SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bir Tezgah Var'

A- A+ PAYLAŞ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Malatya İl Başkanı Celal Berktaş, "Tarım ekonominin yükü değil, Türkiye'nin gücü olmalıdır. Bu nedenle AKP iktidarını çiftçimize verilecek destek için gayret sarf etmeye çağırıyorum" dedi.

Parti binasında düzenlediği basın toplantısında, kuraklıktan dolayı üreticilerin uğradığı zarar ve bu zararın hükümet tarafından karşılanması konularını dile getiren CHP Malatya İl Başkanı Celal Berktaş, "Türkiye'de ve Malatya'da küresel ısınmadan dolayı ciddi bir kuraklık yaşanmaktadır. İlimizde yaşanan kuraklık nedeniyle Arguvan ve Yazıhan ilçelerimizde yaptığımız incelemeler neticesinde, çiftçimizin tahıl ürünlerinde büyük zarara uğradığını tespit ettik. Türkiye genelinde nisan ayı yağış ortalaması normale göre yüzde 44 azalmıştır, en büyük azalma Güneydoğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde görülmüştür. Arguvan ilçemizde 350 bin dekar kayıtlı, 150 bin dekar hazine olmak üzere toplam 500 bin dekar arazi, kuraklıktan tamamen yanmıştır" dedi.

Berktaş, "Kayısıların dondan ve sıcaklıklardan zarar gördüğü, kayısılarda yüzde 60'a varan ürün kaybı olduğu bildirilmiştir. Kayısılarını don riskine karşı sigorta yaptıran üreticiler, eksperlerin bölgede don görülmediğini belirttiğini ve bu gerekçeyle zararlarının sigorta kapsamına alınmadığını ifade etmektedir. Bölgede ayrıca meraların yeşermemesi sebebiyle hayvancılığın da sıkıntıda olduğu ifade edilmektedir. Kuraklık meralarda otlama imkanını ortadan kaldırdığı için çiftçilerimiz hayvanlarını satmaya başlamıştır" diye konuştu.

"Küresel sömürgecilerin direktifleri ile yürütülen tarım politikaları insanlığı açlığa mahkum etmiştir" diyen Berktaş, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu tezgahın mantığı şu: Tarımda hiçbir ülke kendi kendine yetmeyecek. Böylece dünyada, 'Sen bana buğdayı, ben sana elmayı, kayısıyı vereyim' şeklinde bir ticari hareket başlayacak ve buradan müthiş bir ticari kar meydana getirilecek. Üreticiyi ve ülkeyi kendinize mahkum edeceksiniz. Satmak istediği ürünü başka ülkeden daha ucuza getirip çiftçinin ürününü tarlasında bırakacaksınız. Benzeri bir tezgah, hayvancılık ve sanayi ürünlerinde de söz konusudur. Benzin olmazsa arabaya binmeyebilirsiniz ama ya ekmek yapacak buğday olmazsa? Yağ, şeker bulamazsanız? İşin acı yanı, altyapı maliyetini dahi bizim sırtımıza vurabiliyor olmalarıdır. Bizim toprağımızda, bizim insanımızın emeğiyle ürettirecekler; hem bizi sömürecekler hem de vatandaşı açlık korkusuyla yaşatacaklardır. Tarım ekonominin yükü değil, Türkiye'nin gücü olmalıdır. Bu nedenle AKP iktidarını bu konuda daha duyarlı olmaya ve çiftçimize verilecek destek için gayret sarf etmeye çağırıyorum."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız