SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Birey Uyanık Olmalı"

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:03:09
A- A+ PAYLAŞ

İlacın doğru ve etkili kullanımı ev hanımlarına anlatıldı. İl Halk Kütüphanesi ve Kültür Yaşam Derneği (MAKÜYAD)’nin sosyal sorumluluk kapsamında düzenledikleri etkinliklerin bir yenisi İl Halk Kütüphanesi toplantı salonunda gerçekleşti. 

İnönü Üniversitesi öğretim üyelerinden ve Eczacılık Fakültesi eski dekanlarından Prof. Dr. Göknur Aktay’ın konuşmacı olduğu etkinliğe, Malatya İş Kadınları Derneği (MAİKAD) başkanı Burçin Han ve üyeleri, MAKÜYAD üyeleri ile çok sayıda ev hanımı ve öğrenci katıldı. 

Prof.Dr. Aktay; şunları söyledi:

"İnsanoğlu çevresinde kendisine zarar verebilecek her şeye karşı temkinli davranmak ve uyanık olmak zorunluluğu hisseder; yaşamını tehlikeye atabilecek her türlü etmenden uzak durmaya çalışır. Bu, yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürme açısından gereklidir ve son derece doğaldır. Ancak, insan hiç, hekiminin önerip reçetelediği ilaç ya da ilaçlara karşı tedbirli olma gereği duymaz, aklına bile gelmez. Oysa, kendi sağlığı söz konusu olduğundan, ilaçların olumsuz etkilerine karşı bireyin, hekim ve eczacısından daha uyanık olması gerektiği unutulmamalıdır.”

Hiç yan etkisi olmayan, diğer bir deyişle yüzde yüz güvenli olan bir ilacın olmadığına dikkat çeken Prof. Dr Aktay, şöyle devam etti:

"Sırf bu nedenle bile ilaç, yakından izlenmeyi ve olası olumsuz etkilerine karşı uyanık olmayı gerektirir. Yaşamının herhangi bir döneminde ilaçla muhatap olan herkesin, ilaç üreticisinden ilacı öneren hekime, ilacı uygulayan hemşire ve diğer sağlık elemanlarından ilacı sağlayan eczacıya ilaç tüketicisine kadar herkesin ilaç kullanımı ve olası zararlı etkileri konusunda uyanık ve temkinli olmaları gerekir. Özellikle, ilaç tüketicisi olan hastaların  hekimi ve eczacısından ilaçla ilgili önemli bilgileri istemesi, ilacını kullanırken ortaya çıkabilecek olumsuz etkiler olup olmadığını, ilacın saklama koşulunu ve kullanım şeklini öğrenmesi, hangi etkiler görüldüğünde endişelenmesi gerektiğini, ilacı ne kadar süreyle ve hangi dozda kullanacağını, kullandığı diğer ilaçlarla bir etkileşme olup olmayacağını sorması ve bu bilgileri istemesi ilacın güvenliliği ve hastanın kaliteli bir sağlık hizmeti alması açısından önemlidir." 

Etkinlik, daha sonra doğru ilaç kullanımının nasıl olması gerektiği görsel sunumlar eşliğinde katılımcılara anlatıldı ve soru-yanıt bölümünden sonra sona erdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız