SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Birçok Sorun Bulunuyor"

0
Güncellendi - 2015-12-28 01:57:00
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (MSMMMO) Başkanı Ramazan Bozkurt, mesleklerinin önünde çözülmesi gereken birçok sorun olduğun belirterek, “Bu sorunlar Ülkemizin genel sorunlarından ayrı düşünülemez” dedi. 

Her yıl 1-7 Mart tarihleri arasında kutlanan Muhasebe Haftası’nın bu yıl 26’ıncısı kutlanıyor. Hafta dolayısıyla açıklamalarda bulunan MSMMMO Başkanı Ramazan Bozkurt, “Mesleğimizin yasal statüye kavuşmasının 26. yılı hepimize kutlu olsun. 26 yıllık süreçte çok önemli mesafe kat edilmiştir” dedi. Muhasebeciliğin önünde çözülmesi gereken birçok sorun bulunduğunu kaydeden Bozkurt, bu sorunların ülke sorunlarından ayrı düşünülemeyeceğini söyledi. 

Bozkurt, Maliye Bakanlığı’na önerilerini de sıraladı. Meslek mensupları olarak sorunların çözümünde Maliye Bakanlığı ve TURMOB arasında sağlıklı ve sürekli bir iletişimin sağlanması gerektiğini ve bu iletişim sayesinde sorunların masaya yatırılmasını istedi. Günün değişen koşullarında ve mevzuat değişikliğinin bu denli yoğun olarak yaşandığı bugünlerde meslek yasasında mesleki ihtiyaçlara göre değiştirilmesi gerektiğini ifade eden Bozkurt, açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Bakanlık ve diğer kurumlarca istenen bilgi, beyan ve formların sayısı oldukça artmıştır. Dolayısı ile bu durum bütün ilgili kurumlar için hem zaman kaybı hem de etkinsizlik olarak geri dönmektedir. Bu nedenle Tüm verilerin bir data merkezinde toplanması ve ilgili kurumların bu merkezden bilgileri alması sağlanmalıdır. Sık ve çok sayıda beyanname verilmesinin önüne geçilmesi gerekmektedir. Beyanname sayısının çokluğundan dolayı meslek mensubunun kendini geliştirmesi ve özel hayatı için zaman ayırması artık söz konusu bile değildir.”

Açıklamasında önerilerini de sıralayan Bozkurt, aylık verilen beyannamelerin birleştirilmesi ve sadeleştirilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca beyanname sıklığında dönem dönem ertelenmelerin yaşandığını kaydeden Bozkurt, “Bu ertelenmeler plansız ve son dakika yapılarak meslek mensubu yıpratılmaktadır. Yine beyan noksanlıklarının giderilmesine yönelik düzeltmelerde uygulanan cezalar çok yüksektir. Meslektaşlarımızın iş yoğunluğundan kaynaklanan bu hataları kendilerine büyük sıkıntılar yaşatabilmekte, bu cezaları kendi bütçelerinden karşılamak zorunda kalmaktadırlar. Bu ve buna benzer sorunların çözümünde de kamu kurum ve kuruluşları yeterli kolaylığı sağlamamaktadır. Bu yüzden Düzeltme amaçlı verilen beyan ve bildirimlerde uygulanan cezaların azaltılmasından değil, ceza uygulanmasından vazgeçilmelidir” ifadelerini kullandı.

Bozkurt, “Eğitim ve öğretim hizmetleri ile sınırlı olmak üzere birliğimiz ve odalarımız gibi kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ve bunların iktisadi işletmeleri için, Kurumlar Vergisi ve Katma Değer Vergisi istisnası getirilmelidir” diyerek şu talepleri sıraladı:

“Ba-Bs formları geçici vergi dönemlerine göre düzenlenerek verilmelidir.

- Artık işlevini yitirmiş olan Son Dönem Geçici Vergi beyanı kaldırılmalıdır.

- e-Beyanname şifresi yalnızca meslek mensuplarına verilmelidir.

- 1 ve 2 No'lu KDV Beyannameleri ile Muhtasar Beyannameler birleştirilmelidir.

- Vergi daireleri arasında uygulama birlikteliği sağlamak amacıyla TÜRMOB ve GİB'in yapacağı ortak çalışma ile "Vergi Daireleri Uygulama Birlikteliği Rehberi" hazırlanmalıdır.

- Mali tatil süresince verilmesi gereken beyannameler ve bildirimler takip eden ay içinde verilecek beyannamelerle birleştirilerek beyan edilmelidir.

- Meslek mensuplarının stopajdan kaynaklanan nakit iade taleplerinde, gelirlerinin-giderlerine oranlanarak çıkarılan matrah farkları yasal dayanaktan yoksundur. Bu uygulamadan vazgeçilmelidir.

- Meslek Mensubunun zor Durum Hallerinde Mükelleflerine de Mücbir Sebep tanınmalıdır. Meslek mensubu (ağır hastalık, yakının ölümü, tutukluluk vb. hallerde) hiçbir şartta mücbir sebep dediğimiz vecibelerinin ertelenmesi uygulamasından faydalanamamakta mutlaka bu durum düzeltilmeli Mükellefe tanınan mücbir sebepler meslek mensubuna da tanınmalıdır”

Oda olarak bu durumun Maliye Bakanlığı’nın 3568 sayılı yasanın tebliğlerinin tek tebliğde toplanması çalışmasında mücbir sebeple çözüme kavuşturulmasını umduklarını belirten Bozkurt, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan öneri ve beklentilerini ise, “Uygulanmakta olan idari para cezası için uzlaşma müessesesi getirilmelidir. Ceza uygulamasından artık vazgeçilmelidir. İşveren ve meslek mensubumuz istihdam sağladıklarından dolayı cezalandırılmamalıdır” sözleriyle anlattı. 

Serbest muhasebeci mali mküşavirlerin sorunları ile ilgili öneri ve beklentilerini de açıklayan Bozkurt açıklamasını şöyle sürdürdü:

“Sorunlar yumağında boğuşan meslek mensuplarının sorunlarının çözümü; İdare, Meslek örgütleri ve meslek mensupları üçgeninde saklı bulunmaktadır. Yine 3568 sayılı kanunla düzenlenmiş olan sözleşmelerle ilgili olarak. Meslek mensuplarının yaptıkları sözleşmeler damga vergisinden istisna edilmelidir. Serbest meslek faaliyetlerinde KDV yüzde 18'den yüzde 8'e indirilmelidir. Yine bildiğiniz gibi almadığımız ücretin KDV’ sini ödemekteyiz dolayısıyla KDV’yi doğuran olay tahsilâta bağlanmalıdır. Veya KDV sorunu; bu günlerde sıklıkla uygulanmaya başlanan KDV tevkifatı uygulamasının Serbest Meslek kazancında da yüzde 70-80 oranında uygulanmasının sağlanmasını. Serbest meslek yıpranma indirimi (beyin amortismanı) getirilmelidir. Stajyerlerimiz için sosyal güvenlik primi ve vergi muafiyeti sağlanmalıdır. Bilgisayar ve yazılım giderleri 2 yıl içinde amorti edilmelidir. Serbest meslek giderleri genişletilerek yeniden düzenlenmelidir. TSE, TURMOB ve Maliye Bakanlığı tarafından yürütülen Büro ve Mesleki Standartların belirlenmesi çalışması bir an önce sonuçlandırılmalıdır. Bağımsız denetim dışında kalan kooperatifler, birlikler, diğer kamu kuruluşlarının denetimi bağımsız denetim yetkisi alan denetçiler tarafından yapılmalıdır.”

Türkiye’de vergi politikalarının tespit edilirken çok kazanandan çok, az kazanandan az vergi alma politikasının esas alınması gerektiğini vurgulayan Bozkurt, toplumsal barışında burada yattığını söyledi. Bozkurt, geçtiğimiz günlerde Akçadağ’da yaşanan uçak kazasında 4 pilotun şehit olması nedeniyle Muhasebe Haftası kutlamaları kapsamında düzenleyecekleri geceyi ileriki bir tarihte ertelediklerini belirterek, tüm muhasebecilerin haftasını kutladı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız