SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bir Skandal da ''Not''tan Çıktı!..

A- A+ PAYLAŞ

Malatyaspor'un, 19 Şubat Pazar günü İnönü Stadı'nda Kayseri Erciyesspor ile oynadığı, tam anlamıyla "bir hakem rezaleti"nin yaşandığı karşılaşma, ev sahibi takıma ağır faturalar getirirken, "skandal" sonra ortaya çıktı.. Karşılaşmanın hakemi Yunus Yıldırım'ın, o maçın gözlemcisinden aldığı not, aynı hafta oynanan tüm Süper Lig maçları hakemleri içerisinde "en yüksek" olan..

BU NASIL İŞ?..
Rakip takımın son dakikada gelen golüyle 2-2 sonuçlanan karşılaşmada, Malatyaspor'un iki golünden birini "ofsayt", birini "faul" gerekçesiyle saymayan, verdiği ve vermediği kartlarla ev sahibi takım aleyhine tutum sergileyen, maç sırasında tribünleri tahrik eden, maçtan sonra da istenmeyen bazı olayların yaşanmasına sebebiyet veren Manisa Bölgesi hakemi Yunus Yıldırım'a, maçın İzmir bölgesinden olan gözlemcisi Mustafa Arslan'ın 8.4 not verdiği, Yıldırım'ın bu notunun, 22. haftadaki 9 maçın hakemleri arasında en yüksek not olduğu belirlendi.

Bir çok karşılaşmada hakemlerin maç sonucunu direkt etkilediği 22. haftanın maçları, hakemleri ve hakem notları şöyle:

Beşiktaş- Çaykur Rize maçı hakemi Oktay Demiray 8.2,
Ankaraspor- Fenerbahçe maçı hakemi Kuddusi Müftüoğlu 8.2,
Kayserispor- Diyarbakırspor maçı hakemi Vedat Yüksel 8.2,
Vestel Manisa- Samsunspor maçı hakemi İsmet Arzuman 6.4,
Konyaspor- Gençlerbirliği maçı hakemi Aytekin Durmaz 7.0,
Ankaragücü- Denizli maçı hakemi Fırat Aydınus 7.7,
MALATYASPOR- K.ERCİYES MAÇI HAKEMİ YUNUS YILDIRIM 8.4,
Gaziantep- Trabzonspor maçı hakemi Erol Ersoy 7.7,
Sivas- Galatasaray maçı hakemi Selçuk Dereli 7.9.

Hakemlere verilen notların sayısal değerlendirmeleri ise şöyle:

9.0-10: Mükemmel Performans (eksiksiz)
8.5-8.9: Çok iyi (çok beğenilen performans)
8.0-8.4: İyi (Verimli performans)
7.5-7.9: Tatmin edici (geliştirilmesi gereken noktalar var)
7.0- 7.4: Vasat Performans (beklentilerin altında)
6.0- 6.9: Zayıf performans (oldukça yetersiz)
5.0- 5.9: Çok zayıf performans (kabul edilemez).

Bu kriterlere göre, maçın İzmir bölgesinden olan gözlemcisi Mustafa Arslan, biri tartışmalı 2 golü iptal edip, direkt sonucu etkileyen hakem Yunus Yıldırım'ı "iyi- verimli performans"ta görmüş. Arslan'ın, 0.1 puan daha eklemesi halinde, Yunus Yıldırım'ın notu "çok iyi/ çok beğenilen performans" olarak ortaya çıkacaktı.

EN İYİYDİ, MAÇ ALAMADI!..
Maçın "komşu il" İzmir Bölgesinden olan gözlemcisi Mustafa Arslan'dan, 22. haftanın en yüksek notunu alıp, bu gözlemciye göre "en başarılısı" olan Manisa Bölgesi hakemi Yunus Yıldırım, bu notuna karşın, aynı akşam birçok televizyon kanalında tartışılan hakemlerden biri olmuştu.

Gözlemcisinin notuna karşın, Yunus Yıldırım'a, geçtiğimiz hafta sonunda oynanan süper lig, 2. Lig ve 3. lig maçlarında görev verilmemesi ise dikkat çekti.

AYNI MAÇIN DİĞERLERİ..
Malatyaspor'un saha kapatma, para cezası, bazı yöneticilerinin de hak mahrumiyeti cezası aldığı Malatyaspor- Kayseri Erciyes maçında, bu cezaların verilmesine neden olan raporları hazırlayan Federasyon Temsilcileri ise Diyarbakır Bölgesinden Mümtaz Özkan ve Siirt Bölgesinden Orhan Danış. Orhan Danış'ın da aslen Diyarbakırlı olduğu belirlendi.

Malatyaspor gibi küme düşmeme mücadelesi veren Diyarbakır'dan bir temsilcinin ve Diyarbakır'a çok yakın bir ilden olan diğer temsilcinin, "saha kapatma"ya neden olan raporları tutanlar olması da bir başka ilginç durum.

Otoritelerin özellikle "faul" gerekçesiyle iptal edilen gol için "tartışmasız gol" dedikleri maçta, hakem Yunus Yıldırım'ın, gözlemcinin dışında da MHK tarafından izlendiği, bu maçta MHK İzleme Kurulu'nda görevli Hatip Çopur'un da görev yaptığı, Çopur'un Ankara bölgesinden olduğu öğrenildi.

HAKEM NOTLARI..
Malatyaspor- Kayseri Erciyes maçı hakeminin, sonucuna direkt etki ettiği bir maç yönetiminden sonra, olaylara neden olmasına karşın, o haftanın en yüksek notunu almasının, bu maçtan yaklaşık 10 gün sonra ortaya çıkması, Futbol Federasyonu resmi sitesindeki "detayları" araştırma gereği duyan bir okur tarafından Malatyahaber.com'un uyarılmasıyla gerçekleşti.

Levent Bıçakçı'nın Federasyon başkanlığı döneminde, o dönemin MHK Başkanı Ufuk Özertem, her hafta başında geride kalan haftanın hakem notlarını basın toplantısıyla açıklardı. Ancak, Haluk Ulusoy Federasyonu, bu uygulamayı kaldırdı ve hakem notları, kamuoyuna açıklanmayıp, sadece federasyon sitesinde yeralıyor.

MALATYALI ÜYELER NE YAPIYOR?..
Bilindiği gibi, Merkez Hakem Kurulu'nda, "Malatyalı" iki üye görev alıyor. Bunlardan biri aslen Malatyalı olan, İzmir'e yerleşik Mevlüt Güzel, diğeri yine aslen Malatyalı olan Orhan Erdemir.

Mevlüt Güzel, İzmir bölgesinden MHK'ya giren bir isim. Hem maçın hakemi Yunus Yıldırım, hem de bu hakeme en yüksek notu veren gözlemci Mustafa Arslan, Güzel'in yakın olduğu isimler.

Ve bu durum, "Bir de MHK'da Malatyalılar olmasa ne olacaktı?" dedirtti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız