SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bir Günlük Zarar 225 Bin Lira'

A- A+ PAYLAŞ

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Malatya Şube Başkanı Hasan Akdemir, 13 Nisan Dünya Demiryolcular Eylem Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Türkiye’de ve bölgede demiryolu taşımacılığının getirildiği noktaya ilişkin saptamalarını açıkladı ve eleştirilerde bulundu.

Akdemir, yaptığı açıklamada şöyle dedi:

”154 ülkeden 750 Sendikada örgütlü 4.6 milyon ulaştırma çalışanının üyesi olduğu Uluslar arası Taşımacılık Çalışanları Federasyonu (ITF) her yıl bir günü DÜNYA DEMİRYOLCULAR EYLEM GÜNÜ olarak belirlemekte ve bu günde Dünyanın dört bir yanında eş zamanlı olarak çeşitli eylem ve etkinlikler düzenlenmektedir.

ITF, 13 Nisan 2010 tarihini bu yıl “ İyi İşleyen Demiryolu Sistemleri ve Uygun Çalışma Koşulları” temasıyla etkinlikler yapma kararı almıştır.

Sendikamız Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) üyesi olduğu ITF ve ETF üyesi diğer demiryolu emekçileri ile birlikte bugün Türkiye çapında örgütlü bulunduğu alanlarda etkinlikler yapmaktadır.

Demiryolu emekçileri olarak Dünya demiryolu ağında her gün milyonlarca yolcu ve tonlarca eşyanın taşımacılığını güvenli bir şekilde yapmaktan gurur duymaktadır. Aynı gururu ülkemizde de yaşamak istiyoruz.

Ancak;

Kötü durumdaki altyapı hem güvenilir ulaşım hem de gecikmesiz yolcu ve eşya taşımacılığını tehdit etmektedir.

Bakım onarım eksikliği güvenliği tehlikeye sokmaktadır.

Hem trenlerde hem de istasyonlardaki yetersiz personel güvenliksiz bir ortamı ve güvende hissetmeme durumunu arttırmaktadır.

Rekabet çoğunlukla kâr getirecek güzergâhlara yatırım anlamına gelirken diğer güzergâhlarda yaşayanların göz ardı edilmesi olarak sonuçlanmaktadır. Örneğin Malatya – Ankara –Malatya arasında işleyen 4 Eylül Mavi Treni ve Diyarbakır- Adana –Diyarbakır arasında işleyen Posta trenlerimiz 102 gündür işlememektedir. Malatya halkının demiryolu ile seyehat hakkı elinde alınmıştır. Demiryolu işletmeciliğinin en verimli hattı olan Demirdağ - İskenderun cevher hattı 23 Ocak 2010 tarihinde Kapıdere Kumlu istasyonları arasında meydana gelen toprak kayması nedeniyle trefiğe kapatılmıştır. Bu güne kadar da açılmamıştır.Hattın kapalı olmasının Demiryoluna günlük ortalama 225 BİN TL zararı vardır. Bölgemiz dışında yol yenilemeleri bahane edilerek Tatvan’a kadar gitmesi gereken Vangölü ekspresinin seferi 06.04.2010 tarihinden itibaren Elazığ’da son bulmuştur.

Ülkemizde, ulaştırma sistemleri arasındaki demiryolunun yolcu taşımacılık payı %2’ye, yük taşımacılık payı ise % 5’e kadar düşmüştür.

Demiryollarımız bu durumuda iken Dünya Bankası ve AB fonları finansmanı ile hazırlanan Yeniden yapılanma adı altındaki tasfiye çalışmalarının; yasal altyapısı bile hazırlanmadan alel acele uygulamaya konulmuştur. Bu süreçte;

- TCDD Meslek Lisesi, basım ve dikimevleri, çamaşırhaneler, kurum eczaneleri kapatılmıştır.
- TCDD Hastaneleri önce SSK’ya, sonra Sağlık Bakanlığına devredilmiştir.
- Haydarpaşa limanı dışındaki bütün limanlar özelleştirme kapsamına alınmış, bu çerçevede Mersin ve Samsun limanlarının özel şirketlere devri tamamlanmıştır.
- Eleman yetersizliği nedeniyle birçok istasyon ya kapatılmış ya da günün belirli saatlerinde hizmet verebilir hale gelmiştir.
- Birçok atölye kapatılmış yada atıl hale getirilmiş, kamu özel sektör işbirliği söylemleriyle buralarda üretilen hizmetler için fabrikalar kurdurulmuştur.
- Kurumda esnek çalışma koşulları yaratılmış , yeni personel alınmaması nedeniyle kurumda çalışan personel sayısı hızlı bir şekilde eritilmiştir.
- Kamusal nitelik taşıyan pek çok hizmet taşeronlar eliyle gördürülmeye başlanmış, 3000’i aşkın taşeron işçisi karın tokluğuna öne sürülmüştür.
- 250 tondan aşağı yükler taşımaya kabul edilmemeye başlandı.
- Gelecek dönemdeki ihtiyaçlar düşünülmeden; demiryolu taşınmazlarının bir kısmı rant tesisleri yapılmak üzere belediyelere devredilmiş, bir kısmı doğrudan tanıdıklara satılmış bir çoğu da satılmak üzere özelleştirme idaresine devredilmiştir.
- Ulaşımda güvenilikli olan demiryollarımızda kazalar kanıksanır hale gelmiştir. Bu dönemde meydana gelen tren kazalarında onlarca yolcu ve demiryolu emekçisi hayatlarını kaybetmişlerdir.

Bütün bu olumsuzlukların önüne geçilmesi için;

Biz Demiryolu Emekçileri

 Büyük şehirler ve merkezi yerleşimlerin dışındaki diğer güzergâhlarında erişime açık iyi ve güvenli hizmet sunulması için demiryolu altyapısına yatırım yapılmasını,
 Yolcu taşımacılığı yapılmayan anahatlarımızın yaklaşık %20’sini oluşturan kesimde yolcu taşımacılığına tekrar başlanılmasını, Bölgemizde mavi tren ve Posta treni derhal sefere konmalı kapalı olan cevher hattı derhal ulaşıma açılmıştır.
 Demiryolunun liberalleştirilmesi, özelleştirilmesi ve bölünmesine son verilmesini, bu amaçla hazırlanan Demiryolu yasa tasarısının geri çekilmesini,
 Demiryollarının bir kamu hizmeti olduğu bilinciyle hareket edilmesini ,
 Güvenli ve kaliteli hizmet sunulmasını;
 İyi hizmet sunabilmesi için demiryolu personeline yatırım yapılmasını: istasyonlarda, trenlerde ve gerekli diğer yerlerde iyi yetiştirilmiş yeterli oranda personel bulunmasını; uygun çalışma koşulları ve sağlıklı çalışma yerlerinin sağlanmasını,
 Çalışanlar arasında hiçbir şekilde ayrım yapılmamasını,
 İş güvenliği ve uygun çalışma koşulları için toplu sözleşme ve grev hakkının kullanılmasını talep ediyoruz. “

FOTO: İHA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız