SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Birileri Kafalarını Bulandırmış!"

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:46:12
A- A+ PAYLAŞ

İl Genel Meclisi, Eylül ayı çalışmalarını sürdürüyor. Meclisin Çarşamba günkü oturumuna Doğanşehir’in Eskiköy Köyü sınırları içinde kalan Gelerli Mezrası’nın Yeşilyurt İlçesi Oluklu Köy’üne bağlanmasına ilişkin İl Genel Meclisi Plan ve Bütçe Komisyonu’nun tavsiye kararı tartışma yarattı. AKPli Doğanşehir İl Genel Meclis Üyesi Abdurrahman Doğan’ın Komisyonun tavsiye kararına ‘Mera ve su kaynaklarının Doğanşehir’de kalması kaydıyla imzalıyorum’ şeklinde şerh koyması, CHP’lilerin ve AKPli üyelerin eleştirilerine neden oldu.

Meclis Başkanı Naci Şavata başkanlığında toplanan İl Genel Meclisi, gündemdeki konuları görüşerek karara bağladı. Mecliste, Plan Bütçe, İçişleri ile AR-GE ve Meclis Kararlarını İzleme Komisyonlarının raporları okunarak kabul edildi.

Mecliste ilk olarak Plan ve Bütçe Komisyonu’nun Doğanşehir’in Eskiköy Köyü sınırları içinde kalan Gelerli Mezrası’nın Yeşilyurt İlçesi Oluklu Köyü’ne bağlanmasına ilişkin tavsiye kararı görüşüldü. Daha önceden Doğanşehir ilçesi Eskiköy’e bağlı olan ancak Koçdere Köyü’nün mezrası iken Koçdere’nin heyelan nedeniyle köy statüsünün kaldırılması sonrasında resmi bir sıfatı ortadan kalkan Gelerli Mezrası halkının, Yeşilyurt İlçesi Oluklu Köyü’ne 7 km mesafede olması ve bölgedeki Melet Suyu’nun Doğanşehir’e geçit vermemesi nedeniyle Yeşilyurt’a bağlanma talebini içeren önerge sonrasında hazırlanan komisyon raporu görüşüldü. Raporun görüşülmesi sırasında Doğanşehir’in İl Genel Meclisi üyeleri, Gelerli Mezrası’nın Yeşilyurt’a bağlanmasıyla birlikte Melet Suyu ve meraların da Yeşilyurt’a bağlanacağı gerekçesiyle karşı çıkarken, AKPli ve CHP’li üyeler, yolu, okulu ve sağlık ocağı dahi bulunmayan mezranın büyük bir dere yatağında bulunduğunu ve bu dere yatağının Doğanşehir’e ulaşıma imkan vermemesi nedeniyle halkın hizmet alması için Yeşilyurt’a bağlanması gerektiğini yönünde görüş bildirdi.

‘Yeşilyurt’a bağlanmak için referandum yapıldı’

 Tavsiye kararında Plan Bütçe Komisyonu Başkanı olarak imzası bulunan AKPli Mehmet Şireci, mezra halkının ulaşımlarını Yeşilyurt üzerinde sağladığını belirterek, vatandaşların Yeşilyurt’a bağlanmak için referanduma gittiğini ve oy birliği ile karar aldıklarını hatırlattı. Komisyon olarak bölgeyi yerinde incelediklerini söyleyen Şireci, ‘Gelerli mezrası halkının bu talebini uygun gördük. Vatandaşın amacı Doğanşehir’e gitmeden iş ve işlemlerini Yeşilyurt’ta halletmek. Yoksa bizim illa bağlansın diye bir talebimiz yok. Oradaki vatandaşlar bunu böyle istiyor’ diye konuştu.

‘Birileri kafalarını bulandırmış’

Şireci’nin açıklamasına karşı çıkan Doğanşehir İl Genel Meclis Üyesi Mustafa Demirtaş ise Gelerli Mezrası halkının böyle bir talebi olmadığını ileri sürdü. Demirtaş, ‘Ben bu kararın Cuma gününe ertelenmesini istiyorum. Biz mezramızın Yeşilyurt’a bağlanmasını istemiyoruz. Millet bunu istemiyor zaten. Köy halkı da ortada kalmış durumda. Birileri kafalarını bulandırmış. Neyi bölüyoruz anlayamadım. Melet deresi yeni mi ortaya çıktı? Bu mezra yıllardan beri yaşıyor. Şimdiye kadar görmediler de şimdi akıllarına geldi. Ben 5 yıldır bu meclisteyim. Şimdiye kadar neden ilgilenilmemişte, şu anda bu insanların perişanlıkları mağduriyetleri gündeme geldi. Yolu akıllarına geldi. Amaç burada insanları düşünmek değildir, niyet başkadır. Niyet orada büyük bir su var o’ dedi.

‘Mera ve dereler bizim olsun, vatandaşlar Yeşilyurt’a gitsin’

Komsiyon raporuna ‘Meralar ve dereler bizim olsun, vatandaşlar gitsin’ şerhi ile imza koyan Doğanşehir İl Genel Meclis Üyesi AK Partili Abdurrahman Doğan ise, bu görüşünü mecliste yineledi. Meralar ve derelerin Doğanşehir ilçesinde kalması şartıyla Gelerli mezrasının Yeşilyurt’a bağlanmasın bir sakınca olmadığını ifade eden Doğan, “Suyun hukuki durumu çözülebiliyorsa tamam ama yoksa da bağlanmasını istemiyoruz” dedi.

 Konu ile ilgili görüşlerini dile getiren AKP Grup Başkan Vekili Mehmet Ali Doğan ise buradaki sıkıntının mezranın ulaşımını Yeşilyurt üzerinden sağlıyor olması olduğuna dikkat çekerek; “Orada Melet Deresi var ve çok tehlikeli bir yerde. İki ilçeyi ve mezrayı da birbirine düşürmeye gerek yok. O ilçelerde mezralar da zaten bizim. İkiye ayrılan bu mezranın muhtarının ya da vatandaşının Doğanşehir ile irtibat kurması için, Yeşilyurt, Cumhuriyet Örnek Köy üzerinden Doğanşehir’e gitmesi lazım. Doğal olarak insanın içi acıyor. Mesafe uzak. Vicdani olarak Gelerli mezrasının Yeşilyurt’a bağlanması, mezranın diğer kısmının da Doğanşehir’e bağlı Eskiköy’e bağlı kalması akıl işidir. Yasada bu olur mu olmaz mı o tartışılır. Sıkıntı ulaşım ve resmi işlerde. Suyun hukuki durumu çözülebiliyorsa tamam ama yoksa da bağlanmasını istemiyoruz. Başka bir sıkıntı da yok zaten” diye konuştu.

 Rapor üzerinde söz alan CHP Grup Başkan Vekili Mustafa Mengüç ise, mezra halkının Yeşilyurt’a bağlanması talebinin doğru olduğu yönünde görüş bildirdi. Rapora şerhli imza koyan Abdurrahman Doğan’ı eleştiren Mengüç, ‘Rapora Doğanşehir meclis üyesi Abdurrahman Doğan arkadaşımız şerh düşüyor. Şerh düşerken de meralar ve su bize kalsın diyor. Yani vatandaşı istemiyor. Onun derdi mera ve dere. Vatandaşı düşündüğü yok. 2008 yılında Koçdere’nin tüzel kişiliği kaldırıldı. Kaldırılmasının nedeni ise burada heyelan olması idi. Bahse konu sıkıntının asıl kaynağı burada bulunan Melet Deresi Suyunun paylaşımı. Büyükşehir olunduktan sonra otlaklar, meralar ortadan kalkacak ve hepsi büyükşehirin olacak. Bakın Gelerli mezrasındaki vatandaşlar ulaşımlarını Cumhuriyet Örnek Köy üzerinden sağlıyorlar. Eğer biz kimseyi kırmadan Yeşilyurt’a bağlanmalarını sağlar isek oradaki vatandaşlara yardımcı olmuş oluruz. Bu konuda komisyonumuzun yanındayız’ dedi.

AKP'li bir başka Meclis Üyesi Battal Paşahan ise Doğanşehirli meclis üyelerin görüşleri alınarak karar verilmesi önerisinde bulundu.

Yazıhan İl Genel Meclis üyesi Cafer Kuşdoğan ise, komisyonun tavsiyesine destek verdi. Kuşdoğan, ‘Zaten orada 3-4 ev var ve evlerin yolu bile yok. Vatandaşlar üzerinden böyle siyaset yapmanın da bir anlamı yok. Suları da evleri de yok. Vadinin içinde bir yer. Ne suyundan ne de toprağından kimsenin fazla faydalanması gibi bir durum da yok’ ifadelerini kullandı. Yaşanan tartışmalardan sonra Başkan Naci Şavata, komisyonun tavsiye kararını oylamaya sundu. 21 kişi oylamaya kabul oyu verirken, Deniz Kayıkçı, Hasan Hüseyin Şahin, Battal Paşahan, Derviş Demirkol, Abdurrahman Doğan, Mustafa Demirtaş, Yusuf Bayrak, Mehmet Akdeniz ise red oyu verdi. Rapor oy çokluğu ile kabul edildi.

İnekpınarı mevkii mesire alanı oluyor

Mecliste gündemin ikinci maddesi olarak Yeşilyurt İlçesi Kadiruşağı Köyü’nde bulunan İnekpınarı mevkisinin mesire alanına dönüştürülmesi konusu görüşüldü. İl Genel Meclisi İçişleri Komisyonu’nun söz konusu bölgenin mesire alanı olarak kullanılması için İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nün İnekpınarı mevkiinde çevre düzenlemesi yapması yönündeki aldığı temenni kararı oy birliği ile kabul edildi.

AR-GE ve Meclis Kararlarını İzleme Komisyonu tarafından İl Genel Meclisi’nin 2012 yılı Mayıs ve Haziran ayında aldığı 99 adet kararın sonuçlarına ilişkin rapor da meclise sunuldu. Rapor oy birliği ile kabul edildi.

İl Genel Meclisine sunulan rapora göre 99 adet kararın sonuçları şöyle:

1- Sondaj programı yoğun olması sebebiyle İlimiz Doğanşehir ilçesi Küçüklü köyüne bağlı Mamovlar mezrasına içmesuyu amaçlı bir adet sondaj kuyusu açılamamıştır.

2- İlimiz Merkez ilçeye bağlı Yaygın- Puluşağı köyü Hüsnav mevkiine yeni bir güzergah yolu yapılması için Dozer gönderilmiştir. Ancak bölgenin kayal4k olması nedeniyle yetersiz kalmıştır. Kırıcılı ekskavatör gönderilecektir.

3- İlimiz Kuluncak ilçesi Sultanlı-İlisuluk köyleri arasının yol ağına alınması noktasında Yukarı Çay köy üzerinde yol ağı mevcuttur.

4- İlimiz Merkez ilçeye bağlı Alhanuşağı köyü Orta mezrası ve Çakıran arasına yeni bir yol güzergahı yapılmıştır.

5- Sondaj programı yoğun olması sebebiyle İlimiz Yazıhan ilçesi İriağaç köyüne bağlı Elgit, Çorak, Yonsakız, Akarca, Karasu mezraları için sulama amaçlı 1 adet sondaj açılamamıştır.

6- Sondaj programı yoğun olması sebebiyle İlimiz Akçadağ Merkez Organize Sanayi Bölgesine bir adet sondaj açılamamıştır.

7- Sondaj programı yoğun olması sebebiyle İlimiz Akçadağ ilçesi Fatih köyünün içme suyu yetersiz olduğundan bir adet sondaj açılamamıştır.

8- İlimiz Pütürge ilçesi Örmeli köyüne bir adet sondaj açılmıştır. Deneme sırasında kuyu köylü tarafından kapatılmış ve bir adet pompa kuyuda kalmıştır. Çığırlı köyüne içmesuyu amaçlı bir adet sondaj açılarak su alınmıştır. Proje yapılmış şu anda uygulama aşamasındadır.

9- İlimiz Hekimhan ilçesi merkezinde bulunan Hekimhan Lisesi ve pansiyonunun bahçesine bir adet sondaj açılmış olup, ancak su çıkmamıştır.

10- İlimiz Akçadağ ilçesi Ortaköy ile Gürkaynak köyü arası 3 km.lik yolun köy yol ağına alınması noktasında yol ağı mevcuttur.

11- Sondaj programı yoğun olması sebebiyle İlimiz Yeşilyurt ilçesi Gözene köyü Arıktarlası mevkiine sulama amaçlı bir adet sondaj açılamamıştır.

12- Sondaj programı yoğun olması sebebiyle İlimiz Merkez ilçe Gülümuşağı köyü Başağaç ve Üzümlü mezralarının içmesuyu sıkıntısının giderilmesi için iki mezraya içmesuyu amaçlı birer adet sondaj açılamamıştır.

13- İlimiz Akçadağ ilçesi Karamağara köyünün içmesuyu sıkıntısının giderilmesi için bir adet sondaj açılmış olup, ancak su çıkmamıştır.

14- İlimiz Merkez ilçeye bağlı Erenli Beldesine içmesuyu amaçlı bir adet sondaj açılmıştır. Projesi ve uygulaması yapılmıştır.

15- İlimiz Doğanşehir ilçesine bağlı Altıntop köyünde içmesuyu amaçlı bir adet sondaj açılmıştır. Ancak su çıkmamıştır. Cazibeli içmesuyu projesi yapılmış olup, şu an uygulama aşamasındadır.

16- İlimiz Merkez İlçesine bağlı Kırkpınar köyü Güzerlik mezrasında içmesuyu amaçlı bir adet sondaj açılmıştır.

17- Sondaj programı yoğun olması sebebiyle İlimiz Arapgir ilçesi Budak köyüne bağlı Çakmaklı mevki ile Eskiköy mevki bölgesine içme ve sulama amaçlı bir adet sondaj açılmamıştır.

18- İlimiz Merkez ilçe Alhanuşağı köyünün Gazgöz mevkiine giden yolun eksik kalan yerler yapılmıştır.

19- Sondaj programı yoğun olması sebebiyle İlimiz Akçadağ ilçesi Muratlı köyü ve Doğanlar köyünün Dikiliçay, Aşağıdereli, Hüsneler, Kürtpınarı, Lalıkgolar, Kasaplar, Dervişler, Hıdırlar mezralarında içmesuyu sıkıntısı yaşandığından Akçadağ Merkez Organize Bölgesine bir adet sondaj açılmamıştır.

20- İlimiz Pütürge İlçesi Yazıca köyü içmesuyu amaçlı bir adet sondaj açılmıştır.

21- Sondaj programı yoğun olması sebebiyle İlimiz Pütürge İlçesi Çığırlı köyü Çiren mezrasına içmesuyu amaçlı bir adet sondaj açılmamıştır.

22- İlimiz Darende ilçesi Akbaba, Karabacak, Nurkuyusu, Göllüce köyleri ile Barış Enerji firmasının yapmış olduğu Danakıran mevkii arasının köy yolları yol ağına işlenecektir.

Geriye kalan 77 karar ise sırasıyla, 2011 Ocak ayı meclis kararlarının AR-GE komisyonunda görüşülmesi, Norm Kadro iptal ve ihdas, 2011 mali yılı Kesin hesabı, Akçadağ ilçesindeki lojmanın tahsisi, Arapgir İlçesi Kayakesen köyündeki kaynak suyun kiraya verilmesi, Doğanşehir İlçesi Erkenek beldesindeki kaynak suyun kiraya verilmesi, 219 numaralı Radar Kıta Komutanlığı (Yamadağı) ile Karslı köyü arası karla mücadele protokol yetkisi verilmesi, Sözleşmeli personel ücretlerinin belirlenmesi, Sosyal Denge sözleşmesinin görüşülmesi, Mevzi imar planları ve İhtisas Komisyonlarına havale kararlarıdır.’

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız