SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bir Köyde Daha Şarbon..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'nın Doğanşehir İlçesi'ne bağlı Dedeyazı köyünde de şarbon vakasına rastlandı.

Aynı aileden 3 kişi, ölen küçükbaş hayvanlarını kestikten sonra rahatsızlanarak, Turgut Özal Tıp Merkezi'ne kaldırıldı. Şahısların, deri şarbonu teşhisiyle gözlem altına alınmasından sonra köyde kontrol başlatıldı.
Alınan bilgiye göre, Alirıza ve Vahap Erkan isimli vatandaşlar, kollarında yaralar çıkmasından şüphelenerek, Turgut Özal Tıp Merkezi'ne başvurdu. Yapılan tetkikler sonucunda vatandaşlar, şarbon teşhisiyle gözlem alındı. Aynı aileden Sevim Erkan da hastaneye sevk edildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Doğanşehir Kaymakamı Mustafa Eldivan, "Kaymakamlığımız, Sağlık Grup Başkanlığı'na bağlı ekipler ile İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri, Dedeyazı köyünde gerekli incelemeleri yapmak üzere görevlendirilmişlerdir. Köyde sağlık taraması ve İlçe Tarım Müdürlüğü veterinerleri tarafından inceleme devam etmektedir. Şu anda panik yapacak kayda değer bir olay yoktur. Sadece 1 küçükbaş hayvan ölmüş bunu kesen aile fertlerine deri yoluyla hastalık bulaşmıştır. Kesilen havyan ise imha edilmiştir. Gerekli görüldüğü takdirde bölgede aşılama ve sağlık taramaları devam edecektir. Endişeye gerek yoktur" dedi.

Köye giden sağlık ekipleri, vatandaşlarla görüşerek, Şarbon'u anlattılar.

VALİLİK AÇIKLAMASI..
Dedeyazı'da görülen Şarbon nedeniyle, Valilik'ten de bir açıklama yapıldı.

Açıklama şöyle:
"İlimiz Doğanşehir İlçesi Dedeyazı köyünde iki gün önce aynı aileden 2 kişinin ellerinde ve kollarında görülen yara lezyonları nedeni ile Doğanşehir Merkez Sağlık Ocağına başvurmuş ve şarbon şüphesi ile Malatya Devlet Hastanesine sevk edilen İki kişi burada şüpheli şarbon vakası tanısı ile T. Özal Tıp Merkezi Enfeksiyon bölümüne yönlendirilmiş olup, yapılan laboratuar tetkikleri sonucunda söz konusu kişilere deri şarbonu tanısı konularak hastanede tedavi altına alınmıştır.

Hastalık bu şahıslara ait küçük baş bir hayvanın kesimi sırasında cilt teması ile bulaştığı anlaşılmıştır.
Doğanşehir Sağlık Grup Başkanlığı ve İlçe Tarım Müdürlüğü ile irtibata geçilerek sağlık ekipleri kurulmuş ve aile bireyleri kontrolden geçirilmiştir.

Bugün itibari ile bir aile bireyi daha şüpheli vaka olarak sevk edilmiş ancak şarbon olmadığı anlaşılmıştır.
İlçe Tarım Müdürlüğü hayvan aşılaması ve muayeneleri ile ayrıca ahırların dezenfeksiyonu çalışmalarına devam etmektedir.

İlimizde Sağlık Müdürlüğümüzce gereken tedbirler alınmış olup halkımızın bu konuda endişe etmesini gerektirecek herhangi bir durum bulunmamaktadır. Sağlık Müdürlüğü olarak halkımıza tavsiyelerimiz; Halkımızın satın aldıkları etleri veteriner kontrollü kesim yapılan yerlerden almaları ve tüketecekleri etleri iyi pişirmeleri, hayvan ticareti ile uğraşan kişilerin veteriner kontrolünden geçirilmiş hayvanları alıp satmalarıdır."

Bu arada, daha önce Doğanşehir'in Örencik Köyü Kurudağ mezrası ile Arguvan'ın Dolaylı Mahallesi'nde görülen Şarbon vakaları nedeniyle, bu bölgedeki 5 bin 400 küçük ve büyükbaş hayvanın hastalığa karşı Tarım İl Müdürlüğü ekiplerince aşılandığı açıklanmıştı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız