SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bir HES Yetmedi, 3 Daha!..

0
Güncellendi - 2015-12-27 20:03:38
Bir HES Yetmedi, 3 Daha!..
A- A+ PAYLAŞ

Doğanşehir İlçesi'ne bağlı Erkenek Beldesi'nde doğal güzelliklerinin yanı sıra biyolojik ve ekolojik zenginliği ile bilinen Erkenek Kanyonu üzerine zincirleme Hidroelektrik Santralleri kuruluyor. Pekmeztepe mevkiinden Adıyaman Cankara Köyü'ne uzanan bölgede 3 yıldır faaliyette olan mevcut bir hidroelektrik santralinin dışında, Erkenek'ten çıkan ve Sakaltutan mevkiinden gelen su ile Değirmenönü suyunun birleştiği noktadan başlayarak eski Erkenek Tüneli'nin çıkışına kadar olan bölgede 3 yeni hidroelektrik santralinin kurulum çalışmalarına başlandı.

HES'lerin kuruldukları bölgelerde canlı yaşamı ile doğa üzerindeki tahribatının bilinmesine  rağmen Erkenek Sakaltutan mevkiinden Erkenek Kanyonu'na kadar Gemköprü Hidroelekt Santrali, Kanyondan eski Erkenek Tüneli'nin çıkışına kadar olan alanda Kayabaşı Hidroelektrk Santrali,  Eski Erkenek Tüneli çıkışından Gücük Mezrası Pekmeztepe mevkiine kadar ise Karanlıkdere Hidroelektrik Santrali olmak üzere 3 yeni HES kurulacak. Pekmeztepe mevkii ile Adıyaman'ın Cankara Köyü arasında hali hazırda faaliyette olan HES ile birlikte yaklaşık 10 kilometrelik bir alanda toplamda 4 adet HES kurulmuş olacak. 

'Tabiatımız ve sularımız HES'lere peşkeş çekiliyor'

Sakaltutan mevkiinden gelen su ile Değirmenönü suyunun yanı sıra Erkenek Kanyonu'nda akan suların birleştiği kanyon boyunca uzanan dere üzerinde HES kurma faaliyetleri için iş makineleri çalışmalara başladı. Tek geçim kaynağı bağcılık ve meyvecilik olan Erkenek halkı ise HES'lere tepkili. Arazilerine su götürmek için adeta 'hırsız gibi' derelerden hortumla arazilerine su götürmek zorunda kaldıklarını belirten vatandaşlar Erkenek'in su kaynaklarının HES'ler tarafından hapsedilmesine izin verilmesinin gelecekte büyük zararlara yol açacağını vurgulayarak bu yanlıştan vazgeçilmesi için devletten bir an önce duruma el koymasını beklediklerini ifade ediyor.

'Böyle pervasızlık olmaz'

HES'lerle ilgili olarak konuşan Erkenek sakinleri "Bizim burada iki derenin yanı sıra kanyondan akan bir suyumuz var. Üçünün birleştiği noktadan Adıyaman sınırına kadar 4 adet HES kurulacak. Biz, bağcılık ve meyvecilik yaparak geçiniyoruz. Zaten dar gelirli insanlarız. Arazilerimize su götüremeyeceğimiz gibi yazın tek dinlenme ve mesire yerimiz olan kanyon kenarındaki doğal ormanlık alan, suların kesilmesiyle birlikte yok olacak. Kanyonun yamaçlarında dağ keçileri, keklik, yabani tavşanlar sürüler halinde yaşıyor. Dere sularında ayrıca alabalıklar var. Doğanın tahrip olmasıyla birlikte bu yaban hayatı yok olacak. İnsan ve doğa yaşamının en temel gereksinimi olan suların bir kaç kişinin emrine verilmesi bizce büyük pervasızlık ve hukuksuzluktur. Devletimizin bu hukuksuzluğa son vermesini bekliyoruz' diye tepkilerini dile getiriyorlar.

"Şirket su damlasını bile doğaya bırakmamak için branda çekti'

Firmaların, HES kurulan bölgelerde toprağa belli oranda su bırakılmasına ilişkin yönetmeliklerde yer alan kurallara ve yüzdelik oranlara uymadıklarını dile getiren muhtarlar ve Erkenek halkı, bu duruma geçmişte çok çarpıcı bir örnek yaşandığını belirterek olayı şöyle anlattılar: "Hali hazırda Pekmeztepe Mevkii'nde faaliyet gösteren mevcut HES firması, kurulan havuzda etrafa su damlaları sıçradığı için havuzun etrafını branda çadır ile çevirmişlerdi. Mansaba su salmak bir tarafa etrafa sıçrayan su damlalarından bile yararlanmak için çadır çekmişlerdi. Durumun kaymakamlığa bildirilmesi üzerine 2010 yılında DSİ, İl Çevre ve Orman Müdürlüğü, Erkenek Sulama Birliği Kooperatifi Başkanı ve Erkenek'te 3 mahalle muhtarının da imzalarıyla, bu durumun tespit edildiği bir tutanak tutuldu. Dönemin Valisi Ulvi Saran tarafından olaya müdahale edildi."

'Siyasiler suyumuzu yok eden şirketlerin değil, Erkenek halkının yanında dursun'

Su kaynakları HES'ler ile yok edilme tehlikesi yaşayan Erkenek halkı, su kaynaklarını korumak için hukuki çerçevede her türlü mücadeleyi vereceklerini belirterek, siyasilerin Erkenek'in su kaynaklarını yok eden şirketlerin değil halkın yanında yer almasını istediler. 

HABER-FOTO: Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Emin dogan (7 yıl önce)
    Heste çalışan bir işçiyim demirci 3ay çalışmışım 37yüvmiyem var 3300tl ortalama eşim hasta antepte tedavi oluyor ilaç alacak parası yok hepsi yapıyorlar ama işçinin parasını vermiyorlar
    0
    0
    Yanıtla