SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bitkisel Karışımlara Dikkat

A- A+ PAYLAŞ

TÜRKİYE'ye çeşitli yollarla sokulan ve bitkisel olduğu ileri sürülen karışımların kullanımı birçok ilde olduğu gibi Antalya’da da arttı.

Alternatif tıp merkezleri, A ve D vitamini içeren bitkisel ilaçları ‘mucize’ olarak nitelendirerek hastalara satarken; bilinçsiz kullanımın doğuracağı kötü sonuçlar konusunda vatandaşları uyaran uzmanlar, “İçeriği belirsiz karışımları kullanmayın” diyor.

Reçetesiz olarak hastalara sunulan ve halk karasında ‘her derde deva’ olarak nitelendirilen ürünlerin içeriğinde ne olduğunun kesinlikle bilinmediğini söyleyen Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Nefroloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof.Dr. Gültekin Süleymanlar, özellikle A ve D vitaminlerinin gereğinden fazla tüketilmesinin hayati organlara büyük zararlar vereceğini belirterek, “Bu risklere rağmen komşu tıbbının bilimin önüne geçmesi bizi düşündürüyor” dedi.

Özellikle kanser hastalarına önerilen ürünlerin içeriği hakkında yeterli araştırma yapılmadığını kaydeden Prof. Dr. Süleymanlar, bu karışımların hastalar tarafından kullanılmasını benimsemediklerini vurguladı. Prof. Dr. Süleymanlar, “Tüm olumsuzluklara rağmen bu sektörün gelişiminin önüne geçilemiyor. Bir manada bilimsel tıpla, alternatif tıp rekabet ediyor. Ama bu rekabetten zararlı çıkan hastalarımız oluyor” dedi.

REÇETESİZ SATILIYOR

Bu ürünlerin reçetesiz olarak hastalara verildiğine dikkat çeken Prof. Dr. Gültekin Süleymanlar, “İçinde ne olduğunu bilmediğiniz ilaçların hastalar tarafından kullanıldığını bilmek bir tıp adamı için çok acı verici oluyor. Özellikle kanser hastaları üzerinde kullanılan ilaçların nasıl bir etkisi olduğu hala tartışılıyor. Buna rağmen Türkiye, bu ilaçları reçetesiz olarak hastalarına sunuyor” diye konuştu.

DOĞAL BESLENİN

Tıbbi sorunlarını bu tür yöntemlerle çözmeye çalışan hastaları uyaran Prof. Dr. Süleymanlar, “Sebze, meyve gibi doğal ürünler konusunda çok zengin bir olan Antalya’da, doğal olduğu iddia edilen karışımlara para vermek çok anlamsız. Hastalarımız doğal ürünlerle beslenerek yüzlerce lira para vererek aldıkları riskli ürünlerden kurtulabilirler” dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız