SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bir Gezinin Ardından Kalanlar

0
Güncellendi - 2020-04-23 04:54:51
Bir Gezinin Ardından Kalanlar
A- A+ PAYLAŞ

Necdet KIRCEYLAN

İki yıl aradan sonra Malatya ve çevresinde 16 güzel gün geçirdim. Malatya‘daki değişim ve gelişimleri keyifle izledim. Malatya kültürüne çok değerli katkıları olan Hasan Demirbağ, Orhan Tuğrulca, Yahya Karakaya, Hüseyin Şahin ve diğer arkadaşlarla çok güzel sohbetler yaptık. Bir bölümüne Nadir Günata ‘da iştirak etti

Bir Gündüzbey akşamında, Sayın Celal Yalvaç, Nuri Karakuş ve Nadir Günata ile yakın tarihe dayalı çok geniş bir ufuk turu gerçekleştirdik. Bu hatıraların okurlara ulaşması pek çok yönden önemli.

Sayın Celal Yalvaç ‘ın hiç boş kalmayan Kartal Yuvası Yazıhanesinde, pek çok kişi ile sohbet etme şansı elde ettim. Malatya kültürü için çok önemli olan gazete koleksiyonları, kitaplar ve diğer arşiv belgeleri ne olacak diye merak ettim…

Malatya Kitaplığı yayınları arasında çıkan Dört Mevsim Malatya kitabını kendi gayretimle elde edemedim. İnönü Üniversitesi tarafından yayınlanan Malatya Türküleri CD ‘sini de çok merak ediyordum.

Vedalaşırken Celal Yalvaç Bey bu iki eseri özel arşivinden bana hediye edince dünyalar benim oldu. Balıkesir ‘e dönünce bu iki eseri hemen inceleyip dinledim. İzlenimlerimi aşağıya alıyorum:

DÖRT MEVSİM MALATYA:

Sayın Hasan Demirbağ ‘ın hazırladığı bu eser 248 büyük boy sayfadan oluşmaktadır. Baskısı, kâğıdı, cildi ile Malatya ‘yı dört mevsiminde çok güzel fotoğraflarla tanıtıyor, çok geniş bir tanıtım planlanmış, başarı ile de hayata geçirilmiş. Konu başlıklarını aşağıya alıyorum: Tarih, Coğrafya, Arkeolojik ve Jeolojik alanlar, Doğal Zenginlikler, Vadiler, Yaylalar, Dağlar, Tarihi Yapılar, Malatya Evleri, Çarşıları, İlçelerden Kareler, Şehir Merkezinden Kareler...

Bu çok değerli eserin fotoğrafları Hasan Demirbağ ve Turgay Kural tarafından titizlikle çekilmiş. Bu eseri eline kim alırsa alsın, Malatya ve çevresinin güzellikleri karşısında ilgisiz kalamaz. Bu eseri kültür dünyasına kavuşturanlara gönülden teşekkürler…

MALATYA TÜRKÜLERİ CD ‘Sİ:

İnönü Üniversitesi Güzel Sanatlar ve Tasarım Fakültesi ve Devlet Konservatuvarı Öğretim elemanları ve öğrencileri tarafından, Yrd. Doç. Dr. Ünal İMİK ‘in yönetiminde gerçekleştirilen Malatya Türküleri CD ‘si on bir eserden oluşuyor. Ses kayıtlarıda Üniversite ‘nin GSTF ses kayıt stüdyosunda gerçekleştirilmiştir.

Başlangıç için çok önemli bir adım atılmıştır. Bu projeyi destekleyen rektörlüğe ve emeği geçenlere teşekkürler…

Beste türküler ayrı bir değerlendirme konusu olmalı. Malatya Türküleri, denildiğine göre TRT arşivlerine giren türkülerin önceliğini düşünmeliyiz. Doğuş, hele semahları çok severim. Arguvan ağzı türküleri keyifle dinlerim. Bu albüm benim için tatlı bir sürpriz oldu. Üç gün dinledim. Can Aydoğdu ‘nun çalıp seslendirdiği on dakikaya yaklaşan Ermişli Semahi ve Çıktım Kırklar Yaylasına semahını çok büyük keyifle dinledim. Tebrikler…

Diğer eserlerde güzel çalınıp söylenilmiş. İlk parçanın sözleri çok acıklı bir beste. Eser bu kadar fazla hüzne yer verilmeseydi demekten kendimi alamıyorum.

Bu ilk adımın arkasından Malatya yöresinin diğer türkülerinin dinleyicilerle buluşturulmasını diliyorum.

Daha önceki değerlendirme yazılarımda dile getirdiğim üzere, bu gibi kültür yayınlarının yayımlanmaları önemli, ancak bu yayınların, geniş bir toplum kesimlerine ulaştırılmaları ise çok daha önemli. Resmi binaların raflarında duracak kadar az olan yayınların hedefine ulaşmamış projeler olacağını da bilelim!

Günü birlik Elazığ ve Harput ‘a gittim. Malatya gibi Elazığ ‘ın da çok büyüdüğünü gördüm. Elazığ Birlik minibüslerinin şehir merkezine yolcularını başarı ile ulaştırmaları takdire değer.

Dokuz gün Kemaliye ‘nin tarihi ve tabii güzellikleri ile Kemaliye müziğinin adeta lüksünü yaşadım. Gezmenin keyfini çıkaran her yaştan insanı Kemaliye ‘de görünce sevindim.

Dinlenmek, soluklanmak için bir buçuk gün Darende ‘ye ayırdım. Tohma kanyonun güzellikleri ile Somuncu Baba külliyesinin manevi atmosferini yaşamak güzel. Yapılan cami ve diğer yaşam alanlardaki estetik unsurlar göz okşuyor.  Buraya yolu düşenler, balık sofrasındaki pembe alabalıklarla çok makul fiyata kendilerine bir ziyafet çeksinler..

Bu güzel yerlere bir daha gelmeye imkânım olabilir mi bilmiyorum. Bir yerde kısmet diyor ve selamlar gönderiyorum.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız