SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bitkisel Destekler Ne Kadar Güvenli?

0
Güncellendi - 2015-12-27 12:51:49
Bitkisel Destekler Ne Kadar Güvenli?
A- A+ PAYLAŞ
 
Dr. Hasan İnsel- Milliyet Gazetesi
 
Doğru kullanıldığında yararlı olabilecek bitkisel destekler, yanlış seçim ve uygulamayla zararlı hale gelebilir.
 
Bunları, uzman  tavsiyesiyle kullanmanız; etkilerini, yan etkilerini, başka ilaç veya desteklerle etkileşimlerini öğrenmeniz gerekir
 
Bitkisel desteklerin kullanımı, binlerce yıl öncesine dayanır. Eskiden aile arasında tercih edilen bu destekler, tüm dünyanın dikkatini çekererek genel tüketiciye sunuldu. Çoğu kişi, “Nasıl olsa bitkisel ürün, bir zararı olmaz” diyerek bunları düşünmeden kullanıyor. Ancak bitkisel destekler her zaman, herkese uygun olmayabilir, yerine göre bazen bunlar da, beklenmeyen etkilere yol açabilir.
 
Bu ürünler; bitkilerden yapılan, vücuda destek olan, hastalık önleyici veya rahatsızlıkları tedavi etme amacıyla kullanılır. Aslında çoğu reçeteli veya reçetesiz ilaç da bitkilerden türetilir ama bunlar saflaştırılmış içeriklere sahip ve sıkı yönetmeliklere tabi. Bitkisel destekler tüm bitkiyi içerebileceği gibi, bir kısmını, tozunu ya da ekstresini de içerebilir. Besin takviyesi kabul edildiklerinden, ruhsat veren otoriteler tarafından ilaç olarak değil, gıda olarak değerlendirilirler. Böylece ilaçlarla aynı testlere, üretim ve etiket standartlarına, kurallarına tabi değiller.
 
Her markaya güvenmeyin
Yani kullanımında seçici olmakta ve bilgilenmekte yarar var. Çoğunun etiketleri; kullanım, yan etkiler ve diğer destek veya ilaçlarla etkileşimleri hakkında yeterli bilgi vermez. Yani bunları doktorunuza veya eczacınıza danışarak kullanmanız, diğer ilaçlarla ve desteklerle etkileşimlerini öğrenmeniz gerekir. Ayrıca bilinen ve tanınan firmaların ürünlerini tercih etmekte de  fayda var.
“Herhangi bir ilaç kullanıyor musunuz?” sorusu, doktorlar ve diş hekimleri tarafından muayene veya cerrahi müdahale öncesi hastalara sıklıkla sorulur. Cevaplarken, aldığınız bitkisel destekleri ve reçetesiz ilaçları da söylemeyi unutmayın. Böylece olası yan etkileri önlersiniz.
 
BUNLARA DiKKAT EDiN
 
* Bitkisel destekleri üreten firmanın tavsiyelerini dikkatlice takip edin ve yalnızca önerilen dozu kullanın. Önerilen dozu asla aşmayın ve yan tesirleri, başka destek ve ilaçlarla etkileşimleri hakkında bilgi edinin.
 
* Alerjik reaksiyonlar konusunda dikkatli ve uyanık olun.
 
* Bitkisel ürününü aldığınız firmayı araştırın. Tüm bitkisel destek ürünleri eşit şartlarda üretilmez, bu nedenle iyi bilinen bir firmanın ürününü seçmek gerekir. Firmanın; müşterilerin bilgi almak için başvura-bilecekleri bir hattı, adres veya internet sitesi mevcut mu?
 
Eğer bitkisel destek kullanımı sırasında herhangi bir belirti, rahatsızlık ya da değişik bir durum yaşarsanız, bunu kendi kendinize çözmeye kalkmayın, muhakkak doktorunuza ulaşın. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız