SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bir "Milli Barajı" Projesi Vardı!

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:09:19
Bir
A- A+ PAYLAŞ

Battalgazi ilçesindeki tarım arazilerini sulanabilmesi meselesi Malatya’da her dönem sorun olarak ortaya çıkıyor.  Bugünlerde Battalgazi’deki tarım arazileri için can suyu olarak Beylerderesi’ne yapılacak olan baraj projesi gösteriliyor. DSİ, daha önce Beylerderesi’ne baraj yapılması hususunda olumsuz rapor sunarken, son olarak siyasi baskılarla bölge de yeniden bir çalışma başlattı. Bir dönem Battalgazi’nin sulama suyu sorunu için Karakaya Baraj Gölü’nden pompayla su alınarak, kurulacak olan göletten sulama suyunun dağıtılması gündeme getirilmişti. Aslında bugün yaşanan Battalgazi’nin su sorunu, 1960’lı yılarda da yaşandığı ve o dönem ilçeye yakın noktada “Milli Barajı”nın kurulması için çalışma yapıldığı ve daha sonra bu projeden vaz geçilerek, Battalgazi için Çat Barajı projesinin gündeme alındığı görünüyor. 

TARİH: 3 TEMMUZ 1975

SORU: DERME SUYU DEPO EDİLSİN… AMA BİRKAÇ KİŞİNİN ÇIKARI İÇİN ENGELLENİYOR

Dönemin Malatya Senatörü Hamdi Özer’in Cumhuriyet Senatosu Başkanlığına verdiği ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını istediği 3 Temmuz 1975 tarihli soru önergesinde, “Malatya ilinin eski Malatya bucağına ait arazinin sulanması için Derme suyunun depo edecek bir gölet projesi mevcuttur. Sarılık mevkiine yapılacak bu göletle 6 ay süre ile boşluğa terk edilen Derme suyu depo edilecek ve çok geniş bir alan sulanmış olacaktır. Birkaç kişinin çıkarına aykırı olduğundan geri bırakıldığı ileri sürülen bu gölet, bölge halkının yararına ne zaman yapılacaktır.”

TARİH: 21 AĞUSTOS 1975

CEVAP: MİLLİ BARAJI EKONOMİK GÖRÜNMEDİ, BURASI İÇİN ÇAT BARAJI YAPILACAK

Dönemin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Selahattin Kılıç, Cumhuriyet Senatosu Malatya Üyesi Hamdi Özer’in soru önergesine yazılı olarak 21 Ağustos 1975 tarihli yazı ile cevap veriyor. 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Selahattin Kılıç imzalı, “Cumhuriyet Senatosu Malatya Üyesi Sayın Hamdi Özer’in Malatya ilindeki Derme suyuna ilişkin yazılı soru önergesinin cevabıdır” şeklindeki açıklama şu şekilde; “Önergede söz konusu edilen Malatya-Eski Malatya-Sarılık mevkiindeki Derme suyundan düşünülen depolama projesi 1966 yılında istikşafi etüdü hazırlanmış olan Malatya-Milli Barajıdır. 

Milli Barajı, rezervuarındaki keşif meyve bahçeleri dolayısıyla ekonomik bulunmamıştır. 

Derme suyu, menbalarının kış sularını biriktirecek olan Milli Barajı’nın inşasıyla, Malatya ovasında ilave olarak ancak 875 hektar arazi sulamak mümkün olmaktadır. Oysaki bugün Malatya Ovasında sulama suyu açığı olan arazi 4-5 bin hektardır. 

Bu husus göz önünde bulundurularak proje daha geniş kapsamda ele alınmış ve yukarıda sözü edilen arazilerin su açığını kapatmak üzere Abdülharap Gölü ayağında bir barajın (Çat Barajı) etüdüne başlanılmış bulunmaktadır. Çat barajının temel ve malzeme etütleri hemen hemen ikmal edilmiş olup, teknik yapılabilirliği saptanmış durumdadır. 

Çat Projesinin tahakkuku halinde, hem Malatya Ovasının tüm su açığı kapatılmış olacak ve hem de Çerkezyazısında 10 bin hektar arazi daha sulanmış olacaktır.

1976 yılı sonuna kadar fizibilite etütlerinin tamamlanması programlaştırılan Çat Projesi, bu etütler sonunda teknik ve ekonomik yönden yapılabilir bulunduğu takdirde, bütçe imkanlarına bağlı olarak inşaat programlarının hazırlanması sırasında göz önünde bulundurulacaktır.”

DERLEYEN: Burhan KARADUMAN- Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız