SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Biz Elimizi Uzatıyoruz"

0
Güncellendi - 2015-12-28 02:14:11
A- A+ PAYLAŞ

Yeşilyurt Belediyesi tarafından düzenlenen 'Ah Halepçe' konulu konferansa katılan Halepçe Belediye Başkanı Hıdır Kerim Muhammed, Halepçe'nin barışın simgesi ve sembolü olduğunu söyledi. 

Yeşilyurt Belediyesi ile Meşale Derneği tarafından 16 Mart 1988 yılında Irak’ın Halepçe kentinde yaşanan ve binlerce masum insanın can verdiği katliamı konu alan 'Ah Halepçe' konulu bir konferans düzenledi.

Yeşilyurt Kaymakamı Nesim Babahanoğlu, Malatya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Arif Emecen, TRT Kurdi Kanal Koordinatörü Mustafa Ekici, AKP Diyarbakır eski Milletvekili Abdurrahman Kurt, Araştırmacı-Yazar Muhsin Kızılkaya, Araştırmacı-Yazar Orhan Miroğlu, Barışa Bak Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Alğan, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. 

Malatya Büyükşehir Belediyesi Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansın modaretörlüğünü TRT Kurdi Genel Koordinatörü Mustafa Ekici yaptı. 

Konferansın protokol katılımcılarına "Halepçe Şehitleri Anıtı" görselinin yeraldığı birer rozet takıldı.

"İlk ve son cümle olarak 'barış' diyoruz"

Konferansın onur konuğu Halepçe Belediye Başkanı Hıdır Kerim Muhammed, "Halepçe'de öyle bir katliam yaşandı ki insanlık tarih boyunca bunu asla unutmayacaktır" dedi. 

Muhammed, Halepçe etrafındaki insanlığın yeryüzünden silinmeye çalışıldığını ifade ederek, "Büyük bir katliam yapıldı. Çoluk çocuk, kadın erkek, demeksizin her kesimden insan öldürdüler. Ama görüldüğü gibi Halepçe dimdik ayaktadır. Yaşam her şeye rağmen devam ediyor. Biz, ilk ve son cümle olarak 'barış' diyoruz. Barış, insanlık içindir. Barış, insanlığın onurudur" şeklinde konuştu.

"Kanlarımız üzerinden bina inşa ediyorlar"

Avrupa'da her gün teknoloji ilerlerken Ortadoğu coğrafyasında insanların birbirlerini katlettiklerini dile getiren Hıdır Kerim Muhammed, "Amerika, Rusya, Avustralya, Japonya, Avrupa her gün teknoloji de ilerlerken, maalesef biz Ortadoğu coğrafyasında yaşayan insanlar, birbirimizi katlediyor,  öldürüyoruz. Onlarda kanlarımız üzerinden kendilerine bina inşa ediyorlar" diye konuştu. 

Muhammed, Ortadoğu coğrafyasının insanlarının çok acılar çektiklerini belirterek, yaşanan acıların Türk, Kürt, Arap, Laz, Çerkez, Alevi , Sünni, Şii demeksizin ancak gönül birliğiyle bertaraf edilebileceğini dile getirdi.

Herkesi barışa davet ettiklerini ve ellerini uzattıklarını kaydeden Muhammed, şunları söyledi:

"Bizi bir araya getirebilecek tek unsur barıştır. Biz, hiçbir zaman için husumet beslemedik. Acılarımız çok büyüktü ama intikamcı değiliz. Biz, elimizi uzatıyoruz. Türklere, Kürtlere, Araplara, Acemlere elimizi uzatıyoruz ve herkesi bu barışa davet ediyoruz. Kavgaların hiç kimseye bir faydası olmadığı gibi yarın ahirette de bunun hesabı çok çetin olacak."

"Halepçe, barışın simgesidir, sembolüdür"

Halepçe'nin barışın öncülüğünü yaptığına dikkat çeken Muhammed, "Halepçe bugün Irak Kürdistan'ında barışın simgesidir, sembolüdür. Halepçe'nin çok büyük acılar yaşandığı, yaşatıldığı bir merkez olarak oradan buraya gelip, kardeşlerimizle kucaklaşmak ve bu sürecin devamından yana sizlere bunu deklare etmek istiyorum" dedi.

Hıdır Kerim Muhammed, "Yaşasın barış, yaşasın kardeşlik. Kardeşlik elimizi uzatıyoruz, umarız ki bu el tutulacak" sözleriyle konuşmasını tamamladı. 

Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat ise, "Bundan tam 27 yıl önce, bugün tarihin çöplüğüne gitmiş olan Saddam Hüseyin zalimi tarafından Halepçe'deki Müslüman Kürt kardeşlerimize karşı atılan kimyasal bomba dolayısıyla şehit olan 6 bin 500'den fazla kardeşimiz ve bu bombalar dolayısıyla yaklaşık 100 bin insanın etkilendiği bir olayı anlatmak, konuşmak elbette ki çok zor ve çok ağır. Ama bizler, dertlerimizi, problemlerimizi, sıkıntılarımızı konuşmazsak, bunların çözümünü de ortaya koyamayız" dedi. 

Konferansın ardından Yeşilyurt Belediyesi ile Halepçe Belediyesi arasında 'Kardeş Belediye' protokolü imzalandı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız