SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Biyoteknik Mücadele Başarılı"

0
Güncellendi - 2015-12-28 02:15:03
A- A+ PAYLAŞ

Zirai mücadelede zararlılara karşı ilaçsız mücadele yöntemi olan biyoteknik mücadele uygulamalarından olumlu sonuç alındığı, bakanlıkça bu yöntemin desteklenmesinin sürdürüleceği kaydedildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

"Zirai Mücadelede kullanılan bitki koruma ürünlerinin teknik talimatlara ve tavsiyelere uygun olarak kullanılması gerekmektedir. Bitkisel üretimde bilinçsiz ve gereksiz olarak yüksek dozda zirai ilaç kullanımı; insan ve çevre sağlığını tehdit etmekte, doğal dengeyi bozmakta, doğal düşmanlar ile diğer faydalıların ölümüne neden olmakta, zararlı organizmaların direnç kazanması ve ürünlerde kalıntı gibi birçok sorunu beraberinde getirmektedir. Bu olumsuzluklardan dolayı kimyasal mücadeleye alternatif olarak biyoteknik mücadele yöntemleri geliştirilmiştir.

Biyoteknik mücadele;  ekonomik zarar seviyesinin altına düşürülmesi hedeflenen zararlı türlerin (böceklerin) normal özelliklerini bozmak suretiyle yapılan mücadeledir. Biyoteknik mücadele yöntemlerinden biri olan Çiftleşmeyi engelleme yöntemi ile dişiler tarafından doğal olarak salgılanan eşeysel feromonun (Kokunun), yapay olarak üretilip çeşitli yöntemler ve yayıcı araçlar kullanılarak bahçe içerisine yayılması ve oluşturulan yapay yoğun koku bulutu nedeniyle erkek bireylerin çiftleşmek üzere dişilere ulaşmasının engellenmesidir. Bu yöntemle yeni nesil zararlı bireylerin bahçede olmaması, sadece kullanıldıkları zararlıya (böceğe) özgü bir etkinlik göstermesi ve yan etkilerinin olmaması nedeniyle; zirai ilaç kullanımından kaynaklanan çevre kirliliği ve sürdürülebilir üretim için risk oluşturmamakta, ürünlerde zirai ilaç kalıntısı olmayıp ilaçlama sayısı azalmaktadır.

Erken ilkbaharda hedef alınan zararlının (böceğin) erginlerinin uçuşunu izleme amaçlı monitör tuzaklar asılmalıdır. İlk ergin (kelebek) yakalanır yakalanmaz, eğer monitör tuzak kullanılmadıysa Mart ayında Çiftleşmeyi engelleme feromonları asılır. İlimizde 2014 yılında Arapgir İlçesinde bağda salkım güvesi zararlısına ve Doğanşehir İlçesinde Elmada iç kurdu zararlısına karşı Biyoteknik Mücadele demonstrasyonu yapılmış olup başarılı sonuç elde edilmiştir.

Tarımda sürdürülebilir üretim ve sağlıklı bir ürün için kimyasal mücadeleye alternatif biyoteknik mücadele yöntemlerinden kayısıda şeftali güvesine, elmada iç kurduna, bağda salkım güvesine karşı çiftleşmeyi engelleme yöntemi uygulayan üreticililerimize 2014 yılında Bakanlığımızca dekara 30 TL destek verilmiştir. Bu destekleme 2015 yılında da devam edecektir.

Kimyasal mücadeleye alternatif yöntemlerin başında yer alan Biyoteknik mücadele yöntemlerinin ilimiz çiftçilerine tanıtılması, çiftçilerimizin bilinçlendirilmesi ve üreticilerimizce kullanımının yaygınlaştırılması amacıyla Müdürlüğümüz teknik elamanlarınca eğitim ve yayım çalışmaları yapılmaktadır. Yöntemle ilgili daha geniş bilgi almak için İl ve İlçe Müdürlüklerimize başvurulmalıdır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız