SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bir Deli Rüzgar'

0
Güncellendi - 2015-12-28 04:38:30
'Bir Deli Rüzgar'
A- A+ PAYLAŞ

Eğitimci- Yazar Süleyman Özerol, Malatyalı merhum Şair Şemsi Belli ile ilgili çeşitli yayın organlarında yayınlanan yazılarını, "Bir Deli Rüzgar" adlı kitapta biraraya getirdi.

Özerol, geçtiğimiz günlerde Ankara- SAGE Yayınları'ndan çıkan kitabın önsözünde şunları yazdı:

"1966 yılında girdiğim Akçadağ İlköğretmen Okulunda Arguvan’ın Yukarı Sülmenli köyünden bir arkadaşım vardı, Varlık yayınlarının cep kitapları gibi kitaplarını getirirdi Şemsi Belli’nin. Böylelikle tanıdım onu…

Altmışlı yılların sonlarında yayınlanan Anayaso, farklı bir şiirdi. Bir şiirin bir köprü yaptırması ise müthiş bir şeydi. İstanbul üniversitelerindeki devrimci gençlerin gerçekleştirdiği Zap suyuna köprü yapma olayına destek verenler de olmuştu. Hala güncelliğini koruyan Anayaso bestelenmiş, daha sonra oyun haline getirilmişti. Seksenli yıllarda yayınlanan şiirleri vardı. Aramayın Beni Başka Yerlerde, Bir Çift Göz Ekranda gibi...

1983 yılından itibaren halk kültürü derleme ve araştırmalarına başladıktan sonra, Malatya’da bu konuda kimlerin de çalışmalar yaptığını araştırdım. Daha lise öğrencisi iken bu konulara ilgi duyan ve bunu sürdüren Şemsi Belli ile birçok ortak yönümüz olduğunu fark ettim. O, taşradan kente erken inenlerdendi. Kuşak farkımız da vardı. Cumhuriyetin ilk on beş yılı içinde yetişmiş ve Köy Enstitüsü dönemini yaşamıştı. Onun aşağıdaki dizeleri belleğime kazındı: 

“Bir türküyle uyanırım gün atmadan

Diken diken olur etim

Alaca türkülerin karanlığında

Bir gelin mumu memleketim”

Hele de türkü duyunca insanın etinin diken diken olması; onunla en önemli ortak duygumuzdu... Gayret gazetesinde “Çal Emmioğlu Çal!” ve “Şemsi Belli’nin Şiirlerinde Halk Söyleyişi” başlıkları altında iki yazı yazdım. Bu yazılar onunla ilgili yazılarıma temel oldu. Ölümünün ardından Hamle Gazetesinde 16 - 24 Ekim 1995 tarihleri arasında yayınladığım, (Hamle’nin 1996 Yılbaşı Özel Sayısında da yayınlanan), “Çalma Artık Emmoğlu”  başlıklı dizi yazım Gayret’teki yazılarımın daha ayrıntılı biçimi ve ölümü üzerine Malatya basınında yer alanların birleşimi oldu. Şemsi Belli ilgili düşüncelerimi, değerlendirmelerimi 2 Haziran 1998 tarihinden buyana yazı işleri müdürlüğünü yürüttüğüm ve yazdığım haftalık Malatya Yorum gazetesinde, bazıları aynı zamanda Internet gazetesi Malatya Haber’de dile getirdim.

Gayret gazetesinde yayınlanan iki yazının fotokopisini Arguvan türküleri üzerine çalışmamızla bağıntılı olarak yazdığım mektupla birlikte 2 Mart 1995 tarihinde kendisine gönderdim. Mektup, Hüseyin Şahin ile birlikte hazırladığımız ve AKEV tarafında 2004 yılında basılan “Arguvan Türküleri” adlı kitabımızda yer aldı. Ayrıca, “Kanatlı Kapının Telli Sunası” türküsü ile ilgili değerlendirmemiz de yer aldı kitapta. Ankara’da Zülfikar Sezen tarafından çıkarılmakta olan Metropol gazetesinde Şemsi Belli ile ilgili iki yazım yayınlandı.

Malatya’da “Gönüllü Kültür Adamları” dosyamı oluştururken çocukları Orhan ve Bengü Belli ile görüştüm, yayınlanan yazılarımı gönderdim, yaşamı hakkında bilgi istedim, bizzat İstanbul’a giderek görüştüm. Görüşmelerimizde, bana bilgi ve belge vereceklerini dile getirdiler. İletişimimiz on yılı aşkın bir süreden beri sürüyor...

21 Nisan 2007 tarihinde Üsküdar Belediyesi Altunizade Kültür ve Sanat Merkezinde düzenlenen Şemsi Belli Anma Gününe konuşmacı olarak katıldım. "Bugün burada Şemsi Belli’yi anmak üzere toplanmış bulunuyoruz. Ben onunla ilgili yazılarımdan söz edeceğim. Böylelikle de hakkındaki duygu ve düşüncelerimi dile getirmiş olacağım" girişi ile başladım ve konuşmamı tamamladım. Daha sonra izlenimlerimi Aksaray’da Hasandağı gazetesinde, biraz daha geniş ve fotoğraflarla zenginleştirilmiş biçimi ile Malatya Yorum gazetesinde yayınlandı. Belki birçok yineleme göze çarpacaktır. Bu da Şemsi Belli ile birlikte örneklediğim şiirlerinden bölümleri önemsediğimden kaynaklanmaktadır.

21 Nisan 2007 tarihinde Üsküdar Belediyesi Altunizade Kültür ve Sanat Merkezinde düzenlenen Şemsi Belli Anma Gününe konuşmacı olarak katıldıktan sonra izlenimlerimi Aksaray’da Hasandağı gazetesinde, biraz daha geniş ve fotoğraflarla zenginleştirilmiş biçimi ile Malatya Yorum gazetesinde yayınlandı. Belki birçok yineleme göze çarpacaktır. Bu da Şemsi Belli ile birlikte örneklediğim şiirlerinden bölümleri önemsediğimden kaynaklanmaktadır. 

Buraya kadar olan bölümü 2007 yılındaki anma programına bağlı olarak kaleme aldım ve bu dosyayı oluşturdum. Daha sonra bazı yayın organlarında da Şemsi Belli ile ilgili yazılarım yayınlanınca onları da bu dosyaya ekledim. Böylelikle Şemsi Belli’nin doğumunun 90. aramızdan ayrılmasının 20. yılına armağan olan bu kitap ortaya çıkmış oldu. Kendisi ile ilgili olarak bir şiirinde geçen, “Bir Deli Rüzgâr” tanımlamasını da armağana ad olarak koydum. 

Bakmayın boğazımdaki boyun bağına

Ben dağlardan gelmiş bir deli rüzgâr

Kursağımda o dağların ekmeği

Kalemimde o dağların özleyişi var

Saygı ve rahmetle anıyorum…"

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız