SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bir ÖSYM Skandalı Daha

A- A+ PAYLAŞ

 

Ölçme ve Seçme Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), Yükseköğretime Geçiş Sınavı’ndaki (YGS) şifreli kitapçık, hatalı soru kitapçığı basımı ve yanlış puan hesaplama skandallarına bir yenisini daha ekledi. ÖSYM’nin 29 Mayıs’ta yaptığı Yurtdışı Yükseköğretim Diplomaları Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı’nın Tıp doktorluğu 2. aşama kitapçığındaki 100 sorudan 75’inin geçen yıl 16 Mayıs’ta yapılan sınavla aynı olduğu ortaya çıktı. Hürriyet’in haberine göre, soruların numaraları ile cevap seçeneklerinin bile aynı olduğu belirlendi. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) yetkilileri, sınavın iptal edilebileceğini söyledi. ÖSYM’nin bu skandalını, Türkiye’de çalışma hakkı elde etmek için sınava giren Rus doktor fark etti. Doktor, sınava hazırlanırken geçen yılın sorularına da çalıştığı için sınavdaki soruların aynı olduğunu sezdi.

Doktor, sınavdan sonra ÖSYM’-nin internet sitesinde yayınlanan soruları 2010 yılındaki sorularla karşılaştırdı. Doktor ve emekli öğretmen eşinin yaptığı tespitlere göre 100 sorunun 75’i, 2010 yılındaki sınavın tıpatıp aynısıydı ve soruların yerleri bile değiştirilmemişti. ÖSYM kayıtlarına göre 29 Mayıs’ta yapılan 2’nci aşama sınavına 600 kişi başvurdu, bunlardan 572’si sınava girdi. Sınavda 50 ve üzeri puan alan 327 kişi başarılı oldu. YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan’dan konuya ilişkin açıklama geldi. Sabah haberi okuyunca ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir’den bilgi aldığını belirten Özcan, ‘’Söylenen doğru. Soruların yüzde 70’i ortaktı. Bu olmaması gereken bir durum. Bunun için derhal sınavın iptal edilmesi ve tekrarlanması gerekir. Şimdilik söyleyebileceğim bundan ibarettir. Başka bir bilgi gerçekten yoktur’’ dedi. Sınav 3 Temmuz’da yenilenecek.

ALİ DEMİR İÇİN KARAR AÇIKLANIYOR!

YÖK Genel Kurulu, ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir ile ilgili savcılığın talep ettiği soruşturma iznini Perşembe günü karara bağlayacak. YGS’deki olaylardan sonra ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir’in ve Meteksan dahil ilgili kişilerin görevde ihmali olup olmadığını soruşturmak için YÖK bir ön inceleme komisyonu oluşturmuştu. Komisyon raporunu haftaya Perşembe günü YÖK Genel Kurulu’nda sunacak. Demir’in ve diğer görevlilerin ihmalinin olup olmadığı ve soruşturma açılıp açılmaması ile ilgili karar da aynı gün verilecek. İhmali varsa Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma açabilecek. YÖK, ihmali yok derse savcılık Danıştay’a başvurabilecek.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız