SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Maddi ve Manevi Desteğe İhtiyaç Var"

0
Güncellendi - 2016-02-24 17:21:13
A- A+ PAYLAŞ

  • Ticaret Borsası Başkanı Özbey, TOBB Konseyi'ne kayısıyla ilgili bir rapor sundu.

Ticaret borsalarının sorun ve çözüm önerilerinin ele alındığı, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı yapıldı. Toplantıya katılan Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey, kayısıyla ilgili bir rapor sundu.

TOBB Ticaret Borsaları Konsey Toplantısı, TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik ve Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ile konsey üyelerinin katılımıyla gerçekleştirildi. Toplantıda, Malatya Ticaret Borsası Başkanı Gürsel Özbey bir rapor sundu.

Özbey raporda, Malatya’nın 7.137.800 adet meyve veren ağaç sayısı ve 413 bin ton üretimi ile dünyada birinci sırada yer aldığına dikkat çekti. Özbey, “Türkiye yaş kayısı üretiminin yaklaşık yüzde 60’ı, kuru kayısı üretiminin ise yüzde 95’i Malatya ilinde yapılmaktadır. Yıllar itibariyle yetiştiricilikteki hızlı artış, talebin çok üzerinde bir üretim artışı meydana getirmiştir. Borsamız ve firmalarımızın tanıtım, reklam konularında yaptıkları büyük gayretler sonucunda kuru kayısı yurt içi satış hacmi yaklaşık yüzde 3’den yüzde 15’e kadar çıkmıştır. 6112 sayılı Radyo ve Televizyonların Kuruluş ve Yayın Hizmetleri Hakkında Kanunun, 10’uncu maddesinin beşinci fıkrasına göre yayın kuruluşlarında yayınlanmasında kamu yararı olacağı kanaatiyle, ‘kamu yararına yönelik spot filmler’ gösterilmektedir. Ülkemizde toplumu ilgilendiren ve yayınlanmasında kamu yararı bulunan olay ve gelişmelere ilişkin konularda hazırlanan kamu spotlarının kayısı için hazırlanması ülke ve kamu yararına olacaktır. Kamu spotu hazırlanarak radyo ve televizyonlarda yayınlanması, kamuoyunda stratejik bir ürün için farkındalık oluşturulması ve tüketiminin insan sağlığı açısından öneminin vurgulanması kayısı üreticiliğinin geleceği için bir nebze de olsa katkı sağlayacaktır. Bu amaçla, kamu yararı ilkesi doğrultusunda kuru kayısının insan sağlığı açısından önemi ile ülke ekonomisine olan katkısının vurgulanacağı bir kamu spotunun hazırlanması ülkemizde kayısı üretiminin geliştirilmesi, iç tüketimin artırılması ve rekolte fazlalıklarından dolayı meydana gelen fiyat dalgalanmalarının önüne geçilmesinde önemli bir adım olacaktır” ifadelerine yer verdi.

Kayısının az olduğu yıllarda Özbekistan, Tacikistan, Kırgızistan gibi ülkelere ait kızıl renkli ve şeker oranı düşük kalitesiz kayısıların Türkiye’ye girişi yapılarak Malatya kayısı adı altında satıldığını belirten Özbey, kalitesiz ürünlerin ülkeye girişi ile Malatya kayısısı imajının da bozulabileceğine vurgu yaptı. Özbey, “Malatya Gümrük müdürlüğüne Kayısı İhtisas Gümrüğü yetkisi verilmek suretiyle teknolojik cihazlarla donatılmış bir gümrük idaresinin etkin kontrolü, İthal eşyasında aranan zorunlu standartların oluşturulması, tüketiciyi ve halk sağlığını koruyacak, düşük kıymet beyanlarını önleyecek etkin bir denetim sağlanmış olacaktır. Ülkemiz açısından ekonomik değeri yüksek stratejik bir ürün olan kayısısının mevsimsel şartlardan olumsuz etkilenmesi sunucu büyük ürün kayıpları yaşadığı yıllarda kayısı sektörünü ikame edecek sistem lisanslı depoculuktur. Malatya Ticaret Borsası bünyesinde kurulması için projesi hazırlanan Elektronik Salon Satış Sistemi, gelişmiş ülkelerdeki borsaların temel yapısını oluşturmakta, ülkemizde de çıkarılan kanun ve yönetmeliklerle yürürlüğe giren ve bazı bölgelerde uygulanmaya başlayan Lisanslı Depoculuk Faaliyetleri ve Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsacılığının temelini oluşturmaktadır. Elektronik Salon Satış Sisteminin Bölgemizde uygulanmaya başlanması ile birlikte, Tarım ürünleri alım satım işlemlerine modernizasyon, güvenlik, hız ve standart gelecektir. Dünyada üretim ve ihracat bakımından tekel olan Malatya kayısısının markalaşması ve standarda uygun depolanması ile elektronik ticaret içinde yer alarak gerek yurt içi ve gerekse ihracatı konusunda ticaretinin kolaylaşması için kurulacak lisanslı depo ve ürün borsası sistemi konusunda ilgili bakanlıklar ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğinin maddi ve manevi desteğine ihtiyaç vardır” ifadelerini kullandı.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız