SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Bir de Küfrediyor!.."

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:47:42
A- A+ PAYLAŞ

Alkollü içkilerle ilgili sınırlamalar içeren yasa tasarısı görüşülürken CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba'nın TBMM Genel Kurulu'nda yaptığı iki konuşma sırasında, gerginlik yaşandı.

Ağbaba'nın konuşması ve mecliste yaşananlar şöyle:

1. KONUŞMA..

"VELİ AĞBABA (Malatya): Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; alkolün sınırlandırılmasıyla ilgili bir kanun, diğer kanunlar gibi, tartışılmadan, konuşulmadan, muhalefetin görüşü alınmadan, ilgili sivil toplum kuruluşlarıyla konuşulmadan ve işin muhataplarının düşüncesi alınmadan yasalaştırılmak isteniyor.

Zaten, değerli milletvekilleri, üzülerek söylemek isterim ki bu iktidar grubunun hâkim olduğu bu Mecliste, özgürlüklerle ilgili, demokratikleşmeyle ilgili yasaların çıkmasını beklemiyoruz.

Tecrübelerimiz şunu gösteriyor: AKP Meclis Grubunun amacı, kanunlar yoluyla hem ülkeyi hem de yaşamımızı dizayn etmek, kendine benzer bir toplum yaratmak. Bunu 4+4+4'te gördük, bunu Sendika Yasası'nda gördük ve bunu yargı paketlerinde sıkça görüyoruz.

AKP'nin amacının ne olduğunu, on yıl boyunca AKP'nin değirmenine su taşıyan liberaller öğrendi; AKP'nin amacını, on yıl boyunca AKP'nin politikalarına karşı çıkanları suçlayan sözde gazeteciler anladı; AKP'nin amacının ne olduğunu, "Yetmez ama evet"çiler anladı ve değerli arkadaşlar, bu sizin yapmaya çalıştıklarınızı maalesef size oy veren insanlar da anladı; bugün en büyük darbeyi de herhâlde onlardan yiyeceksiniz.

AKP'nin, iktidara geldiğinden beri tek bir amacı var değerli arkadaşlar: Führer gibi düşünen, Führer gibi konuşan ve Führer gibi yaşayan bireyler ve toplum yaratmak.

Değerli milletvekilleri, bu kanun ne zaman aklınıza geldi? 26 Nisanda Başbakan MÜSİAD Genel Kurulunda bir konuşma yaptı. Dedi ki: "Eline döner bıçağını alan, kafayı çeken adam, bilgisayarla oynayan insanı öldürmeye çalışıyor."

Aslında Başbakan "Bütün kötülüklerin, bütün ölümlerin sorumlusu alkoldür." demeye çalıştı. (AK PARTİ sıralarından "Doğru." sesleri) Ben de merak ediyorum, "Doğru." diyenlere soruyorum, "Doğru." diyen bay bilmiş adamlara soruyorum: Bilge köyündeki 46 tane insanı alkollü cani mi öldürdü? Örneğin, Uludere'de 34 tane insanın üzerine bombayı alkollüler mi attı? O emri, o Uludere'ye 34 tane insanın ölüm emrini veren Sayın Başbakan alkollü müydü? Soruyorum size. (AK PARTİ sıralarından "Yuh!" sesleri)

OSMAN AŞKIN BAK (İstanbul) - Ne diyorsun be!

BAŞKAN - Sayın Ağbaba, lütfen… Sayın Ağbaba… Lütfen Sayın Ağbaba.

VELİ AĞBABA (Devamla) - Yine, Sivas'ta Madımak'ı yakanlar alkollü müydü, onu soruyorum ben size. (AK PARTİ sıralarından gürültüler)

FATİH ŞAHİN (Ankara) - Ne diyorsun sen! Sözünü geri al!

OSMAN AŞKIN BAK (İstanbul) - Sözünü geri al!

VELİ AĞBABA (Devamla) - Bağırma, bağırma öyle, bağırma!

FATİH ŞAHİN (Ankara) - Sözünü geri al!

BAŞKAN - Sayın Ağbaba, lütfen temiz dille konuşunuz.

OSMAN AŞKIN BAK (İstanbul) - Sözünü geri al!

VELİ AĞBABA (Devamla) - Reyhanlı'da insanları öldüren, bombalayan caniler alkollü müydü, merak ediyorum.

FATİH ŞAHİN (Ankara) - Sözünü geri al!

VELİ AĞBABA (Devamla) - Tabii, Hrant Dink'i, Uğur Mumcu'yu öldürenler alkollü müydü, merak ediyorum.

FATİH ŞAHİN (Ankara) - Sözünü geri al!

VELİ AĞBABA (Devamla) - Bunun cevabını verin.

FATİH ŞAHİN (Ankara) - Sözünü geri al!

VELİ AĞBABA (Devamla) - 13 yaşındaki N.Ç.'ye tecavüz eden 26 tane insan ve indirime uğrayan insan alkollü müydü, merak ediyorum. (AK PARTİ sıralarından gürültüler)

OSMAN AŞKIN BAK (İstanbul) - Sen nereden biliyorsun, sen de mi vardın?

VELİ AĞBABA (Devamla) - Değerli arkadaşlar, bu kanunun amacı açıktır. Bu kanunun esas sahipleri… Esas sahipleri de kusura bakma sen değilsin, bu kanunun esas sahipleri bürokratlar. Nereden mi bürokratlar? Çünkü, kanun hazırlandığı zaman, Komisyonda konuşurken sizin de haberiniz yoktu, sizin de haberiniz yoktu. Şimdi, o gün alt komisyonda Sayın Ayaydın soruyor, diyor ki: "Esas amacınız nedir?" Maliye Bakanlığı Müsteşarı diyor ki: "Bizim esas amacımız, alkolü bütün Türkiye'de yasaklamak." (AK PARTİ sıralarından "Doğru" sesleri) Sizin zihniyetiniz bu, sizin amacınız bu. (AK PARTİ sıralarından "Evet" sesleri)

Bakın, değerli arkadaşlar, ben Türkiye'de herkesin bir özrü yerine getirmesini diliyorum. IV. Murat'tan herkesin özür dilemesini istiyorum, IV. Murat'tan. Niye? IV. Murat özgürlükçü biriymiş arkadaşlar. IV. Murat sizi görmüş olsaydı… Özgürlükçü biriymiş, IV. Murat'a sizler rahmet okuttunuz. Sonra merak edenler olursa "rahmet okutma"nın ne olduğunu anlatırım ben size. Şimdi, değerli arkadaşlar, bakın, IV. Murat bütün ülkede alkolü yasakladı, uymayanlara ağır cezalar verdi ama maalesef, IV. Murat'ın ölüm sebebi, değerli milletvekilleri, 28 yaşında aşırı alkolden öldü. Ona da Allah rahmet eylesin diliyorum. Bu yasağı getirenleri de Allah'a havale ediyorum.

Teşekkür ederim. (CHP sıralarından alkışlar, AK PARTİ sıralarından gürültü)

NURETTİN CANİKLİ (Devamla) - Sayın Başbakanımız, ne Uludere ne de başka herhangi bir olayda, ettiğiniz iftira çerçevesinde, o içerikte hiçbir şekilde bir karar almamıştır, böyle bir kararın altına imza atmamıştır, atması da mümkün değildir. Bu, tam bir iftiradır ve yalandır. Tepeden tırnağa yalandır. Ama, Dersim bombalaması gerçektir değerli arkadaşlar. Dersim'in bombalanması gerçektir. Dersim'de kadınların katledilmesi gerçektir, çocukların katledilmesi gerçektir. Kimin katlettiğini, kimin bombaladığını da sizin takdirlerinize bırakıyorum.

2. KONUŞMA..

VELİ AĞBABA (Malatya) - Sayın Başkan, değerli milletvekilleri; şimdi bu konuya girmeden önce Dersim'le ilgili bir iki şey söylemek istiyorum.

Değerli milletvekilleri, her sıkıştığınızda "Dersim" diyorsunuz, her zora geldiğinizde "Dersim" diyorsunuz. Bakın, birincisi, Dersim, burada bulunan herkesin ortak geçmişidir. Ben, şimdi, Sayın Bilgiç'in amcasının 1935 yılında CHP'den milletvekili olduğunu biliyorum. Sayın Bilgiç burada. Burada birçoklarınızın dedelerinizin, babalarınızın Cumhuriyet Halk Partisinde milletvekilliği yaptığını biliyorum. Dersim, bu Meclisin ortak geçmişidir. Cumhuriyetten, 1923'ten beri yaşananlar bu Meclisin ortak geçmişidir. (AK PARTİ sıralarından alkışlar)

ERKAN AKÇAY (Manisa) - "Tunceli" diyen yok mu bu memlekette ya?

VELİ AĞBABA (Devamla) - Biz Dersim'le hesaplaştık, biz Dersim'le yüzleştik, biz Dersimli fakir bir ailenin çocuğunu, bir evladını Cumhuriyet Halk Partisinin Genel Başkanı yaptık. (CHP sıralarından alkışlar, AK PARTİ sıralarından gürültüler)

Ayrıca, sizler "millî irade" diyorsunuz zora geldiğiniz zaman. Yüzde 48'le her türlü yasağı, her türlü işinize gelen kararı alıyorsunuz değil mi? Bugün yapılan şeyde o. Peki, Dersimliler yüzde 70 oy vermiş, Dersimliler 2 milletvekilinin 2'sini de Cumhuriyet Halk Partisine vermiş. (CHP sıralarından alkışlar, AK PARTİ sıralarından gürültüler)

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Ne diyormuş millî irade?

VELİ AĞBABA (Devamla) - Millî iradeye niye saygı duymuyorsun? Biz, tekrar söylüyorum, bir Dersimliyi Genel Başkan yaptık, siz ne yaptınız? Sizin ne yaptığınızı da ben anlatayım: Sizin Başbakanınız, Sizin Başbakanınız, sizin Genel Başkanınız… Meydan meydan gezip "Önemli olan boy değil, soy soy!" diyen sizin Başbakanınız değil mi?

YUNUS KILIÇ (Kars) - Doğru.

VELİ AĞBABA (Devamla) - "Doğru." diyorsun tabii. Utanmıyorsun! 81 ilde bir partinin genel başkanının mezhebini, etnik kimliğini, miting meydanlarında yuhalatan hangi partinin genel başkanı? Bundan sonra bunları düşünerek konuşun. (AK PARTİ sıralarından gürültüler)

MEHMET YÜKSEL (Denizli) - Yavaş, yavaş!

YUNUS KILIÇ (Kars) - Adam ol, adam!

VELİ AĞBABA (Devamla) - Adam olmayan sensin!

YUNUS KILIÇ (Kars) - Adam ol!

VELİ AĞBABA (Devamla) - Adam olmayan sensin!

BAŞKAN - Lütfen, sayın milletvekilleri lütfen!

VELİ AĞBABA (Devamla) - Bak, terbiyesizlik yapma, sana adam olmayı öğretirim.

YUNUS KILIÇ (Kars) - Adam ol!

OSMAN AŞKIN BAK (İstanbul) - Ya, sen nasıl konuşuyorsun!

VELİ AĞBABA (Devamla) - Adam sen ol!

BAŞKAN - Sayın Ağbaba,lütfen Genel Kurula hitap edin.

YUNUS KILIÇ (Kars) - Adam ol!

VELİ AĞBABA (Malatya) - Adam ol! Şuna bak! Adam sen ol! Adamlığı sana öğretirim terbiyesiz! Adam sen ol!

OSMAN AŞKIN BAK (İstanbul) - Sen nasıl konuşuyorsun! Sen nesin!

VELİ AĞBABA (Devamla) - Ne diyorsun ya, ne diyorsun? Bunlar demokrat! Bunlar demokrat! "Adam ol." diyor.

OSMAN AŞKIN BAK (İstanbul) - Sen nasıl konuşuyorsun böyle! Sen kendin adam mısın? Konuşma!

VELİ AĞBABA (Devamla) - Şu hâline bak, hâline! Utanmıyorsun hâlinden!

OSMAN AŞKIN BAK (İstanbul) - Sen utan!

