SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Biri Bitmemişken!.

A- A+ PAYLAŞ

 

Türküleri ile Dünya’ya nam salan ve kendi kültürünü en iyi yansıtan yerleşim yerlerinden birisi olan Arguvan’da, 14 yıl önce temeli atılan ve gerek Arguvan dernekleri, gerekse de devlet kurumlarından alınan yardımlar sayesinde yüzde 90’ı bitirilen Arguvan Abdal Musa Kültür Derneği Kültür Sitesi inşaatı, aradan geçen bunca yılda bitirilemedi. Temeli 14 yıl önce atılan kültür merkezi atıl vaziyette beklerken geçen yıl temeli atılan ikinci bir kültür merkezinin yapılmaya çalışılması ayrı bir çelişki oluşturuyor.

Kültürü ve türküleri ile Türkiye genelinde bir isme sahip olan Arguvan’da etkinliklerin ve ibadetlerin rahat bir şekilde yapılabilmesi amacı ile 1997 yılında temeli atılan ve aradan geçen 14 yıl boyunca bitirilemeyen Arguvan Abdal Musa Kültür Derneği Kültür Sitesi inşaatının 300 metre ilerisine yeni bir kültür merkezinin inşa edilmeye başlanması eleştirileri beraberinde getirdi. Arguvan Abdal Musa Kültür Derneği’nin 16 yıllık başkanı Hasan Üstün, bu duruma bir anlam veremediğini belirterek, “Biz 17 yıldır etraftan topladığımız yardımlar ile merkezimizi bu duruma getirdik. Ancak kısıtlı imkânlar olduğu için 200 milyar liralık bir eksiğimiz var. Bunu tamamlamaya çalışıyoruz. Ancak belediye tarafından biri bitmeden bir diğer kültür merkezinin temelinin atılmasına bir anlam veremedik” dedi.

“ARGUVAN NÜFÜSUNU İÇİNE ALABİLİYOR”

Arguvan Abdal Musa Kültür Derneği Başkanı Hasan Üstün, nüfusu 2 bin olan Arguvan’ın tamamına yakın bir kısmının aynı anda bu kültür sitesinde ibadet yapabileceğini söyledi. Geniş bir park alanı olan ve çevre ilçelerden de gelenlere ibadet imkânı sunabilecek tesisin derneklerin ve Malatya’nın çeşitli ilçelerindeki resmi kuruluşlarından alınan inşaat malzemeleri ile yüzde 90’ı bitirildi. Ancak geçen seneki rakamlara göre 90 milyara bitirilebilecek binanın bu yılki rakamlara göre 200 milyar liraya bitirilebilecek olması vatandaşların da tepkisine neden oldu. Konuyla ilgili olarak görüştüğümüz ilçe sakinleri, birinin bitirilmeden diğerinin temelinin atılmasının mantıksız olduğu belirterek, “Bari yeni yapılan da devam etse. Temelini attılar, temel demirleri çürümeye başladı. Paralar boşa harcanıyor” yorumlarında bulundular.

PROJE, BAKANLIKTA 2 YILDIR BEKLİYOR

Abdal Musa Kültür Derneği Başkanı Hasan Üstün “  Az parayla çok iş anlayışı ile temelini attığımız 900 m2 kapalı toplam 2500 m2 alana sahip olan kültür merkezimizde, mutfak, yatakhane, misafirhane, ibadethane, 2000 kişilik toplantı salonu gibi bölümler yer alıyor. Merkezimiz, yüzde 90 civarında bitmiş durumda. Kültür merkezimizin bitirilmesi için 2 yıl önce Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurduk. Proje 2 yıldır saymanlıkta bekliyor. Arguvan’a 2. Kültür merkezi yapılmasın demiyoruz ama 14 yıldır başlanılan ve bitme aşamasında olan bir inşaat dururken 2. bir inşaata başlamanın ne kadar doğru olduğunu Arguvanlıların ve kamuoyunun takdirine bırakalım.” diye konuştu.

“PROJEYE SADIK KALINMAMIŞ”

Arguvan Belediye Başkanı Hüseyin Taştan ise kültür merkezleri ile ilgili olarak, 14 yıldır bekleyen kültür sitesinin projesinin dışına çıkıldığını öne sürerek, “Biz kendi kültür merkezimizi yapacağız. İnşaatında bir problem yok en kısa zamanda bitirilecek” dedi. Başkan Taştan’ın açıklamalarında belirttiği kültür sitesinde ise 1 yıldır hareketlilik olmaması ise gözlerden kaçmadı. Temeli geçtiğimiz yıl CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu tarafından atılan kültür merkezinin yaklaşık maliyetinin 850 milyar olması ve mevcut kültür sitesinden daha küçük olması ise akıllarda soru işareti bırakıyor. Mevcut kültür sitesine 400 milyar liraya yakın bir harcama yapıldığını belirten Üstün, sadece mutfak kısmına 14 bin TL harcadıklarını ve tüm düğün, nişan ve benzeri etkinliklerin burada yapıldığına dikkat çekti.

“KÜÇÜCÜK ODADA İBADET YAPIYORUZ”

2 bin kişiye hitap edecek olan kültür sitesinin bitirilememesinden dolayı küçük bir odada ibadetlerini ve toplantılarını gerçekleştirdiklerini belirten dernek başkanı Hasan Üstün, bir an önce merkezi bitirmek istediklerini belirterek, Arguvan’a böyle bir eseri kazandırmanın sevincini yaşamak istediklerini ifade etti.

“BAYKAL DÖNEMİNDE GÜNDEME GELDİ”

2005- 2009 yılları arasında ANAP’lı belediye başkanı Mehmet Kızılay’ın talebi üzerine Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) eski genel başkanı Deniz Baykal’ın yapımı için söz verdiği, Kemal Kılıçdaroğlu’nun geçtiğimiz yıl temelini attığı kültür merkezi ile ilgili olarak çok çeşitli iddialar da ortaya atılıyor. Deniz Baykal’ın “Arguvan’a kültür merkezi kazandıracağız. Bu iş için Mevlüt Aslanoğlu’nu görevlendirdik. İstanbul’daki CHP’li belediyeler ile kardeş belediyecilik uygulaması ile Arguvan kültür merkezine kavuşacak” şeklindeki açıklamalarının üzerine başlatılan çalışmalarla ilgili dönemin idarecilerinin mevcut kültür sitesinin var olduğunu Baykal’a hatırlatmaması veya haberdar olunmasına rağmen görmezden gelindiği şeklinde iddiaların ortaya atılmasına neden oldu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız