SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bir Yılda 12 Bin Arıza

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesince, alt yapı yenileme ve yeni şebekeler döşeme çalışmaları yıllardır devam etmesine rağmen su ve kanalizasyon arızalarında bir düşüş yok. 2010 yılında 12 bin civarında su ve kanalizasyon şebeke arızası meydana geldi. 8043 arıza ile kanalizasyon şebeke arızaları ilk sırayı alırken 3606 adet su şebekesi arızası ikinci sırayı aldı. Su şebekelerinin yetersizliği ve eskimişliği ile yer hareketleri (deprem) ve aşırı yük binmesi nedeniyle kendiliğinden patlayan su şebeke arızaları 686 adet ile ilk sırayı alırken doğalgaz kanalizasyon ve drenaj çalışmaları sırasından şebekelere verdiği arızalar ilk dört sırayı paylaştı.

Teknik uzmanlar, kanalizasyon ve su şebekesi arızalarının kabul edilebilir düzeye inmemesinin nedenini sık sık değişen imar planları ve buna paralel olarak yoğunluk artışlarından kaynaklandığını öne sürerken, belediyenin alt ve üst yapı müdürlükleri yetkilileri de “Her meclis toplantısında, plan değişikliği kararı alındı mı diye elimiz yüreğimizde. Mevcut planlara göre şebekelerimiz,yol ağlarımız, otopark, sosyal donatı gibi alt ve üst yapı yatırımlarımızı yapıyoruz. Ama Meclis de alınan kararlar bizim yatırımlarımızın heba olmasına neden oluyor” diyerek meydana gelen arızalara, meclis de alınan ve yoğunluk artışına neden olan imar kararlarının neden olduğunu ima ettiler.

2010 yılında çoğunluğu merkezde olmak üzere 12 bin 009 su ve kanalizasyon şebeke arızası meydana geldi. Arızalara, alt yapı kuruluşları olan doğalgaz, yol ve asfalt, karayolları, Telekom, TEDAŞ gibi kuruluşların yanı sıra yer hareketleri ve üstün yapılan (araç tonaj-aynı anda gereğinden fazla aşırı baskılar nedeniyle oluşan arızalar yer aldı.

ARIZALAR VE NEDENLERİ
Su ve kanalizasyon şebekeleri arızalarının en alt düzeye inmemesinin nedenini teknik uzmanlar ve belediye (altyapı-üstyapı) yatırımcı müdürlükleri yöneticilerine ayrı ayrı sorduk.

Teknik Uzmanlar, “Her yönetim tarafından yapılan ilk iş alt yapı (su- kanalizasyon gibi) ve üst yapı (kaldırım- yol gibi) çalışmalarını başlatmak olmuştur ve dönemleri sonunda da alt ve üst yapının yüzde 90’dan fazlasının tamamlandığını açıklamak olmuştur. Hatta Münir Erkal’in son dönemlerinde Malatya’nın 2025 yılına kadar alt ve üst yapı şebekelerinin yüzde 90’dan fazlasının yapıldığı iddia etmişti. Yapılanlar ortada. Altyapılar, artık ihtiyaca yanıt vermiyor. Veremez de zaten. Çünkü, kent merkezine ne kadar yatırım yaparsanız yapın, yeni yerleşim alanları açmazsanız yatırımlar yetersiz kalır. Verdiğiniz rakamlar da bu gerçeği ifade ediyor” diyerek çözümü belediyenin yeni yerleşim alanları üretmesinde olduğunu söylediler.

Belediyenin altyapı-üst yapı gibi yatırımcı müdürlük uzmanları da “ Her meclis toplantısında ‘ellerimiz yüreğimizde’ herhangi bir imar değişikliği oldu mu? diye. Mevcut planlarla ve rakamlarla yatırımımızı yapıyoruz, ama meclis gündeminin büyük bir bölümünü imar konuları oluşturuyor. Bu konularda genellikle vatandaş lehine kararlar alınıyor. Vatandaş lehine kararlar alınırken toplum düşünülmüyor. Daha da acısı, meclis toplantılarında çıkan bu yöndeki kararlarla, belediyenin, hem maddi zararlarına hem de iş ve zaman kaybına yol açıyor. Yani birileri mağdur olmasın derken, toplumun ezici çoğunluğuna ve kendi belediyelerine mağduriyet yaşatıyorlar” diyerek belediye meclisini, özellikle de imar konularında, “kişilerin mağduriyeti mi, toplumun mağduriyeti mi? yönünde karar vereceklerini göz önünde bulundursunlar” diyerek daha dikkatli olmalarını istediler.

RAKAMLARLA ARIZALAR VE NEDENLERİ
Malatya Belediye 2010 yılı Faaliyet Raporu kitapçığında yer alan Su ve kanalizasyon Müdürlüğü çalışmaları bölümünde yer alan rakamlar şöyle:

Su şebekesi arızaları ve arızaya neden olan etkenler:
Kendiliğinden patlayan: 686
Malatyagaz: 615
Telekom: 435
Kanalizasyon:402
Drenaj: 398
Yeni abone: 350
TEDAŞ: 158
Yol Asfalt: 145
Vatandaş: 137
Karayolları: 40.

HABER-FOTO:Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız