SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Birlik ve Beraberlik Yeri'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Müftüsü Mehmet Sönmezoğlu, "Camilerimiz birlik ve beraberliğimizin en güzel şekilde gerçekleştiği yerlerdir" dedi.

Camiler ve Din Görevlileri Haftası nedeniyle açıklama yapan Malatya Müftüsü Mehmet Sönmezoğlu, her yıl 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanan Camiler ve Din Görevlileri Haftası'nın bu yıl Ramazan Bayramı nedeniyle 13-19 Ekim tarihleri arasında düzenlendiğini bildirdi.

Caminin, toplayan, bir araya getiren manasına geldiğine dikkat çeken Müftü Mehmet Sönmezoğlu, "Kur'an-ı Kerim'de ve hadis-i şeriflerde cami yerine mescid kelimesi kullanılmıştır. İslam tarihinde ilk inşa edilen mescid; Peygamber Efendimizin (SAV) Mekke'den Medine'ye hicretleri esnasında Medine yakınlarındaki Kuba'da kaldığı günlerde yaptırmış olduğu Kuba Mescidi'dir. Medine'ye ulaştığında da ilk iş olarak Mescid-i Nebevi'yi inşa ettirmiş ve mescidin bitişiğine kendisi ve ailesi için iki oda ilave etmiştir. Peygamberimiz halkın bütün işlerini bu mescidde görüşüp, halletmiştir. Peygamber Efendimizin evinin mescidle iç içe olması, mescidlere yakın olmanın, ibadet üzere olmanın gerekliliğinin işaretidir" diye konuştu.

"Mescidlerin imarı genel olarak iki manaya gelir: Birincisi maddi imardır. Mescidlerin onarımı, bakımı, yenilenmesi, tefriş edilmesi, temiz tutulması ile olur. İkinci manası ise mescidlerin manevi imarıdır. Bu da içerisinde ibadet edilmesi, cemaata devam edilmesiyle olur. Mescidlerin imarı bu ikisinin bir arada yapılmasıyla mümkün olur. Cemaat camilerin süsüdür. Camiler ne kadar bakımlı olursa olsun, içerisinde ibadet eden cemaat yoksa imar edilmiş sayılmaz. Peygamber Efendimiz (SAV) Müslümanları farz namazları mescidde kılmaya teşvik ediyordu. Hatta kendisini mescide götürecek rehber bulan amaların bile mescidden geri kalmalarına izin vermiyordu" diyen Müftü Sönmezoğlu, daha sonra şunları belirtti:

"Camiler kimsenin malı değildir, Allah'ın evidir. Ayet-i kerimede ‘Şüphesiz mescidler Allah'ındır. Orada Allah’tan başkasına dua etmeyiniz’ buyrulmuştur. Camiler herkese açıktır, bütün müminler yararlanır.

Camilerimiz birlik ve beraberliğimizin en güzel şekilde gerçekleştiği yerlerdir. Zaten cami kelimesi cem eden, toplayan, bir araya getiren demektir. Bu toplanma günde beş vakit namazda, Cuma namazında ve senede iki defa kılınan bayram namazlarında tezahür eder. Genç-ihtiyar, zengin-fakir, amir-memur, demeden bütün insanların bir araya geldiği, aynı safta omuz omuza Allah'ın huzuruna durdukları yegane mekan camilerdir. Cuma ve bayram namazları mutlaka camide kılınması gerektiği için bu namazlar daha da kalabalık olur. Böylece Müslümanlar bir araya gelerek ibadet etmekle kalmazlar, tanışır kaynaşırlar. Birbirlerinden haberdar olurlar. Küskünler barışır; fakire, kimsesize, yetimlere, ihtiyaç sahiplerine elbirliğiyle yardım edilir. Camilerimizde namaz kılınır, dualar yapılır, Kur'an okunur, vaaz ve nasihatler edilir, büyüğe küçüğe dini bilgiler öğretilir, kalplere Allah, Peygamber, vatan, millet ve insan sevgisi yerleştirilir. Bu nedenle camilerimiz milli birlik ve beraberliğimizin temel taşları, sosyal hayatımızın vazgeçilmez mekanlarıdır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız