SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bitkisel İlaçlara Dikkat

A- A+ PAYLAŞ

Yeditepe Üniversitesi Eczacılık Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erdem Yeşilada, “Bitkisel ilaçların hekimden habersiz kullanımı, hastalığın belirtilerinin gizlenmesi sonucu yanlış teşhis konması ya da verilen ilaçlarla olumsuz etkileşme gibi sonuçlar doğurabilir” dedi.

Prof. Dr. Yeşilada, Çukurova Üniversitesindeki bir konferansa katılmak üzere geldiği Adana'da, son yıllarda sağlıklı ve uzun yaşamın son derece popüler bir konu haline geldiğini ifade etti.

Yıllardır “kocakarı ilacı” olarak bilinen bitkisel ürün ve ilaçların uzun yaşamın popüler hale gelmesiyle birlikte önem kazandığını belirten Prof. Dr. Yelişada, şunları kaydetti:

“Bu ürünlerin çok konuşulmasının iki nedeni var. Birincisi, son yıllarda yapılan bilimsel araştırmalar sonucu, bazı hastalıkların yaşam ve beslenme tarzında değişikliklerle önlenebileceği öğrenildi, bağışıklık sistemiyle ve besinlerin kimyasal yapılarıyla ilgili yeni bulgular ortaya çıktı. İkinci neden ise yazılı ve görsel basında sık sık bu konularla ilgili haberlerin yer alması. Yayınlanan kitapların sayısında da muazzam bir artış var ve internet ile herkes doğru ve yanlış her bilgiye kolayca ulaşabiliyor.”

Bitkisel ilaçların, özellikle hafif hastalıklarda etkili olabildiklerini, ancak tek başlarına bir tedavi yöntemi olamayacaklarını vurgulayan Prof. Dr. Yeşilada, “Maalesef, kişilerin para kazanma hırsı, kendilerine öne çıkarma dürtüsü, gazetelerin sansasyonel başlık takıntısı ve sağlık bilgisi olmayan kişilerin tedavi konusunda yanlış yaklaşımı, bitkisel ilaçların özelliklerinin abartılmasına neden oluyor” dedi.

“HASTALAR ÇEVRELERİNDEN ETKİLENİYOR”

Prof. Dr. Yeşilada, hastaların, tedavileri süresince çevrelerindeki farklı önerilerden etkilendiklerini belirterek, şöyle devam etti:

“Hastalar, tedavilerine yardımcı olmak amacıyla ilaçla birlikte ya da tedavinin yararlı olmayacağı endişesiyle ilacı bırakarak, çevrelerinden gelen bitkisel ilaç önerilerini uygulama çalışıyorlar. Genellikle bunu 'bir arkadaşım duymuş' şeklinde sorarlar, hekim de 'yararı yok ama istersen kullan' diyorsa, kullanmamazlık etmezler. Çünkü çevresinde yarar görmüş kişiler vardır.”

Söz konusu durumun önemli sakıncaları olduğunu dile getiren Prof. Dr. Yeşilada, “Bazı satıcılarda ve güvenli olmayan internet sitelerinde bitkisel ilaçlarla şifa aramak isterken, şarlatanların eline düşüp para kaptıranların sayısı oldukça fazla. Ayrıca bazen sadece para kaptırmakla kalmayıp, yanlış tedavi uygulanmasına ve sonuçta istenmeyen durumların ortaya çıkmasına da neden olabilmekteler” diye konuştu.

Prof. Dr. Yeşilada, bitkisel ilaçların hekimden habersiz kullanımının, hastalıkların belirtilerinin gizlenmesi sonucu yanlış teşhis konma ya da verilen ilaçlarla olumsuz etkileşme gibi sonuçlar doğurabildiğini de sözlerine ekledi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız