SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bir 'Kernek Projesi' Eleştirisi

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:31:23
Bir 'Kernek Projesi' Eleştirisi
A- A+ PAYLAŞ
Kernek Parkı'nın yeniden düzenlenmesine ilişkin çalışmalar kapsamında, eski park alanı yıkılırken, halk arasında pek beğenilmeyen yeni peyzaj projesi doğrultusundaki uygulamanın da aylardır yapılmaması eleştiri konusu oluyor.
Bu arada, Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Mustafa Bahadır Altaş, geçtiğimiz günlerde Bakış Gazetesi'ndeki köşesinde Kernek'le ilgili olarak "Anam Anam Kernekli misin, Kerneğe Gelmeye de Yeminli misin?" başlıklı yazısında, Kernek Parkı'nın tarihi ve Malatya'daki anlamı ve uygulanan projeye ilişkin eleştirilerini dile getirdi. 
 
İşte o yazı..
 
"Malatya’nın sembolleri arasında yer alan türkülere konu olan ve adı Malatya ile özdeşleşen halk arasında Kernek Parkı yada Kernek Göl Gazinosu olarak bilinen Kernek bir kepçe darbesi ile tarihe karıştı.1968 Yılında Malatya Belediyesi tarafından yaptırılan, yaptırıldığı dönemde bölgenin bu alanda en güzel ve modern tesisi olan Malatya haklına Gazino Park olarak hizmet veren mekânda bugün için Türkiye’ye mal olmuş Sami Kasap, Selahattin Alpay, İbrahim Tatlıses, İzzet Altınmeşe, Müslüm Gürses, Muhterem Nur, Şükran Ay, Müşerref Akay ve daha birçok sanatçı sahne almış, ilk kayısı festivali ile kayısı güzellik yarışmasına ev sahipliği yapmıştı.
 
Peki, bu Kernek nedir kaynağını Beydağlarından alan Gündüzbey (kündübek) Kasabasındaki Pınarbaşı  (Kaptaj) suyu derme (suyu) kanalı Yeşilyurt-Tecde-güzergâhından geçerek süzüle süzüle Beydağının eteklerindeki yamaçlardan gelir ve Kernek tepesinden çoşku ile köpürerek şelale şeklinde Malatya ovası ile buluşurdu. Kernek Parkındaki su kaynağı ise yıllardır şehir merkezinin altına doğru kendince yol bularak akarken 1970 Yılında DSİ tarafından yapılan sondajla kuyu açılarak su burada toplandı sızmalar olmasın diye önüne bir havuz yapıldı. Su havuzda toplanıp artan kısmı kanala verildi Malatyalı burayı Kernek adı ile sembolleştirdi Kernek Göl Gazinosu bu su sayesinde yıllarca Malatya ve Malatyalıların hafızasında yer etti ve Malatyalılar için 7000 yıllık Aslantepe’ye eşdeğer bir Kernek sembolü oluştu.
 
Peki, ama neden? Bu bilinçsizlik neden?  Geçmişle olan bu kavga neden? 150 yıllık tarihsel bir geçmişi olan bugünkü Malatya yerleşim merkezinde halkın kentlilik bilinci ile oluşturduğu ve sahiplendiği değerler neden bir bir yok ediliyor. Bu eserler aslına uygun olarak yeniden düzenlenmek yerine neden yıkılıyor ve ne anlam ifade ettiği belirsiz ucube projelere kurban ediliyor bu projeleri kim ya da kimler çiziyor? 
 
Şehirlerin tarihi ve kültürel değerlerinin korunması geçmişin geleceğe taşınması nesillerin birbiri ile kucaklaşması var olan sosyo-kültürel değerlerin ve tarihi eserlerin korunması, gelecek nesillere taşınması ile mümkünken. Sürekli göç alan Malatya’da sahip olduğumuz değerleri bir bir yok ederek kentlilik bilincini nasıl oluşturacağız. Bu yok oluşları engelleyemez isek göçle gelen kozmopolit yapıya nasıl dur diyeceğiz sorunlarımızı nasıl çözeceğiz yakın bir örneği Malatyasporun olmadığı bir ligde ilimizde ki maçlarda farklı şehir takımların taraftar bulup çoşku ile desteklendiği hiç bizi üzmedim üzmeyecek mi?      
 
Dün Malatya tarihine tanıklık etmiş cumhuriyet döneminin ilk eserlerinden biri olan 70 yıllık Eski Belediye binasını yıktık, Sonra siyaset uğruna Sümer parkımızı Abdullah Gül parkı yaptık,  İsmet Paşamızın adını (Yeşilyurt’ta dahil) anmaz olduk sonra çok sevdiğimizi söylediğimiz Turgut ÖZAL’ın adını verdiğimiz bulvardan ismini sildik şimdide türkülerde dillere destan olan Malatya’ya duyduğumuz sevgiyi, özlemi kısaca tek kelime ile Malatya’yı ifade ettiği hissini duyduğumuz bize has müziğimiz ile Türkiye’nin değil dünyanın neresinde olursak olalım duyduğumuzda hep birlikte kol kola, omuz omuza, el ele halay çektiğimiz Kernek artık yok oldu şair Yusuf Hayaloğlu'nun dediği gibi; 
 
Sanki dev bir taş ocağını,
Kökünden dinamitleyip, üstüme devirdiler! 
Ahh dostum... O kocaman gövdene 
O beyaz kefeni nasıl kıyıp giydirdiler? 
O zalim tabutun tahtalarını, 
Senin üzerine nasıl böyle çivilediler? 
Yani sen şimdi gittin!... 
Yani bir daha olmayacak mısın? Kernek 
 
İşletim açısından yıllardır verimli bir hizmet alınmayan bu mekânın Malatya halkının yeniden hizmetine sunulması amacı ile belediye başkanın çalışması ne kadar doğru ve takdire şayan iken, 08.12.2011 tarihinde "Buradaki peyzaj çalışmalarına engel olan TEİAŞ Santralı yerini Enerji bakanından Malatya Belediyesi’ne istedik. Kontrolü belediyede olursa, projeyi daha rahat uygulayabileceğiz" ifadelerini kullanan sayın belediye başkanımız bu sorun çözmeden bu düzenlemeye nasıl olur verir anlamak mümkün değil. Kernek çocuğu* olmayanların çizdiği bu ucube proje yerine, Kernek yamaçlarında başlatılan kentsel dönüşüm projesi ile bir bütünlük oluşturacak mevcut yere Kernek parkı şelale bölümü de katılarak bundan kırk yıl önce Malatya’yı tanıtan kartpostallarda yer alan hali ile aslına uygun bir peyzaj düzenlemesi yapılamaz mıydı? Malatya’nın gizli kalmış tarihi ve kültürel değerlerini ortaya çıkarmak için yoğun çalışma yapan hatta bu konuda sıfırdan tarihi Malatya evleri yapma fantezisini Malatyalılara yaşatan yöneticilerimiz neden bu konuda duyarsızlar?
 
Yoksa Sizler-Bizler gibi onlarda mı? Kerneğe gelmeye yemin mi ettiler. 
 
*Kernek çocuğu tabiri Kernek’te yetişmiş gencin Kernek’li olmakla gurur duyduklarının ifade biçimidir.(Has Malatyalı, Kerneğin suyu gibi saf temiz ve serttirler)"

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız