SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bitkiler de Taşınacak

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:20:44
Bitkiler de Taşınacak
A- A+ PAYLAŞ

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ülke genelinde su tutulacak barajlarda risk altında olan veya ekonomik değeri olan, endemik, lokal endemik, nadir ve nesli tehlikede olan bitki türlerini taşıyarak uygun alanlara nakledecek. Proje kapsamında Kızılköprü Baraj alanında tespit edilen Türk Zambakları uygun alanlara nakledildi. 

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’na bağlı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele (ÇEM) Genel Müdürlüğü, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü (OGM) arasında yapılan ortak protokol çerçevesinde ülke genelinde baraj suları altında kalacak ekonomik değeri olan ya da risk altında bulunan bitkiler tespit edilerek su tutma öncesinde uygun habitatlara taşınarak kurtarılacak.

2013 ile 2015 yılları arasında uygulanacak proje ile tamamen su altında kalacak alanda yayılış gösteren, koruma biyolojisi, ekonomiklik gibi yönlerden özellik arz eden bitkilerin sürekliliğinin sağlanması ve bu bitkilerin alandaki varlığı ve potansiyelleri hakkında gerekli olan verilerin toplanması hedefleniyor.

Bu proje ile ayrıca bitkilerin doğal habitatları hakkında bilgiler toplanacak, yörede benzer ekosistem özelliklerine sahip alanlar tespit edilecek ve bu bitkilerin ayrıca toplu üretimleri için bitki materyallerinin sağlanması çalışmalarına katkı sağlanacak.

2013 ve 2015 yılları arasında toplam 22 barajda çalışmalar yapılacak. 2013 yılı için Başköy, Pazaryolu, Büyük Karaçay, Kirazlıköprü, Pamukluk, Hamzabey ve Morgedik barajları olmak üzere 7, 2014 yılı için Naras, Gökçeler, Koyunbaba, Aktaş, Burgaz (Zeytinova), Güneşli, Alaköprü, Derince ve Ilısu barajları olmak üzere 9, 2015 yılı için ise Aydınca, Sadak, Reyhanlı, Kars, Gümüşören ve Çayırdere barajları olmak üzere 6 adet su tutulacak alanda teknik çalışmalar yapılacak.

DKMP Genel Müdürlüğü, ÇEM Genel Müdürlüğü, DSİ Genel Müdürlüğü ve OGM’nin imzaladıkları ortak protokol gereğince protokol tarafları arasında işbirliği ve koordinasyondan ÇEM Genel Müdürlüğü sorumlu olacağını ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, OGM’nin ise, projede tespiti yapılan özellikli bitki türlerinin uygun alanlara nakledilmesi, çoğaltılması ve yetiştirilmesini sağlayacağını söyledi.

DSİ Genel Müdürlüğü’nün 2013, 2014 ve 2015 yılında yapılacak barajlardaki mevcut durumla ilgili bilgileri temin edeceğini belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “DKMP Genel Müdürlüğü de baraj göl aynası altında kalacak olan özellikli bitki türlerinin tespiti, taşınabilecek olanların belirlenmesi ve taşınabilecek uygun habitatların tespit edilmesini sağlayacak. Ayrıca bu genel müdürlüğümüz taşınmalarına ilişkin uygun yöntemlerin ortaya konulması yükümlülüğü çerçevesinde proje de hazırlayacak” diye konuştu.

Proje kapsamında Bartın Kirazlıköprü Barajı’nda Haziran ayında ofis ve arazi çalışmaları başladı. Özellikli bitkilerden nakledilmeye ve dolayısıyla korumaya konu edilebilecek türler tespit edildi. Tespit edilen özellikli bitki türlerinden Lilium martagon L. (Türk Zambağı) türüne ait 12 adet soğan özel bir söküm aparatı ile sökülerek hırpalanmadan polietilen kaplar içindeki nemlendirilmiş torf içinde benzer habitata taşındı. Söz konusu çalışma kapsamında baraj göl aynasında bulunması muhtemel diğer özellikli bitkilerin tespitine yönelik çalışmalar ise devam ediyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız