SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bir Operasyon, Çok Mesaj!..

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi bünyesindeki Turgut Özal Tıp Merkezi (TÖTM)'nde "olağan" hale gelen karaciğer nakillerinden sonuncusu, gelişimi ve daha iyi hizmet verebilme koşullarına karşı çıkanlara "çok şey" söyleyen görüntü ve açıklamalara sahne oldu. Bazı çevrelerin "sağlık ocağı düzeyinde.." iddialarına muhatap olan TÖTM'de, Sudanlı bir inşaat mühendisine, Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Sezai Yılmaz ve Prof.Dr. Vedat Kırımlıoğlu başkanlıklarındaki iki ekip tarafından kardeşinin karaciğerinin bir parçası nakledildi. Operasyon sonrası yapılan basın açıklamasına her iki kardeş sağlıklı bir görünümle katılırken, aileleri de hazır bulundu. Hastanın tesettürlü kızı; rektöre ve operasyonu yapan ekiplerin başkanlarına plaket ve armağanlar verdi, ailenin teşekkürlerini iletti. "Çok şey anlatılan" açıklamalar içerisinde, Malatyalı siyasilerin sahip çıkmadıkları için daha önce haftanın her günü yapılmakta iken geçtiğimiz ay haftanın 3 gününe düşürülen THY uçak seferi nedeniyle, uçak seferinin olmaması yüzünden Malatya'ya gelemediğini belirten Sudan'ın Ankara Büyükelçisi'nin mesajı da vardı.. Rektör, Sudan'dan Afrika ülkelerine yönelik olarak TÖTM'ye "karaciğer nakli anlaşması" yolunda teklif geldiğini, ayrıca ortadoğu ülkelerine de açılımları olacağını bildirdi.

REKTÖRÜN AÇIKLAMALARI..
İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu, TÖTM'de son 1 ay içerisinde canlıdan canlıya gerçekleştirilen, sonuncusu da Sudanlı bir hastaya yapılan karaciğer nakli operasyonu ile ilgili bir basın toplantısı yaptı.

Basın toplantısına; operasyonda görev yapan iki ekipten birinin başında bulunan Tıp Fakültesi Dekanı ve Karaciğer Nakli Merkezi Başkanı Prof.Dr. Sezai Yılmaz ile diğer ekibin başkanı Prof.Dr. Vedat Kırımlıoğlu'nun yanı sıra, TÖTM Başhekimi Doç.Dr. Murat Cem Miman da katıldılar.

Rektör, operasyonlarla ilgili şunları söyledi:

"Üniversitemizin organ nakli konusunda hedeflerinin büyük olduğunu sizlerle sıkça paylaştık. Amacımız Turgut Özal Tıp Merkezi’ni layık olduğu yere getirmek ve Türkiye’de ilkler arasında yer almaktır. Bunu diğer birçok alanda olduğu gibi “karaciğer nakli” konusunda büyük bir oranda başarmış bulunuyoruz. Bu noktaya ulaşmada siz basın mensupları ve bölgemiz halkının yadsınamaz desteğini her zaman yanımızda hissettik. Bildiğiniz üzere hastanemizde son yapılanlar hariç 14’ü kadavradan 6’sı canlıdan olmak üzere 20 karaciğer nakli ameliyatı yapılmıştı.

Bugün sizlere son yapılan dört karaciğer nakli ile ilgili bilgiler sunacağız. 26 Aralık 2006’da Muharrem AĞÇELİK’den (37) babası Basri AĞÇELİK’e (57); 27 Aralık 2006’da Abuzer ATLIHAN’dan (27) babası Ali ATLIHAN’a (55); 16 Ocak 2007’de Ayten YILDIRIM’dan (42) oğlu Murat YILDIRIM’a (19) canlı vericili karaciğer nakli ameliyatları yapılmıştır. Alıcı ve verici hastaların şu anda ki sağlık durumları memnuniyet vericidir. Burada özellikle Adıyaman’dan başvuran Ali ATLIHAN’ın karaciğer nakli öncesi “karaciğer koması” durumunda olduğu, buna yaklaşık bir hafta kadar dayanabileceği ve askerden yeni gelen oğlu Abuzer ATLIHAN’dan alınan kısmi karaciğer ile hayata döndüğünü özellikle belirtmek isterim. Bu ameliyatlar Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Sezai YILMAZ ve Prof. Dr. Vedat KIRIMLIOĞLU başkanlığında iki ayrı ekip tarafından yapılmıştır.

Son olarak 17 Ocak 2007 tarihinde yapılan “canlı vericili karaciğer naklinin” üzerinde biraz durmak istiyorum. Sudanlı İnşaat mühendisi Bashır ABDULMOUGOUD (60) karaciğer sirozu tanısıyla Ürdün’de Kral Hüseyin Tıp Merkezine başvurmuş orada, Üniversitemiz konuk öğretim üyesi olarak da görev yapan Prof.Dr.Yaman TOKAT tarafından görülerek karaciğer nakli amacıyla İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi’ne başvurması önerilmiştir. Hasta bu öneriyi kabul etmiş ve hastanemizde kardeşi Motwkıl ABDULMOUGOUD’dan (30) canlı vericili karaciğer nakli yapılmıştır. Bu operasyona İstanbul Florence Nightingale Hastanesin’de Prof.Dr.Yaman TOKAT ve Prof.Dr.Yıldıray YÜZER’de iştirak etmiştir. Bugün ameliyat sonrası sekizinci günde olan alıcı ve verici Sudan’lı hastalarımız taburcu olabilecek duruma gelmişlerdir. Bu hastalarla ilgili Sudan Hükümeti nezdinde Sudan’ın Ankara Büyükelçisi hastanın ameliyat ve ameliyat sonrası seyrini yakından takip etmiştir. Bu bağlamda Büyükelçinin Prof. Dr. Sezai YILMAZ’a gönderdiği mesaj şöyledir:

'Sayın Prof. Dr. Sezai YILMAZ
Saygın Üniversitenizde Sudanlı Bashır Abdulmougoud’a yapılan karaciğer nakliyle ilgili basını bilgilendirme toplantısına davetinizle ilgili mektubunuzu almış bulunuyorum. Üzülerek ifade ediyorum ki yoğun programım yanında, kış koşullarına bağlı ulaşım güçlüğü nedeniyle Malatya’ya gelemeyeceğim, toplantı günü veya toplantıdan bir gün önce Ankara’dan Malatya’ya doğrudan uçak olmadığı gibi bu mevsim koşullarında otomobille seyahatte son derece güçtür. Bununla beraber, bu çok önemli karaciğer nakli ameliyatı ve ameliyat sonrası gözlenen gelişme nedeniyle sizi ve çalışma arkadaşlarınızı kutluyorum. Başarılarınızın devamını ve hastamız Bashır Abdulmougoud’a acil şifalar diliyor, gelecekte sizleri ziyaret edeceğimi ümit ediyorum. En derin saygılarımla.

Mohamed Elhassan Ahmed ELHAJ
Büyükelçi'

Yapılan Karaciğer nakilleri ile merkezimizde 14’ü kadavradan 10’u canlıdan olmak üzere toplam 24 karaciğer nakli ameliyatı gerçekleştirilmiştir. Böbrek nakli konusunda tüm hazırlıklar tamamlanmış olup, önümüzdeki günlerde bu ameliyata yoğun bir başlangıç yapılacaktır.

Bundan böyle Turgut Özal Tıp Merkezi’ne ülkemizin her yanından ancak özellikle hepatit B’ye bağlı karaciğer sirozunun daha sıklıkla bulunduğu Diyarbakır ve çevresinden yoğun hasta akışının yaşanacağı beklenmektedir.

Bunu yanında ülkemiz dışında da gerek Ortadoğu, gerek Afrika, gerekse Türk Cumhuriyetlerine yönelik açılımlarımız olacaktır. Keza Sudan’dan, Afrika ülkelerini kapsayan, “karaciğer hastalarının merkezimize yöneltilmesi” konusunda anlaşma talebi gelmiştir. Bütün bunlar Turgut Özal Tıp Merkezi’nin layık olduğu yere emin adımlarla yürüdüğünün göstergesidir. Hastanemizin bu yönde ilerlemesinin ilimiz tanıtım ve ekonomisine de büyük katkılar sağlayacağı aşikardır.

Bu başarılı operasyonlara imza atan tüm öğretim üyesi arkadaşlarımı kutluyor, hastalarımıza geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, siz basın mensuplarına saygılar sunuyorum."

"ÇOK İYİ HİSSEDİYORUM.."
Sudan’lı hasta Bashır Abdulmougoud’da yaptığı kısa konuşmada kendisini çok iyi hissettiğini ve çok rahat olduğunu kendini adeta yeniden dünyaya gelmiş gibi hissettiğini belirterek Turgut Özal Tıp Merkezi’nin büyük bir hastane olduğunu hastalarla son derece yakından ilgilenildiğini belirtti.

Ağabeyine karaciğerini veren Motwkıl Abdulmougoud (fotoğraflardaki mavi gömlekli)’da konuşmasında kendisi için büyük bir duygu olduğunu, nakil konusunda teklif gelince hiç düşünmeden kabul ettiğini belirterek, “ Ben ağabeyime karaciğerimden parça verdim ama ona can veren ameliyatı yapan hocalarımız olmuştur .” dedi.

Sudanlı hastanın bir diğer kardeşi Sıdık Abdulmougoud’de konuşmasına besmeleyle başladı ve "Prof.Dr.Yaman Tokay’ın ifadeleri üzerine ağabeyimi buraya getirdik. Bizlerle çok yakın ilgilenildi ve başarılı bir ameliyat gerçekleştirildi. Sudan’da karaciğer ve kalp hastaları yoğun. Turgut Özal Tıp Merkezi’nin Sudan’a bir ofis açmasını istiyoruz” dedi.

Rektör Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu’da bu istek üzerine,"Resmi prosedür bu konuda nasıl işler, buna bakmak gerekli. Sudan’da mı bir büro, yoksa Büyükelçilik nezdinde mi bir büro açılabilir buna bakmak lazım” dedi.

Hilmioğlu, ayrıca Turgut Özal Tıp Merkezi’nin Doğu ve Güneydoğu’da birçok konuda, bazı branşlarda da Türkiye’nin referans merkezi olduğunu da belirterek, “ Bizlere zaman zaman yurtdışından neden hasta çekemiyorsunuz diyenlere, Sudanlı hastaya yapılan karaciğer naklinin cevap niteliğinde olacağına inanıyorum” diye konuştu.

Sudanlı hastanın tesettürlü kızı Rebai Abdulmougoud, ameliyatı gerçekleştiren iki ekipten birine başkanlık eden Tıp Fakültesi Dekanı Prof.Dr. Sezai Yılmaz’a fil dişinden şamdan, diğer ekibin başkanı Prof.Dr. Vedat Kırımlıoğlu’na ise timsah derisinden çanta hediye etti. Ayrıca Sudan Büyükelçiliğince gönderilen plaketler de Prof.Dr. Hilmioğlu, Prof.Dr. Yılmaz ve Prof.Dr. Kırımlıoğlu'na verildi.

Karaciğer nakline ilişkin basın açıklamasında Sudanlı hastanın yanı sıra nakil gerçekleştirilen Murat Yıldırım ile Aralık ayında ameliyatları gerçekleştirilen Basri Ağçelik ile Ali Atlıhan isimli hastalar ve yakınları da bulundu.

HABER-FOTO: Selahattin GÖKATALAY

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız