SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Birçok Üniversiteyi Geçtik"

A- A+ PAYLAŞ
 
İnönü Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) ile Engelli Çocuklar Araştırma ve Uygulama Merkezi işbirliği ile “Engellilerde Egzersiz ve Spor”  paneli düzenlendi.
 
Turgut Özal Kongre ve Kültür Merkezinde düzenlenen panele Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, rektör yardımcıları Prof. Dr. Süheyla Ünal, Prof. Dr. İsmail Özdemir, Herkes İçin Spor Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Erdal Zorba, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Cengiz Arslan, Malatya Sakatlar Derneği Başkanı A. Haydar Koyun, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
 
İnönü Üniversitesi’nde yaşanan bilim, sağlık, sosyal ve kültürel alanlarda yaşanan gelişmelerden bahseden Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik, “sağlık alanında yaşanan başarılı gelişmelerle İnönü Üniversitesi, birçok üniversiteyi geride bırakmış özellikle karaciğer nakilleri konusunda sağlanan başarılar neticesinde Avrupa ve Dünya ölçeğinde ilk sıralara yerleşmiştir. Türkiye’de ilk defa Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu bünyesinde Engellilerde Egzersiz ve Spor Eğitimi Bölümünü açan üniversitemiz, ülkemizin öncelikli ihtiyacı olan engellilerimize yönelik eğitici kadrolar yetiştirilmesine öncülük edecektir. Karaciğer Nakli Enstitüsü, İnönü Çocuk Üniversitesi, Engelli Çocuklar Araştırma ve Uygulama Merkezi gibi önemli yenilikleri üniversitemizde kurarak, bunların ülkemize, bölgemize ve ilimize hizmet verecek olması bizleri sevindirmektedir” dedi.
 
Engellilerde Egzersiz ve Spor Eğitimi Bölümünün kuruluş aşamaları ile ilgili bilgiler veren Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Cengiz Arslan, “yıllardan beri uluslararası kabul görmüş Almanya/Köln Spor Üniversitesi ile BESYO arasında bir protokol yapılarak verilecek 4 yıllık eğitimin müfredatı ve ders içerik çalışmaları yapılmıştır. Yapılan protokol gereğince, öğrenci ve öğretim elemanları değişimi uygulanarak, eğitim ve öğretim programlarının nitelikleri sürekli arttırılacaktır. Amacımız, Milli Eğitim Bakanlığı ve özel eğitim kurumlarına modern toplumun gereklerine uygun toplumsal/yönetsel tutum ve tercihler sonucu yaşamın birçok alanında kısıtlanan, engellerle karşılaşan kişilere, insan haklarına saygılı yaşam boyu öğrenme, öğretme ve iletişim becerilerine sahip, mesleki ve bilimsel alanda yetkin ve nitelikli olarak engellilerin egzersiz, spor eğitimi ve rehabilitasyon süreçlerinde hizmet verecek özel alan spor profesyonelleri ve eğitimciler yetiştirmek, ülkemizin engelli sporuna başarılı eğitici ve sporcular yetiştirmek ve aynı zamanda engellilerin spora katılımını arttırmaktır” dedi. 
 
Engellilerde egzersiz ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarının öneminden bahseden Gazi Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Üyesi ve Herkes İçin Spor Federasyonu Başkanı Prof. Dr. Erdal Zorba, “sağlık ile ilgili yaşam kalitesi hastalığın olmaması yanında kişinin fiziksel, sosyal ve psikolojik açıdan aktif olmasını, kendisini iyi hissetmesini ve yaşam memnuniyetini kapsar. Normal bir insan bile yapamadıkları karşısında aslında bir engellidir. Kısa boyu ile yapamadığı bir işin, uzun boylu bir insan tarafından kolayca yapılması kısa boylunun o iş karşısında engelli olduğunu göstermektedir. Demek ki her insanın işlevsel yönü o kişiyi başarılı ya da engelsiz kılmaktadır. Olaya bu yönden baktığımızda yapamadıklarımız karşısında hissettiklerimiz ile engelli bireylerimizin yapamadıkları karşısında hissettikleri ile aynı şeydir” dedi.
 
Daha sonra Almanya Köln Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Almanya Tekerlekli Sandalye Sporları Başkanı Dr. Horst Strohkendl, Almanya’da engellilerde spor uygulamaları, Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Dilara Sevim Özer ise engelliler sporunun Türkiye’de gelişimi ve uygulamaları konularında bilgiler verdiler.
 
Yapılan konuşmalardan sonra panelistlere Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Süheyla Ünal tarafından plaket takdim edildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız