgeleri inceleyen savcılar dün düğmeye bastı, gözaltılar başladı...

Taraf gazetesinin yayımladığı ve muhabir Mehmet Baransu tarafından bir bavul içinde 29 Ocak 2010’da savcıya teslim edilen 5 bin sayfa belgenin ardından başlayan Balyoz operasyonunda dün şok gözaltılar yaşandı. 2003 yılında, AK Parti hükümetini düşürmek amacıyla hazırlandığı iddia edilen ve “Balyoz Darbe Planı” nı adı verilen belgeleri yaklaşık bir aydır inceleme yapan savcılar, 49 kişi hakkında yakalama emri çıkardı. Ve dün sabah erken saatlerde gözaltılar başladı.

Ankara’da ‘Fırtına’ dalgası

İlk gözaltı haberi Ankara’dan geldi. İstanbul’da yürütülen soruşturma kapsamında, Ankara Terörle Mücadele ekiplerince İbrahim Fırtına’nın da aralarında bulunduğu 7 kişi gözaltına alındı. Fırtına, sabah saatlerinde Gölbaşı Konya Yolu 1. Kilometre, Bahçelievler Mahallesi, Rüyakent Sitesi’nde oturduğu evden Terörle Mücadele ekipleri tarafından gözaltına alındı. Bu sırada Fırtına’nın eşi ise özel otomobili ile birlikte evden ayrıldı. Emekli Orgeneral Fırtına ile emekli 6 subay sağlık kontrolünden geçirildikten sonra haklarında yapılan işlemleri ardından Türk Hava Yolları’na ait 13.30 uçağı ile Ankara’dan İstanbul’a getirildi. Fırtına ve diğer 6 kişi, havalimanından polis araçlarıyla İstanbul Emniyet Müdürlüğü’ne nakledildi.

İstanbul’da Örnek gözaltında

Şok etkisi yaratan gözaltı operasyonları dalga dalga büyüdü. İstanbul’daki operasyon “Balyoz Harekat Planı” nda yer alan 4 plandan “Suga” da “Kuvvet Komutanı” olarak adı geçen eski eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek’in evine de sıçradı. Daha önce “Darbe Günlükleri” nin sahibi olmak iddiasıyla gündeme gelen Örnek, aramanın ardından polis tarafından gözaltına alındı.

Aynı operasyon kapsamında eski 1. Ordu Komutanı emekli Orgeneral Ergin Saygun, emekli Albay Kubilay Aktaş ile emekli Albay Emin Küçükkılıç, emekli Tümamiral Özer Karabulut ve Kuzey Deniz Saha Komutanı emekli Oramiral Ahmet Feyyaz Öğütçü de gözaltına alındı. Gözaltına alınanlar terörle mücadele şubesine götürüldükten sonra Fatih Adliyesindeki Adli Tabiplik’te sağlık kontrolünden geçirildi.

Balyoz, İzmir’e de sıçradı

Balyoz soruşturmasını sürdüren İstanbul’daki cumhuriyet savcılarının talebi üzerine İzmir Emniyet Müdürlüğü üç emekli komutanı gözaltına almak üzere sabah saatlerinde harekete geçti. İzmir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube polisleri belirlenen üç adrese gitti. Adreslerinde bulunan emekli Deniz Kurmay Albay Ümit Özcan ile emekli Tuğgeneral A.B.E. evinde gözaltına alındı. İki emekli komutan önce Bozyaka’daki Emniyet Müdürlüğü Hizmet binasına götürüldü. Buradaki işlemlerin ardından Adli Tıp’ta sağlık raporları alınıp saat 14.30’da THY’nin tarifeli seferiyle İstanbul’a getirildi.

Emekli amiral kendi geldi

Bu sırada sabah evinde bulanamayan ve arandığını öğrenen Güney Deniz Saha eski komutanı Emekli Koramiral Lütfü Sancar da Bozyaka Emniyet Müdürlüğü binasına saat 13.30’da geldi. Soruşturmanın ne olduğunu soran Lütfü Sancar’a hakkındaki tebligat okundu ve gözaltı işlemi yapıldı. Emekli Koramiral Lütfü Sancar da İstanbul’a getirildi.

Bursa’da Dikici alındı

Soruşturma kapsamında Bursa’da da emekli albay olduğu belirtilen Ahmet Metin Dikici Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince evinde gözaltına alındı. Operasyonlar Hatay, Kocaeli ve Diyarbakır’da da gözaltılar sürdü.

Şamar oğlanına döndük

Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı Özden Örnek’in oğlu Burak Örnek, babasının gözaltına alınmasına isyan etti: “Bana annem, babam götürüldükten sonra saat 9 olduğunda haber verdi. Tutukluluk olursa babam avukatlarıyla beraber ne yapacağını bilecektir. Ancak, bizi şamar oğlanına çevirdiler. Her gün bir şey çıkarıyorlar. Burada hukuk diye bir şey yok. Taraf gazetesi nereden bu bilgileri alıyorsa ortaya çıkarsın.”

EMEKLİ ORAMİRAL ÖZDEN ÖRNEK

Günlükleriyle ‘darbe’ vurdu

2001’de Oramiralliğe terfi ederek Donanma Komutanlığı’na atandı, 30 Ağustos 2003 ile 20 Ağustos 2005 tarihleri arasında Deniz Kuvvetleri Komutanlığı görevini yaptı. 2007 yılında Nokta dergisinin açıkladığı ’darbe günlükleri’yle gündeme gelen emekli Oramiral Özden Örnek, günlüklerin kendisine ait olduğu iddiasını yalanlamıştı. Örnek, Ergenekon savcılarına 5 Aralık 2009’da emekli Orgeneral Aytaç Yalman ve emekli Orgeneral İbrahim Fırtına ile birlikte “şüpheli” sıfatıyla ifade vermiş ve serbest bırakılmıştı.

EMEKLİ ORGENERAL İBRAHİM FIRTINA

‘Balyoz’da imzası var’ iddiası

2001’de orgeneralliğe yükseldi ve Harp Akademileri Komutanlığı’na getirildi. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na 30 Ağustos 2003’te atanan Orgeneral Fırtına, 30 Ağustos 2005 tarihinde emekliye ayrıldı. Balyoz’un ‘Yunanistan’la savaş çıkarmak için kendi jetlerimizin düşürülmesi’ni içeren ‘oraj’ bölümünde imzası olduğu iddia ediliyor. 5 Aralık 2009’da Ergenekon savcılarına “şüpheli” sıfatıyla ifade veren Fırtına, “Darbe planlarını emekli olduktan sonra basından öğrendim. Görevdeyken haberim yoktu” demişti.

BALYOZ’DAKİ İDDİALAR:

Kendi jetimizi vuralım Cuma vakti camilerde bomba patlatalım!

Taraf gazetesinin yayımladığı Balyoz Eylem Planı, iddialara göre 5 bin sayfadan oluşuyor ve vahim eylem planları içeriyordu. Taraf’ın iddialarına göre plan, AK Parti’nin iktidara geldiği 2002’nin son aylarında ve 2003 başında TSK içinden bir grup tarafından hazırlandı.

FİKİR BABASI ÇETİN DOĞAN: Çarşaf, Sakal, Oraj ve Suga planları ile kaos hedeflediği iddia Balyoz’un fikir babası ise 2004’te emekli olan dönemin Birinci Ordu Komutanı Orgeneral Çetin Doğan’dı.

FIRTINA VE ÖRNEK’İN İMZASI VAR: Plan ayrıca dönemin Harp Akademileri Komutanı Hava Org. İbrahim Fırtına’nın ve Dönemin Donanma Komutanı Oramiral Özden Örnek’in imzasını taşıyordu. İşte ’Balyoz’da yer aldığı iddia edilen planlardan bazıları:

YUNANİSTAN’LA SAVAŞ ÇIKARALIM: ’Çok gizli’ damgasını, Şubat 2003 tarihini ve Harp Akademileri Komutanı Hava Orgeneral İbrahim Fırtına’nın imzasını taşıyan Oraj Hava Harekât Planı’nda Türkiye ile Yunanistan arasında savaş çıkartılması ön görülüyor: “Bir uçağımızın Yunan Hava Kuvvetleri tarafından düşürülmesi sağlanacak, bu gerçekleşmediği takdirde yeniden teşkilatlandırılan ÖZEL FİLO personelinden bir pilot tarafından kendi uçağımızın düşürülmesi sağlanacak. Uçağın, Yunan Hava Kuvvetleri tarafından düşürüldüğü yönünde medyada haberler yaptırılarak, AKP Hükümetinin bu konudaki acizliği ortaya konulacaktır.”

HAVA MÜZESİ’NE CÜPPELİ BASKIN: İddiaya göre Oraj’ın Türk-Yunan gerilimi senaryosunu iç karışıklığa tahvil etme ve ordu ile “irticacı” tabir edilen kesim arasında çatışma ortamı yaratma amaçlı icra hükümleri, Fatih ve Kadıköy semalarındaki gösterileri de kapsıyor. Bu gösteriler ardından, “ cüppeli , sarıklı, çarşaflı” gruplar oluşturularak Hava Müzesi’ne saldırılması planlanıyordu.

FATİH VE BEYAZIT CAMİİ’NE BOMBA: Çarşaf Eylem Planı Harekât Emri’nde Jandarma Yüzbaşı Hüseyin Topuz’un, Sakal Eylem Planı Harekât Emri’nde ise Jandarma Binbaşı Hüseyin Özçoban’ın imzaları var. Her iki eylem planı da, İstanbul’daki camilere saldırı düzenlenmesini öngörüyor. Çarşaf Planı İstanbul Fatih, Sakal Planı ise Beyazıt Camii’ne Cuma namazı vakti bombalı saldırı amaçlıyordu.

Mehmetçik Vakfı’ndaki aramaya ‘marşlı’ tepki

Emekli Tuğgeneral Süha Tanyeli’nin başında bulunduğu TSK Mehmetçik Vakfı İstanbul Temsilciliği’nin Kadıköy’deki yeri de arandı. Polisler çuvala koydukları evrak ve malzemeler ile bilgisayardan kopyaladıkları hard diskleri alarak binadan ayrıldı. Aramalar devam ederken otomobiliyle vakfın bulunduğu binanın önünde duran bir kişi yüksek sesle Harbiye Marşı’nı çaldı. Bazı vatandaşlar da alkışla protesto etti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız