SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bismillah Diyerek Başlayacağız'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Belediyesi eski Başkanlarından Mehmet Yaşar Çerçi, 29 Mart 2009 tarihinde yapılacak olan yerel seçimde Malatya Belediye Başkanlığı için aday olup olmamaya 65 sivil toplum örgütü ile kanaat önderleriyle 5-6 gün boyunca yapacağı görüşmenin ardından vereceğini söyledi.
Mehmet Yaşar Çerçi, uçakla geldiği Malatya'da BBP, DP ve ANAP il yöneticileri ve bazı MHP’liler tarafından havaalanında karşılanırken oluşturulan araç konvoyu kent merkezinde de kısa bir tur attı. Çerçi daha sonra Malatya Gazeteciler Cemiyeti’ne gelerek burada bir açıklama yaptı ve basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Çerçi basın toplantısına kendisine gösterilen ilgiye teşekkür ederek başladı. Çerçi şunları söyledi:

“ Malumunuz ülke genelinde olduğu gibi Malatya’da , 29 Mart 2009 tarihinde yapılacak olan mahalli seçim sürecine girmiş bulunuyor. Bu seçimle alakalı olarak kendi partim olan MHP’den müracaat yaptım. Partimiz bir başka arkadaşımızın adaylığında karar kıldı. Bizde hayırlı olsun dedik. Bu noktadan sonra da bunda bir hayır vardır diyerek yerimizde oturmak niyetindeydik. Fakat hemşehrilerimiz yoğun talep ve çağrıları üzerine Malatya’ya gelmek ve başka bir şekilde adaylık imkanı var mıdır? Veya bir başka adaylık ile ilgili hemşehrilerimizin bir düşüncesi var mıdır? Onu almak üzere Malatya’ya gelmiş bulunuyorum.

Kısmet olursa daha önceki beyanatlarımda da ifade ettiğim gibi bugünden başlamak üzere aşağı yukarı 5 gün boyunca 65 civarında STÖ , kanaat önderleri, odalar, çeşitli hemşeri dernekleri gibi kurum ve kuruluşlarla görüşme yapacağız. Bu görüşmelerde bizim adaylığımıza nasıl baktıklarını, nasıl bir yolla aday olmamızı uygun gördüklerini öğrenmeye çalışacağız. Neticede ağırlıklı olarak,. çoğunluklu olarak hangi yolu bizler için uygun görüyorsa hemşehrilerimiz öyle bir yol izlemek niyetindeyiz. Bizim için ilk etapta, bizim yeniden belediye başkanlığına adayı olmamızla alakalı hemşehrilerimizin bunu isteyip istemedikleri önemliydi. Bu konuda yüzde 60 civarında çeşitli anket kuruluşlarının yaptığı anketlerle arzuladıkları beyanı çıktı. 2. soruysa bunun nasıl bir şekilde olacağı. Onu da önümüzdeki 4-5-6 günlük sürede göreceğiz. Bu belli olduktan sonrada bunu kısmet olursa ilan edeceğiz ve ondan sonrada bismillah diyerek seçim maratonuna başlayacağız.”

Çerçi bir basın mensubunun, “İstişareden sonra karar vereceğiz dediniz ama AKP’nin yaptırdığı ankette de yüzde 60 oranını çıktığınız dedikoduları var. AKP‘nin resmi teklifi var mı? Böyle bir resmi teklif var mı? AKP‘den aday olabilir misiniz?" Bu da Malatya kamuoyunda çok konuşuluyor” sorusuna şu yanıtı verdi:

“ Bize bu konuda doğrudan bir davet gelmedi. Ama dolaylı olarak birkaç kanaldan davet geldi. Biz de , bize bunu ileten insanlara şunu söyledik. Bizim ısrarla her ne pahasına olursa olsun, lütfen bunun altını çizelim. Belediye başkanı olmak gibi bir hırsımız yok. Eğer halkımızın arzuladığı, bizimde prensiplerimize, ilkelerimize uyan, İnsanların bizi tanıdığı gibi bir yönetim olacaksa eğer. O zaman öyle bir adaylık için başvurumuzu yaparız dedik. Bu konuda olmazsa olmaz gördüğümüz şartlarımızı sıraladık. Özellikle Belediye Meclisiyle alakalı. Belediye Meclisi ile ilgili 3 temel kriter söyledik. Birincisi meclise alacağımız insanlarımızın geçmişlerinde bir leke olmayacak. O makamı menfaat aracı olarak görmeyecek ve bütünüyle şehir ve şehir insanına hizmet için tamamen kendisini odaklayacak insan olmalı. İkincisi, ekseriyetle bu kadar büyümüş olan şehri, sorunları çok olan şehri başkan ile sırtlayarak götürecek olan Belediye Meclisi üyelerinin çoğunlukla üniversite mezunlarından olması, içerisinde mühendis, mimar, avukat, mali müşavir, ekonomist ve plancı gibi birikim ve donanımlı insanlardan teşekkül etmeli. Üçüncüsü ise bu ilk 2 kriteri üzerinde, şahsında taşıyan hemşehrilerimizden siyasi yelpazenin her tarafından üyelerde bu listeye dahil edilebilmeli. Böylece bütün Malatya’yı kucaklayacak liste olmalı. Eğer bu konuda ‘biz de bu şartları arzuluyoruz, bizde buna varız ‘ deniliyorsa eğer bu konuda bir görüşme yapılır. Yok eğer ‘biz kendi prensiplerimize göre bunları teşkil ederiz’ diyorsanız da bizim bu konuda konuşacağımız bir şeyimiz olmaz dedik.Dolayısıyla bu şekilde kaldı.”

Çerçi bir başka basın mensubunun, “ Üst çatı olarak Özal’ın partisinden adaylığınızın uygun olacağı belirtiliyor. Bu konuda ne diyeceksiniz sorusuna ise şu karşılığı verdi:

“ Şimdi o da bir seçenek.Yani şu anda bize davette bulunan 5-6 parti var. Bir de bağımsız adaylık ile ilgili de seçenek var. Bunlardan hangisinin hemşehrilerimiz tarafından tercih edildiğini, ağırlıklı olarak çoğunluklu olarak onu görmemiz lazım. Dolayısıyla bu konuda bütünüyle halkımızın iradesine tabii olmak istiyorum. Bunu tek başıma kendim bu kararı vermek istemiyorum. Ama hangisi olursa olsun, bu söylediğimi kriterlere evet denmeli. Bakın isim söylemiyorum. Nitelik belirtiyorum. Bu nitelikler olmazsa olmaz şartlarımız.”

“Sizin MHP’den aday gösterilmemeniz üzerine parti yönetiminden ve üyelerden tepki gösterenler oldu, bu konuda neler söyleyeceksiniz ?” sorusuna ise Çerçi şu yanıtı verdi:

“ Biz uzun yıllar MHP’de vazife yaptık. Aynı zamanda ülkücü gelenekten , o doğrultuda yetişmiş bir insanız.Üniversite yıllarından itibaren. Halen kendimi ülkücü olarak biliyorum ve o şekilde o duyguları taşıyorum. Elbette ki orada beraber çalıştığımız arkadaşlar, alınan karardan dolayı üzüldüler. Dolayısıyla üzüntülerini bir şekilde dışa yansıtıyorlar. Kimisi istifa ederek kimisi telefonla veya bizzat gelerek ifade ederekten yansıtıyorlar. Ama neticede bu bir kısmet meselesi. Demek ki böyle olması gerekiyormuş böyle oldu. Ama kısmet olursa 5 günlük ziyaretlerde siyasi partilerle görüşmelerde MHP’ye de gideceğiz. Neticede bizim hiç kimseye kırgınlığımız, düşmanlığımız asla olmaz, hem il başkanı kardeşimiz, hem oradaki yöneticiler benim arkadaşlarım, yine kardeşlerim. Dolayısıyla biz hepsiyle güzel diyaloglarımızı sürdüreceğiz. Bu bir nasip, böyle de oldu, takdirlerini böyle kullandılar.”

Çerçi, “ Her hangi bir partiden aday olup, seçilirseniz tekrar dönüş yapacak mısınız, yoksa mevcut seçildiğiniz partinin çatısı altında mı devam edeceksiniz?” sorusuna ise şu karşılığı verdi:

“Öyle olması gerekiyor, ikinci söylediğiniz gibi. Neticede vatandaşın karşısına eğer bir parti çatısı altında çıkarsak, bağımsız olursa şartlar değişebilir de. Ama bir parti çatısı altında seçime girdiğimizde o parti ile dönem sonuna kadar çalışmamız gerekir”

Çerçi, yapacakları görüşmelerin ardından adaylık için o havayı alamazsa ne yapacağı şeklindeki bir soru üzerine de, “ Sizin adaylığınız için teşekkür ederiz, bu dönem size ihtiyaç duymuyoruz diye bir beyan alırsak baş üstüne der kendi işimize bakarım. Anketlerde çıkan yüzde 60 ifadesini bu görüşmelerde de aynısını müşahade ettiğimiz takdirde demektir ki o hava alınacak demektir ve adaylığımız olacaktır. Bizi saflarında görmek isteyen partilerin bir ortak meclis oluşturarak hepsinin bizim adaylığımızı desteklemesi de söz konusu olabilir. Bizim gönlümüzden geçen MHP’den aday olmaktı. O tahakkuk etmedi. Şimdi halkın gönlünden geçene tabi olacağız."yanıtını verdi.

Çerçi, “ Yapılan anketleri sizler gördünüz mü?” sorusuna ise , “Bize emin yerlerden geldi, bir kanaldan değil birçok kanallardan o sonuçlar geldi.” karşılığını verdi.

Çerçi basın toplantısının ardından Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Haydar Karaduman ile Cemiyet yöneticileriyle bir süre görüştü.

HABER- FOTO: Selahattin GÖKATALAY

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız