SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bitkisel ve Hayvansal Üretime Destek

0
Güncellendi - 2020-03-30 19:18:52
Bitkisel ve Hayvansal Üretime Destek
A- A+ PAYLAŞ

Tarım ve Orman Bakanlığı geleneksel bitkisel ve hayvansal üretim yapan işletmelerin sübvanseli kredi kullanabileceğini belirterek, kredi kullanım şartlarını açıkladı.

Küçükbaş hayvancılıkta, büyükbaş hayvan besiciliğinde ve damızlık düve yetiştiriciliğinde aralarında Malatya’nın da olduğu illerdeki çiftçi ve hayvan yetiştiricilerinin kullanabileceği sübvanseli krediler kapsamında, geleneksel bitkisel üretim yapan işletmeler, 50 bin TL'ye kadar yüzde 100 sübvanse kredi kullanabilecekler. 50 bin üzeri krediler ise en az yüzde 50 oranında sübvanse edilecek.

Geleneksel hayvansal üretim yapan işletmeler kategorisindeki işletmeler100 bin TL'ye kadar yüzde 100 sübvanse kredi kullanabilecek; 100 bin üzeri krediler ise en az yüzde 50 oranında sübvanse edilecek.

Geleneksel bitkisel üretimde düşük faizli kredi kullanım üst limiti ise 2,5 milyon TL olarak belirlenirken, geleneksel hayvansal üretim yapan işletmeler için düşük faizli kredi kullanım üst limiti ise 1,5 milyon TL olarak belirlendi.

Geleneksel hayvansal üretim yapan işletmelere 100 bin TL’ye kadar % 100 sübvanseli kredi sağlanacak 

Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, çiftçilerin Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri’nden kullanacakları düşük faizli tarımsal yatırım ve işletme kredilerinde şartlar belli oldu. Bu şartları belirleyen, "T.C. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Uygulama Esasları Tebliği" yürürlüğe girdi.

Tebliğ, 2 Ocak 2020 tarihli ve 2015 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yürürlüğe konulan “T.C. Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatiflerince Tarımsal Üretime Dair Düşük Faizli Yatırım ve İşletme Kredisi Kullandırılmasına İlişkin Karar” kapsamında, 1 Ocak 2020 – 31 Aralık 2022 tarihleri arasında, Ziraat Bankası A.Ş. ve Tarım Kredi Kooperatifleri’nce kullandırılacak yatırım ve işletme kredileri ile ilgili teknik esasları kapsıyor.

Üreticilere, çok çeşitli alanlarda % 25 ile % 100 arasında değişen oranlarda sübvanse edilen düşük faizli yatırım kredisi sağlanacak 

Bu kapsamda üreticiler; Sütçü ve kombine sığır yetiştiriciliği, damızlık düve yetiştiriciliği, büyükbaş hayvan besiciliği,  küçükbaş hayvancılık, arıcılık, kanatlı sektörü, kanatlı sektörü damızlık yetiştiriciliği, su ürünleri sektörü, geleneksel (yaygın) hayvansal üretim, kontrollü örtüaltı tarımı, yem bitkisi üretimi, yurt içi sertifikalı tohum, fide, fidan üretimi, süs bitkisi üretimi, stratejik bitkisel üretim, meyve yetiştiriciliği ve bağcılık, geleneksel (yaygın) bitkisel üretim, tarım makineleri (traktör ayrık), traktör, modern basınçlı sulama sistemi yatırımı, tarım makineleri parkı, arazi alımı (birleştirme), lisanslı depoculuk yatırımları, Elektronik Ürün Senedi (ELÜS) karşılığı kredi kullanımı, soğuk hava deposu yatırımları, tarımsal ürünlerin işlenmesi, sözleşmeli üretim(üretim yaptıran gerçek/tüzel kişi) ve özel ormancılık başlıklarında yüzde 25 ile yüzde 100 oranlarında sübvanse edilerek, düşük faizli yatırım ve işletme kredisi kullanabilecekler.

Malatya'nın da aralarında olduğu iller öncelikli indirimli kriterlerden yararlanacak 

Söz konusu tebliğle ayrıca 2020 yılından itibaren başlamak üzere, aralarında Malatya’nın da bulunduğu illerde, küçükbaş hayvancılıkta, büyükbaş hayvan besiciliğinde ve damızlık düve yetiştiriciliğinde  öncelikli indirimli kriterler de getirildi.

Buna göre; öncelikli bölge yatırımı kriterinden, atıl işletme alımı ve yurt içinde doğmuş olma şartı ile hayvan alımında, kendi yemini üreten/mera kullanan, organik/iyi tarım uygulamalarıyla uğraşan çiftçiler ile genç çiftçi ve kadın çiftçilerde üretim konuları için belirlenen taban indirim oranlarına ilave olarak, değişik oranlarda indirim uygulanacak.

Taban indirim oranlarına ilave olarak değişik oranlarda indirim uygulanacak kategoriler ve yararlanacak iller şöyle: 

Sütçü ve kombine sığır yetiştiriciliğinde, Adana, Afyonkarahisar, Aksaray, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bilecik, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Edirne, Eskişehir, Isparta, İstanbul, İzmir, Karaman, Kayseri, Kırklareli, Konya, Kütahya, Manisa, Mersin, Muğla, Nevşehir, Niğde, Sakarya, Tekirdağ, Uşak.

Damızlık düve yetiştiriciliğinde, Adana, Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Ankara, Aydın, Balıkesir, Bingöl, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Isparta, İzmir, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kastamonu, Kayseri, Kırklareli, Konya, Malatya, Muş, Osmaniye, Samsun, Sivas, Tunceli, Trabzon, Van, Yozgat.

Büyükbaş hayvan besiciliğinde, Adana, Afyonkarahisar, Aksaray, Amasya, Ankara, Antalya, Aydın, Balıkesir, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Gaziantep, Isparta, İzmir, Kahramanmaraş, Kayseri, Kırklareli, Kırşehir, Konya, Malatya, Manisa, Muğla, Niğde, Tekirdağ, Uşak, Şanlıurfa.

Küçükbaş hayvancılıkta, Adana, Adıyaman, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Ankara, Antalya, Balıkesir, Batman, Bingöl, Bitlis, Burdur, Bursa, Çanakkale, Denizli, Diyarbakır, Edirne, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Hakkari, Iğdır, Isparta, İzmir, Kahramanmaraş, Karaman, Kars, Kayseri, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Mardin, Mersin, Muş, Niğde, Siirt, Sivas, Şanlıurfa, Şırnak, Tokat, Tunceli, Uşak, Van, Yozgat.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • 44 FFM (4 yıl önce)
    Italyada ingilterede fransada gelen tibi ve atik nerde hangi fabirkada dönüşüm yapiliyor bunlar çukurlara ormanlara atiliyor yagmur suyuna karişip içiyoruz bitkileri zehirleyip yiyoruz sonra da tansiyon nanser crona diye ağliyoruz birleri cebini dolduruyor Türkiyenln her köşesi çöp daği neden dişarda çöp aliyoruz birde parayla inanilacak gibi değil
    0
    0
    Yanıtla