VELİ AĞBABA (Devamla) - Demokrat bunlar, demokrat!

Bir dakika, başka şeyler söyleyeceğim size.

BAŞKAN - Lütfen, sayın milletvekilleri…

VELİ AĞBABA (Devamla) - Bakın, Dersim'le hesaplaşanlara, her sıkıştığında "Dersim" diyenlere başka şeyler söyleyeceğim, dur! Merak etme, dur! Nasıl adamlık, bak, ben sana söyleyeyim. Biz Dersimliyi Genel Başkan yaptık, ben size söyleyeyim.

YILMAZ TUNÇ (Bartın) - Ne oldu yaptınız da?

VELİ AĞBABA (Devamla) - Dersim, Türkiye'nin en çok okuma yazma oranının olduğu yer Dersim. Dersimli bir tane vali var mı? Yok. Dersimli bir tane kaymakam var mı? Yok. Dersimli bir tane müdür var mı? Yok.

Peki, bir şey daha sorayım: Dersimli bir adama selam veriyor musunuz?

ÜLKER CAN (Eskişehir) - Niye vermeyelim?

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Niye veriyorsun?

ÜLKEN CAN (Eskişehir) - Niye vermeyelim.

ÖZGÜR ÖZEL (Manisa) - Grup kendi kendini ihbar ediyor bak!

VELİ AĞBABA (Devamla) - O da yok (CHP sıralarından alkışlar) Çünkü, siz her türlü mezhep ayrımcılığını, her türlü etnik ayrımcılığı zihninize, kalbinize yerleştirmiş bir partinin mensuplarınız siz. (AK PARTİ sıralarından gürültüler)

OSMAN AŞKIN BAK (İstanbul) - Onu sen yapıyorsun, sen!

VELİ AĞBABA (Devamla) - İtirazınız varsa söyleyin. Ben soruyorum: 17 Mayısta Malatya'nın meydanında "Ey, Malatyalılar CHP'nin Genel Başkanının mezhebini biliyor musunuz?" deyip yuhalatan kim? Başbakan Recep Tayyip Erdoğan.

BÜNYAMİN ÖZBEK (Bayburt) - Malatya'da yüzde kaç oy aldınız? Tayyip Erdoğan'a yüzde kaç oy çıktı Malatya'da?

OSMAN AŞKIN BAK (İstanbul) - Malatya'da yüzde kaç oy aldın, kaç?

VELİ AĞBABA (Devamla) - Trabzon'da, "Ey Trabzonlular, bu partinin Genel Başkanı Dersimli." deyip yuhalatan kim? (AK PARTİ sıralarından gürültüler) Kim? Kim? Her türlü ayrımcılık, her türlü mezhep düşmanlığı, her türlü etnik kimlik düşmanlığı bize yakışmaz. Ona yakışanlar kimlerdir? Bir partinin, siyasi partinin genel başkanını yuhalatanlardır. Bakın, biz hesaplaştık, biz aslanlar gibi hesaplaştık. Yüreğiniz varsa, cesaretiniz yetiyorsa gidin Dersim'e siyaset yapın. (AK PARTİ sıralarından gürültüler)

Bir de bir şey söyleyeceğim.

BÜNYAMİN ÖZBEK (Bayburt) - Malatya Recep Tayyip Erdoğan'a yüzde kaç oy verdi?

OSMAN AŞKIN BAK (İstanbul) - Yüzde kaç oy verdi, yüzde kaç?

BÜNYAMİN ÖZBEK (Bayburt) - Yüzde kaç oy verdi Malatya?

VELİ AĞBABA (Devamla) - Şimdi, değerli arkadaşlar, bakın, bu Mecliste demokrasi yok. Bu Mecliste bu kafalar olduğu sürece bu Meclise demokrasi gelmez.

OSMAN AŞKIN BAK (İstanbul) - Sen kendi kafana bak! Sen kendi kafana bak!

VELİ AĞBABA (Devamla) - Oradan, Meclisten kürsüye saldırıyor, utanmadan bir de küfrediyor, ahlaksızca küfrediyor birisi utanmadan. Böyle Meclis olur mu Sayın Başkan, böyle bir şey olur mu? "

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız