SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Malatya Adliyesi'nde de Kuruldu"

0
Güncellendi - 2016-04-05 20:29:31
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Arabulucular Derneği Başkanı Arabulucu-Avukat Betül Aksoğan, arabuluculuk sisteminde kaybeden tarafların olmadığını belirterek, 3-5 yıl süren hukuk davalarının neredeyse 1-2 saat içerisinde çözümlenebileceğini bildirdi.

“ZORUNLU HALE GELİYOR”

Arabulucu-Avukat Betül Aksoğan, Malatya’da sicile kayıtlı 22 arabulucunun bulunduğunu ve bu amaçla kurdukları Malatya Arabulucular Derneği’nin faaliyetlerini sürdürdüğünü anlatarak, “Arabuluculuk, taraflar arasındaki hukuki uyuşmazlığın mahkemeye başvurmadan önce veya mahkeme sırasında, tarafsız, sağımsız ve arabuluculuk eğitimi almış üçüncü kişi desteği ile çözülmesi demektir.  Ülkemizde yeni yeni yaygınlaşan bir sistem. Son dönemde çok yoğun bir şekilde duymamızın sebebi, Torba Yasa da artık zorunlu arabuluculuk geliyor. Bu anlamda işçi ve işveren davaları gibi hukuki uyuşmazlık davaları mahkemeye gitmeden önce arabulucuya gelmek zorunda. Eğer arabulucu çözmez ise mahkemeye gidebiliyor.  Mevcut davalarımızda da eğer tarafların kendi iradeleri ile çözebilecekleri türden davalar yine arabuluculuk yoluyla çözülebiliyor” dedi.

Arabuluculuğun kimler tarafından yapılabileceğini anlatan Aksoğan, “Arabulucu 5 yıllık kıdeme sahip, Hukuk Fakültesi mezunu, Hukuk Fakültesi mezunu olduktan sonra 5 yıllık kıdem derken, bu illa avukatlık, hakimlik, savcılık değil, bir memuriyette de Hukuk Fakültesi mezunu olup, 5 yıllık kıdemi olmuş olabilir kişinin. Arabuluculuk eğitimi almış, eğitimi aldıktan sonra Adalet Bakanlığının yazılı sınavını geçmiş, sonrasında yine Adalet Bakanlığının mülakat sınavını geçmiş ve sicile kaydolmuş hukukçu arabulucu kişiler tarafından yapılmakta” şeklinde bilgi verdi.

“TUTULAN TUTUNAK MAHKEME KARARI HÜKMÜNDE”

Arabuluculukta en önemli avantajın hız ile  zaman ve masraftan tasarruf  olduğuna işaret eden Malatya Arabulucular Derneği Başkanı Aksoğan şöyle konuştu; “Arabuluculuğun bizlere en büyük avantajı;  hızlılık, şöyleki vatandaş artık mahkeme gitmekten artık yılıyor.  Şöyle bir durum var; mahkemeye gidelim, ama 3 yıl sürecek, 5 yıl sürecek, bu bir. Biz önümüze gelen hukuki sorunu arabuluculuk yöntemi ile 1 saat içerisinde çözdüğümüz bile oluyor. Bu çok önemli. İkincisi; masraf. İnsanlar artık mahkeme  harçlarından veya mahkeme masraflarından bıkmış durumdalar.  Arabuluculukta matbu harç geçerli. Zaman çok önemli. Arabulucuya başvurduğunuzda kesinlikle hak kaybınız olmuyor.  Arabulucu ile sorunu çözmez isek, yine mahkemeye gidebilirsiniz. İnsanlar zannediyorlarki, ‘arabulucuya gidersem, mahkemeye gidemezmiyim.’ Böyle bir şey yoktur.  Arabulucuya elverişli konularda devam eden hali hazırdaki davalarınız içinde ‘Ben arabulucuya gitmek istiyorum’ deyip, mahkemeye başvurarak yine arabulucuya gidebiliyorsunuz. Arabuluculuk sürecini sonunu tutanakla tutuyoruz, bu tutanağı Adalet Bakanlığına gönderiyoruz. Bu tamamen bağlayıcı. Mahkeme hükmünde. Arabulucunun düzenlediği, yaptığı  evrak ilam hükmünde, buna mahkemede icra edilebilirlik matbu şerhi veriliyor. “

MALATYA ADLİYESİNDE ARABULUCU MERKEZİ KURULDU

Aksoğan, “Malatya Adliye Sarayı’nda Arabulucu Merkezimiz var.  14 Nisan 2016 tarihinde Arabulucu merkezimiz resmi olarak açılacak. Vatandaşlarımız buraya gelerek başvurularını yapabilirler. Yine; http://www.adb.adalet.gov.tr adresinden illeri seçerek mevcut arabulucuları da bulabilirler. İhtiyari olarak her iki tarafta arabulucu seçeceği gibi merkeze başvurup ARAS sisteminden, arabulucu atama sisteminden de otomatik arabulucu seçebilirler” dedi.

“SORUNLU İLETİŞİMİ SORUNSUZ HALE GETİRİYORUZ”

İsteyen herkesin mahkemelere gitmeden arabulucu seçebileceğini ifade eden Aksoğan, “Sistem şöyle; taraflar bize başvurduğunda, taraflardan biriside başvurabiliyor, ‘ben arabuluculuk yöntemi ile çözebileceğim’ diyebiliyor, biz diğer tarafa davet mektubu gönderiyoruz. 30 gün içinde davet mektubuna icabet edilmek zorunda. Kabul edilir ise tarafları masaya davet ediyoruz. Bizim hiçbir şekilde sürece müdahalemiz olmuyor. Biz sadece sürecin psikolojik ve sosyolojik yönünü yönetiyoruz. Zaten birçok dava insanların iletişim probleminden ortaya çıkmış davalar. Biz o sorunlu iletişimi sorunsuz hale getirmiş oluyoruz.  Arabuluculukta kaybeden yok” şeklinde konuştu.

“SÜREÇ HIZLI, BİRKAÇ SAAT İÇERİSİNDE BİLE SONUCA ULAŞABİLİYORUZ”

Aksoğan şöyle devam etti; “Taraflar hiçbir baskı ve şart altında olmaksızın uzlaşmaya, uzlaşmamaya, uyacakları şartları tamamen kendileri karar veriyor. Sonuç tarafların kontrolünde. Süreç hılı, birkaç saat içerisinde bile sonuca ulaşabiliyoruz. Zaman tasarrufundan, dava boyunca yapacakları masraflardan taraflar tasarruf etmiş oluyor, güvenirlik ve gizlilik çok önemli. Taraflar mahkeme önünde konuşamayacakları konuları arabulucu önünde rahatlıkla konuşabiliyorlar. Tutulan tutanaklardan tutunda yapılan görüşmelere kadar hepsi gizlilik içerisinde gerçekleşiyor.  Psikolojik ve sosyolojik riski az olan, yeni sorun ve sonuçlar doğurmayacak bir yöntem. İngiltere ve Hollanda’da çok sık kullanılan bir sistem. Bu sistem ile yargının yükü ciddi manada azalacak. Malatya’da şuanda sicile kayıtlı 22 arabulucuyuz. Sistem başladı, ancak daha tanıtılması gerekiyor. Torba Yasa ile zorunlu hale geliyor. Zorunlu hale gelmesi ile herkese yayılacağını ve insanlarında daha rahatlıkla başvuracağını düşünüyorum. “

Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız