SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bitki Sempozyumu

A- A+ PAYLAŞ

Malatya İnönü Üniversitesi'nde "Doğadan Sağlığa Bitkiler" konulu sempozyum başladı. Sempozyum 31 Mayıs Pazar günü sona erecek.

Kongre ve Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle açılan sempozyuma Vali Halil İbrahim Daşöz, Malatya Belediye Başkan Vekili Ertan Mumcu ve Rektör Prof. Dr. Cemil Çelik'in yanı sıra kamu kurum ve kuruluş müdürleri, rektör yardımcıları, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Sempozyum öncesi bir konuşma yapan Vali Halil İbrahim Daşöz, "Doğadan Sağlığa Bitkiler" sempozyumu konusunun sağlık açısından büyük önem taşıdığını söyledi. Daşöz, bitkilerin günümüzde herkes için moda olma yolunda ilerlediğini ifade ederek, "Bu sempozyumda çok değerli konular ele alınacak. Sempozyuma çok değerli katılımcılar iştirak etti. Konular içerisinde kayısının da yer alması Malatyalı olarak bizleri heyecanlandırıyor. Özellikle yabancı konuklarımız için ifade etmem gerekirse, bir ille bitkinin ilişkisinin Malatya ile kayısı da olduğu gibi başka bir örneği dünyada çok fazla değildir diye düşünmüyorum. Gerçekten dünyada en çok kayısı üreten ilde bulunuyoruz. Dünya kuru kayısısının yüzde 80'ini karşılıyoruz. Bu anlamda kayısının bilim adamları tarafından anlatılması ve araştırılması bizleri son derece mutlu ediyor" dedi.

İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik ise, "Özellikle son yıllarda dünyanın gelişmiş ülkelerinde alış-veriş merkezlerine gittiğimizde, bir takım mineral, vitamin ve beslenmeye yardımcı bitkilerin olduğu, sağlığın vazgeçilmezi olarak takdim edilen reyonlar bulunuyordu. Ülkemizde de alış-veriş merkezlerinde büyüklükleri ne olursa olsun bu tür reyonların olduğunu görüyoruz. İnsanların bu konuya büyük bir iştirakle ilgi duyduklarını görüyorum. Ancak şunu ifade etmek istiyorum ki, yılın 8-10 ayını soğuk ve karla kaplı geçiren ülkelerdeki donmuş gıdalarla beslenen insanlarla günlük yeşil sebze ve meyve tüketen insanlara baktığımızda katkı maddeli ve bizlere önerilen donmuş gıdalara ihtiyacımız var mı? Bu konuda ülkemizde bir karmaşa yaşandığının farkındayım. Dolayısıyla önüne gelen ve bitki satmaya başlıyor. Bilim adamlarımızın bu konuda insanlarımızı bilinçlendirmesi ve bu alana sahip çıkması gerektiğini düşünüyorum" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından sempozyuma geçildi. Düzenleme komitesi adına bir konuşma yapan Antiaging ve Estetik Tıp Derneği Başkanı Prof. Dr. Çimen Karasu, "Uluslar arası katılımlı "Doğadan Sağlığa Bitkiler" sempozyumunu 3 gün süreyle Malatya'da gerçekleştireceğiz. Antiaging ve Estetik Tıp Derneği'nin öncülüğünde, İnönü Üniversitesi'nin ev sahipliğinde ve çok sayıda kurum ve kuruluşun ortaklaşa etkinliği şeklinde gerçekleştirilecek olan sempozyumun ana temasını sağlıklı yaşam ve sağlıklı yaşlanmada bitkiler, bitkisel materyaller ve bitkisel ürünlerin rolü oluşturmaktadır" dedi.

Sempozyumun ilk gününde Prof Dr. Çimen Karasu, "Yaşlanmada Hücresel Stres Yanıtının Redoks Regülasyonu", Doç. Dr. İsmet Yılmaz, "Selenyum ve Antiaging", Prof. Dr. Süheyla Ünal, "Sağlıklı Yaşamın Yolu: Hormezis", Prof. Dr. Fatma Akar, "Kardiyovasküler Sistemde Resvatrolün Etkileri ve Prof. Dr. Nihat Dilsiz, "Bitkisel Ekstrelerin DNA ve Protein Oksidasyonlarına Etkileri" konularında bilgi verdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız