SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Biz Hiç Toplanmadık ki!."

0
Güncellendi - 2015-12-27 17:53:59
A- A+ PAYLAŞ

Malatya eski Valisi Ulvi Saran tarafından 2011 yılında çalışmalarına başlanılan Malatya Tarım Teknoloji Geliştirme Bölgesi projesi başlayamadan sona erdi. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi, TİGEM Akçadağ Sultansuyu Tarım İşletme Müdürlüğü, Malatya İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği, Tarım Araştırmaları Genel Müdürlüğü ve bir özel sektör firmasının girişimi olarak oluşturulan Tarım Teknokent’in oluşumunda olması gereken İnönü Üniversitesi’nin bunu kabul etmediği ve bu nedenle Tarım Teknokent uygulamasının sona erdiği öğrenildi. Uygulama alanının ise şu anda Milli Emlak Genel Müdürlüğü envanterinde bulunduğu ifade edildi.  Dönemin Valisi Saran’ın İ.Ü Rektörü Cemil Çelik ile inatlaşması yüzünden çöpe atılan ve Malatya’yı bir yatırımda geri bırakan bu konuya yönelik suskun kalanlardan biri olan İGM Naci Şavata, İl Özel İdaresi’nin bu projeden dolayı 40 bin TL zarar ettiğini söyledi.

“TEKNOKENT İŞİ OLMADI”

Akçadağ ilçesinde (Karapınar Köyü hudutları içerisinde) tahsis edilen 2.518.004 metrekare alanda kurulacak olan ve her türlü altyapı ve uygulama alanları yanında idare binaları, sosyal tesisler, laboratuarlar, girişimci binaları olmak üzere toplam 7 bin metrekare kapalı alana sahip olacak tesisin kuruluş onayının alınmasını müteakip kısa sürede tamamlanması amaçlanan Tarım Teknokent projesi başlamadan bitti. Dönemin valisi Ulvi Saran’ın girişimleri sonucunda çalışmalarına başlanılan ancak oluşumun içerisinde yer alması gereken İnönü Üniversitesi’nin, Vali Saran’ın Rektör Cemil Çelik’e olan yersiz tepkisi nedeniyle üniversiteyi dışlayan tavrına karşılık üniversitenin projeye sıcak bakmaması nedeniyle tamamlanamadığı ortaya çıktı. Bütün bu sıkıntılar yüzünden İl Özel İdaresi’nin 40 bin TL zarar ettiği açıklanırken Tarım Teknokent Projesi başlamadan bitmiş oldu. 

İlk kurulum aşamasında proje ortaklarından İl Özel İdaresi’nin hisse payı olarak 40 bin TL ödediği ancak proje tamamlanamadığı için bu paranın uçtuğu Meclis Başkanı Naci Şavata tarafından açıklandı. Şavata açıklamasında; “Tarım Teknokent, üniversitenin verdiği bir sahada üniversiteli veya değil, bilim adamlarının yeni ürettikleri fikirleri ve buluşları ile iş adamları ile orada buluşacak ve ürettiği teknolojiyi verecek. Bir de sermaye koyarak piyasaya sunacaktı. Sistem bu. Akçadağ’da bir arazi vardı. Orada kalktı giden vali ikinci bir Tarım Teknokent diye bir şey çıkardı. O zaman Vali Bey başında olduğu için biz bir şey demedik. Kabullendik. Ama İnönü Üniversitesi bu işi kabullenmedi. Kabul etmeyince de üniversitenin olmadığı bir teknokent gerçekleşmiyor. Sonra bu iş olmadı. Tarım Teknokent işi olmadı. Hazineye kaldı. Olan 40 bin TL’ye oldu” ifadelerini kullandı.

Akçadağ Meclis Üyesi Ömer Altuntaş ise; “Orada bulunan arazi Vali Bey tarafından kiralanmıştı. Ancak Teknokent olması şartı ile kiralanmıştı. Bu nedenle İl Özel İdare oraya artık para aktarmayacak. Rektör’le görüştük kendisi kesinlikle ben bu işe girmeyeceğim dedi. Arazisi Milli Emlak’a ait, oranın kayıtlarında mevcuttur” dedi.

KİMSE ÇALIŞMIYOR AMA MERMER DIŞARI GİDİYOR!

İl Genel Meclisi’nin bir diğer gündem maddesi ise Akçadağ Mermer Organize Sanayi Bölgesi için İl Özel İdaresi’nin ortaklık hisse payının ödenip ödenmeyeceği hakkında idi. Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından hazırlanan rapor doğrultusunda İl Özel İdaresi’nin hisse payının ödenmesi yönünde karar alındı. Ancak, CHP’li üyelerin bölgede bir sanayi bölgesi olup olmadığın sorgulanması gerektiğini dile getirdiler. CHP’li Mustafa Mengüç; “Bölgede böyle bir mermer organize sanayi bölgesi var mı yok mu? Kimse çalışıyor mu, çalışmıyor mu? Önce bunu öğrenelim. Para ayrılması uygun görülmüş ama bu para hangi ödenekten karşılanacak” deyince karşılık olarak AKP’li Battal Tuncal; “Çalışmalarına devam ediyor. Mermer işlemesi yapılmıyor. Bölgede çalışan firmalar çıkarmış oldukları malzemeleri kendi yerlerine götürerek orada işliyorlar. Buranın altyapısı için paramız da geldi. Gayret gösteriliyor. İnsanların ekmek yemesi için çalışmalar sürdürülüyor” cevabını verdi.

Mustafa Mengüç tekrar söz alarak verilen bilginin kamuoyunu yanıltmaya yönelik bir açıklama olduğuna dikkat çekerek; “Arkadaşımızın verdiği bilgiler hem kamuoyunu, hem de bizleri yanıltıyor. Orada böyle bir çalışma yok. OSB’lerin bir bölgede ilde olması demek, istihdam sağlanması demektir. Şimdi adam buradaki mermeri alıp Elazığ’da, Maraş’ta işliyorsa oradaki organize sanayi bölgesinin yöreye hiçbir faydası katkısı olmaz. Amaçları işçi çalıştırmak ve istihdam sağlamaktır OSB’lerin görevi. Bir an önce orayı faaliyete geçirmeli, mermerin burada işlenmesini sağlanmalı ve istihdam sağlanmalıdır” dedi.

MEĞER OTURDUKLARI YERDEN KARAR VERMİŞLER

Konu ile alakalı olarak CHP’li üye Nevzat Kızılaslan ise mecliste bir skandalı ortaya çıkardı. Kızılaslan komisyon olarak bu konu ile alakalı hiçbir şekilde toplanmadıklarını dile getirerek; “Komisyon olarak biz hiç toplanmadık. Geçen yıl da bu tür bir olay oldu. Çağırıp bir toplantı yaparak bilgilendirme yapılmıyor. Sadece çağırıyorlar şurayı imzala. Bunda bir yanlışlık var. Komisyonların amacı toplanıp bilgi alışverişinde bulunulmasıdır” dedi. 

AKP’li Mehmet Şireci ise savunma olarak; “Yerinde gidip görülecek bir şey olmadığı için bu yolu takip ettik” ifadelerini kullandı.

"ORADA KİMSE ÇALIŞMIYOR"

AKP Gurup Başkan Vekili Mehmet Ali Doğan ise diğer AKP’li üyelerin gizlemeye çalıştığı bir konuda açık bir itirafta bulunarak; “Yani illa söylememizi mi istiyorsunuz? Tabiî ki orada kimse çalışmıyor. Zaten çalışılıyor diye bir şey söylenmedi. Çalışmayan nedir? Buradaki sadece bir oluşum. Henüz bir inşaat alanı yok. O anlamda öyle. Ancak organizasyon çalışıyor. Bir harıl harıl mermer üretiliyor demedik ki. Burası zaten ileride OSB kurulması için oluşan bir oluşumdur” ifadelerini kullandı. Doğan’ın bu açıklaması salonda şok etkisi yaratırken, ortaklık hissesinin ödenmesi yönünde olumlu karar alındı. 

2012 MALİ YILI İDARE VE KESİN HESABI KABUL EDİLDİ 

Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından 2012 yılı kesin hesabına ilişkin hazırlanan rapor da meclis toplantısında kabul edildi. Raporda şu ifadelere yer verildi; “5302 sayılı İl Özel İdare Kanunu’nun 47. maddesi ve Mahalli İdareler Bütçe ve Muhasebe Yönetmeliği’nin 40. maddesi gereğince ilimiz İl Özel İdaresi 2012 yılı idare ve kesin hesabını yapılan tetkik ve incelemesi neticesinde hesap ve işlemlerinin yasalara uygun düzenlendiği anlaşıldığından dolayı teklifin geldiği şekliyle kabulü uygun görülmüştür” denildi.

2. KAT ASFALTIN KİLOMETRESİ 30 BİN TL

Meclisin Salı günkü oturumunda 2. kat asfalt kaplama işlemlerinin yapılabilmesi için birim fiyat belirlenmesi konusu da masaya yatırıldı. Plan ve Bütçe Komisyonu tarafından yapılan araştırma ve inceleme sonrasında hazırlanan raporda; “İl Özel İdare Kanunu’nun 64. maddesi ve 5355 sayılı Mahalli İdareler Birlikleri Kanunu’nun 18. maddesi ve KHB ihale yönetmeliğinin 19/b maddesi gereğince söz konusu 2013 yılı KÖYDES programı kapsamında 1 kilometrelik (Yol genişliği 4,8 metre) 2. kat asfalt kaplama işinin birim fiyatının KDV dahil 30 bin TL olarak belirlenmesine ve İl Özel İdaresi ile KHGB arasında protokol yapmak üzere İl Valisine yetki verilmesi uygun mütalaa edilmiştir” ifadelerine yer verildi. 

HABER-FOTO: Malatya'ya Bakış

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız