SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Biyolojik Çeşitlilik Kayıt Altına Alınacak

0
Güncellendi - 2020-04-08 18:25:55
Biyolojik Çeşitlilik Kayıt Altına Alınacak
A- A+ PAYLAŞ

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Malatya’daki biyolojik çeşitliliğe dayalı geleneksel bilginin (BGB), kayıt altına alınması için yeni bir proje başlattı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü Malatya Şube Müdürlüğü bu amaçla, 23 Mart 2020 tarihinde açık teklif usulü ile danışmanlık hizmet alım ihalesi düzenledi. Tekliflerin alındığı ihale ile yürütülecek projede, doktora mezunu düzeyinde ve alanında en az 5 yıllık akademik tecrübeye sahip, 1 botanik, 1 etnobotanik, 1 tıp veya sosyal bilimler ve 1 zooloji veya mikrobiyoloji alanında olmak üzere toplam 4 danışman istihdam edilecek. Proje 480 günde (16 ay) tamamlanacak.

60 köyde saha çalışması yapılacak

Malatya’daki biyolojik çeşitliliğe dayalı geleneksel bilginin kayıt altına alınması projesi saha çalışmaları ve literatür incelemeleri ile gerçekleştirilecek. Bu kapsamda, Malatya’nın 13 ilçesine bağlı 60 köydeki ekosistemlerde saha çalışması yapılarak biyolojik çeşitlilik tespiti yapılacak.

Biyolojik çeşitliliği oluşturan tüm unsurlar kayıt altına alınacak

Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğü Malatya Şube Müdürlüğü tarafından yayınlanan danışmanlık hizmeti alım işine ait ihale belgelerine göre, proje kapsamında, Malatya’da coğrafyasında biyolojik çeşitliliği oluşturan tüm unsurların geleneksel kullanımı kayıt altına alınacak.

Biyolojik çeşitliliği oluşturan unsurların yerel çeşitleri ve yerli ırkları da içerdiği belirtilen belgelerde, “Geleneksel kullanım, biyolojik çeşitliliği oluşturan unsurların, insanların herhangi bir ihtiyacının karşılanmasına yönelik kullanımını içeren, genellikle bir topluluğun kültürel veya manevi kimliğinin bir parçasını oluşturan, o topluluk içinde geliştirilen, devam ettirilen ve nesilden nesle aktarılan bilgi, ustalık, beceri ve uygulamaları kapsar” tanımlaması yapıldı.

Bitki, hayvan ve mikroorganizmaların modern kültür formlarının çalışmaya dâhil olmadığı belirtilen belgelerde, saha çalışmalarına dahil olan başlıklar şöyle sıralandı:

  1. Sağlık (halk ilacı veya şifa amaçlı BGB içeren uygulamalar).
  2. Beslenme (gıda, baharat, içecek, maya, vb.).
  3. Endüstriyel (boya, tekstil, yapı malzemesi, yakıt, el sanatları vb.).
  4. Tarım- hayvancılık amaçlı geleneksel kullanımlar.

Proje kapsamında, 4 kategorideki biyolojik çeşitliliğe dayalı geleneksel bilginin kayıt altına alınması çerçevesinde, “biyolojik çeşitliliği oluşturan unsurların geleneksel kullanımlarına ilişkin bilgilerin; literatürden ve saha çalışmasından derlenmesi, tasnif edilmesi,  arşivlenmesi ve kaydedilmesi” işleri yürütülecek.

Hangi köylerde yapılacak?

Malatya’daki biyolojik çeşitliliğe dayalı geleneksel bilginin (BGB), kayıt altına alınması projesi 13 ilçeye bağlı 60 köyde yürütülecek. Bu köyler ve bağlı oldukları ilçeler şöyle:

Akçadağ: Levent, Bayramuşağı, Harunuşağı, Keklikpınarı, Ören,

Arapgir: Onar, Suceyin, Ormansırtı (Cücügen), Yaylacık, Kayakesen,

Arguvan: Kızık, İsaköy, Koyuncu (Gürge), Ermişli,

Battalgazi: İspendere, Çamurlu, Uluköy

Darende: Ayvalı, Ağılbaşı, Balaban, Günpınar, Irmaklı.

Doğanşehir: Eskiköy, Polat, Karanlıkdere, Dedeyazı

Doğanyol: Gökçe (Ağvan), Konurtay, Gevheruşağı, Koldere

Hekimhan: Güzelyurt, Kozdere, Basak, Ballıkaya, Köylüköyü

Kale: Kozluk, Kıyıcak, Akuşağı, Bentköy, Kaleköy,

Kuluncak: Alvar, Bicir, Kızılhisar, Başören, Kaynarca

Pütürge: Yandere, Arıtoprak, Bölünmez, Ormaniçi, Uzuntaş,

Yazıhan: Buzluk, Epreme, Fethiye, Tahtalı, Karaca,

Yeşilyurt: Salkonak, Gözene, Gündüzbey, Kadiruşağı

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

9 yorum yapılmış

  • cirmiktili (4 yıl önce)
    Deli Bekir gardaşım, ha bu cızdıhlarım Çırmıktı yöresinde tesbid edip fotograflarını çehdigim canlılar, ben hobi olarah yapıyım ve bu işde para yoh gahvelerde sürünecegime daglara çıhıyım temiz hava bol gıda diyim. Ayrıca Valilig köy muhdarlıhlarına yazı yazıp önce tesbid yapsa daha eyi olur. Yuharıdaki açıklamada en az 5 yıllıh dohdora mezunu düzeyinde diyi . Bu şartları tutacak gencleri eldeki parmahların sayısından daha azdır vesselam...
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyali (4 yıl önce)
    Geç kaldınız malesef.Niye mi? Çünkü endemik bitkilerin yoğun olduğu TECDE-KARAKAVAK bölgesi-ovası çoktaan müteahhitler tarafından talan edildi bile.Edilmeye de devam... Ne diyodu Cumhurbaşkanımız;ovalara DOKUNMAYIN! Siz ne yaptınız ovaların içine ettiniz. Ooh ne güzel engelledi Tahir Bey(İl Tarım Müdürü) Banazının Konağın imara ranta açılmasını... Yazık ettiniz...
    0
    0
    Yanıtla
  • Hüseyin (4 yıl önce)
    Türkiyede yaşayan 470 endemik kuş türünün 276 çeşidi Malatyamızda yaşadığını unutmayalım. Katkımız olsun..
    0
    0
    Yanıtla
  • Erdoğan (4 yıl önce)
    Hekimhan denince bitki çeşitĺiliği için sağır sultana sorsañ Boğazgören Köyü derler bu nasıl bir tarım araştırması gardaşım bilen birisi yapsın bilen bu yüzden geri kalıyoruz...
    0
    0
    Yanıtla
  • Nihat TORAMANOĞLU (4 yıl önce)
    17. yy Evliya Çelebi seyahattnamesi ve 19. yy. Alman zoologların çalışmalarına baktığımızda ilimizde oldukça zengin bir biyolojik zenginlik anlatılır. Oldukça geç olmuş olsada doğru ve güzel bir adım. İhale yer teslim başlaması olşarak 1 ay erkenden faailiyet başlasa idi erken bahar dönem bitki ve hayvan gözlemleri daha ayrıntılı olurdu bununla birlikte özellikle dağlık koruma alanları oluşturulararak yöreye uygun yapraklı bitki ağaçlandırma ları yapılarak kaybettiğimiz yabani hayvan türlerini kazanmakta mümkündür.çok değil 80 yıl öncesine kadar bu topraklarda Dicle Kaplanı (felis Tigris) anadolu Parsı (leopar) çizgili sırtlan (halk dilinde haftar) ve geyik türleri vardı. Umudumuzu yirmeden çalışmalara başlanılmalı Kara avcılığı yöremizde yasaklanmalıdır.
    0
    0
    Yanıtla
  • cirmiktili (4 yıl önce)
    Dohdora gibi bi ünvanımız yoh amma 95 + bitgi çeşidi 70 + böceg çeşidi 139 + kelebeg çeşidi 28 + hayvan çeşidi kendi çegdigim fotografları var daha ne diyem, ölem
    0
    0
    Yanıtla
  • Vay senin Allahına gurban çırmığdılı :))))
    0
    0
    Yanıtla
  • yazıhanlı (4 yıl önce)cirmiktili isimli kullanıcı yorumuna
    Sizin gibi yüreği doğa için çarpan birne verilecek ünvan: HALK PROF. ÇIRMIKTILI Allah razı olsun. Allahım daim etsin abim. (Bu arada Yazıhan Tahtalı köyü civarı çok itinayla incelenirse çok güzel şeyler ortaya çıkacağı kanaatindeyim...)
    0
    0
    Yanıtla
  • De get ula bizi malamat ettin buncağız çeşitmi olur
    0
    0
    Yanıtla