SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Birilerine 'Arsa' mı Olacak?!..

0
Güncellendi - 2015-12-28 05:23:42
Birilerine 'Arsa' mı Olacak?!..
A- A+ PAYLAŞ

2001 yılında restore edildikten sonra geçen 14 yıllık süre de hiçbir şekilde kullanılmayan, en son Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen, Niyazi Mısri Caddesi ile Çevreyolu arasında  bulunan "tescilli kültürel varlık" Tarihi Karakaş Konağı, bu nedenle yıkılıp yok edilemeyecek olmasına karşın, her an çıkacak bir yangınla kül olma tehdidi ile karşı karşıya bulunuyor. "Rantiyesi" yüksek bir yerde bulunan, daha önce birçok kez kasten veya kazaen çıkan yangınlara rağmen, "yok olmayan (!)" Karakaş Konağı, tüm tehlikelere karşın herhangi bir güvenlik önlemi alınmadığı gibi, adeta "yok edicileri"ni bekliyor.

Tescilli tarihi eser olduğu için yıktırılması mümkün olmayan, uygun mevsime rağmen yeniden restore edilmemesi, güvenliği için bekçi dahi görevlendirilmemesi, kapılarının açık olması, yine başta uyuşturucu kullananlar olmak üzere evsizlerin yolaçacağı başta yangın olmak üzere bir çok tehlikeyle karşı karşıya olan konağa karşı olan ilgisizlik, "Yoksa değerli arsasını birilerine sunmak için tamamen yakılıp, yıkılmasını mı bekliyorlar?" sorularına ve söylentilerine yolaçıyor.

ORASI DA BİR DEVLET KAPISI DEĞİL Mİ?

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2001 yılında restorasyonu başlatılan ve değişik dönemlerde yine İl Özel İdaresi tarafından tamiratı ve restorasyonu sürdürülen Tarihi Karakaş Konağı, 13 Nisan 2015 tarihinde tinerciler tarafından çıkartıldığı bilinen yangında büyük bir zarar görmüştü. Ancak yangından sonra da konak için hiçbir güvenlik önlemi alınmayarak kaderine terk edildi.

Büyükşehir statüsünden sonra Malatya Büyükşehir Belediyesi’ne devredilen Tarihi Karakaş Konağı’nın bekçi odası kullanılmaz bir durum alırken, konağın ana giriş kapısının kilidi kırık halde ve açık. Yine yan taraftaki girişte ise kapı sökülmüş, arka ve yan taraftaki pencere çerçeveleri çıkartılmış durumda bulunuyor.  Konağın iç kısmında Nisan ayındaki yangının ağır tahribatı halen olduğu gibi duruyor.

Konağın bazı odalarda bali kutuları olduğu ve kimliği belirsiz kişi ya da kişilerin buraya gelerek kaldığı belirlendi. İç dizaynında kullanılan çok sayıda malzemenin de sökülerek götürüldüğü ya da zarar verildiği konağın elektrik aksamı da tamamen sökülerek zarar verilmiş halde duruyor.

BALİCİLER KOLTUK DA GETİRMİŞ

Metruk bina haline alan Karakaş Konağı,  balici gençlerin mekanı haline geldi. Balici gençlerin konağa bir adet koltuk getirdikleri ve bahçeye koyarak burada oturdukları, konak malzemelerini de sökerek yakıp ısındıkları belirlendi. Kapısı "sırtına kadar dayalı" olan konakta, 1 ay önce bulunmayan bir koltuğun avluya yerleştirilmiş olması, önünde ateş artığı küller bulunması, balicilerin bu mekanı kullanmaya devam ettiğini gösteriyor.

ARSASI ÇOK KIYMETLİ…

Gerekli güvenlik ve koruma önlemleri alınmadığı için geçtiğimiz 13 Nisan’da çıkan yangında büyük zarar gören Tarihi Karakaş Konağı’nın ısrarla korumaya alınmaması, buranın her an baliciler tarafından yeniden yakılabileceği tehdidini, bir tek ili yönetenler görmüyor!  Israrlı bir şekilde kapısına kilit vurulmayan,  sökülen yan giriş kapıları takılmayan,  çıkartılan pencere çerçeveleri yeniden takılmayan ve hiçbir şekilde güvenlik önlemi alınmayan Tarihi Karakaş Konağı’nın bu durumu üzerinde bulunduğu arsası nedeniyle dikkat çekiyor. Çevreyoluna cepheli Karakaş Konağı’nın bitişiğinde Ticaret Borsası’nın yeni hizmet binası bulunurken, Ticaret ve Sanayi Odası hizmet binası ile arasında ise özel mülk (büyük fotoğrafın ön tarafındaki arsa) yer alıyor.

İKİNCİ BİR YANGINI KALDIRAMAZ

Alınmayan güvenlik önlemleri, konağın sahip olduğu arsanın değerinden dolayı dikkat çekiyor. Karakaş Konağı’nda 13 Nisan günü ikinci katta yangın çıkmış ve konağın ahşap yapısının vernikli olması nedeniyle yangın kısa sürede üst kat alevler içinde bırakmıştı.  Olası bir yangında kerpiç ve ahşap olan konağın büyük zarar görme olasılığı ve tekrardan restore edilmeme durumunda arsanın farklı bir şekilde değerlendirilebileceği iddia ediliyor.

SORUMLU BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ..

Restore edildikten sonra, açılışı dönemin Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç tarafından yapılan, önce İl Özel İdaresi'ne, burası kapatıldıktan sonra Büyükşehir Belediyesi'ne devredilen konağın başına, güvenlik ihmalleri ve ilgisizlik nedeniyle herhangi bir şey gelmesi halinde, bunun sorumlusunun Büyükşehir Belediye yönetimi olacağı ifade ediliyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız