SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Biz Kararımızı Alırız..'

A- A+ PAYLAŞ

İl Genel Meclisi (İGM)'nin 2011 yılı ilk toplantısı yapıldı. Naci Şavata başkanlığındaki toplantıda, Beylerderesi üzerine kurulması istenilen barajın temenni kararının alınması sırasında, CHP’li üyeler ile AKP’li üyeler seslerini yükseltince Şavata olaya müdahale etti.

Yeni yılın ilk meclis toplantısı, Özel İdare Toplantı Salonu’nda gerçekleştirildi. İlk toplantıya misafir olarak, Battalgazi Ziraat Meslek Yüksekokulu Yerel Yönetimler 2. sınıf öğrencileri katıldı. Toplantı da CHP’li üye Mustafa Mengüç, gelen raporlara itiraz etti.

BARAJ KURMAK DPT’NİN İŞİDİR
İGM’nin 2010 yılı Kasım ayı toplantısında gündeme gelen Beylerderesi üzerine baraj kurulması konusunda hazırlanan rapor meclis ilk toplantısında üyelere okundu.

Plan ve Bütçe, Tarım ve Hayvancılık, İmar ve Bayındırlık Komisyonlarının hazırladığı raporda, “Sulama barajının kurulmasıyla Dilek’te 9 bin 562 dekar alan, Şahnahan’da 5 bin 456 dekar alan, Topraktepe’de 355 dekar alan, Bindal’da 15 bin 872 dekar alan, Suluköy’de bin 423 dekar alan, Sütlüce 9 bin 103 dekar alan, Küllümağara 2 bin 90 dekar alan, Hatunsuyu 8 bin 373 dekar alan, Hasırcılar’da 5 bin 106 dekar alan, Alişar’da 8 bin 831 dekar alan, Kemerköprü’de 3 bin 799 dekar alan, Toygar’da 3 bin 168 dekar alan, Boran’da 2 bin399 dekar alan, Kadıçayır’ında 2 bin 751 dekar alan, Çolakoğlu’nda 15 bin 740 dekar alan, Adagören’de 2 bin 862 dekar alan olmak üzere toplam 96 bin 863 dekar alanın sulama suyu sorunu çözülerek sondaj ve yer altı suları önlenmiş olacaktır” denildi.

Raporun okunmasının ardından CHP’li üye Mustafa Mengüç söz alarak, baraj yapım işlerinin Devlet Planlama Teşkilatı’nın işi olduğunu belirterek, “Bu işin yapılamayacağını baştan beri tüm arkadaşlar biliyorlardı. Barajları yapmak Devlet Planlama Teşkilatlarının işleridir. Böyle çıkıpta baraj yapacağız denmesi güzel değildir. Bunu siyaset için yapıyorsanız doğru değildir. Özel idare baraj yapamaz, gölet bile yapmakta zorlanıyor. Böyle bir karar alınacaksa ilin milletvekilleri var onlara söylensin onlar gereğini yapsınlar” şeklinde konuştu.

ŞAVATA; “YETKİ OLSUN, OLMASIN BUNLARI KONUŞALIM”
Rapor hakkında yapılan görüşmeler sonrasında konuya açıklık getiren başkan Naci Şavata: “Biz yereldeki en büyük parlamenter toplumuz. 780 bin kişiyi temsil eden, yeri geldiğinde karar veren, yeri geldiğinde tavsiye kararı alan halk adına hareket eden seçilmiş bir demokratik toplumuz. Bizim yetkimiz olur veya olmaz. Biz kararımızı alırız. Ben DSİ ile görüştüm buranın bir barajı kaldıramayacağı, ancak arka arkaya 4-5 göletle hem sulamaya katkı sağlanacağını hem de güzel bir görünüm olacağını, yapılabileceğini bana söylediler. Biz bu kararı DSİ’ye yollayacağız. Onlar değerlendirirlerse kararı baraj değil de gölete çevirirler. Bu nedenle yetkimiz olsun yada olmasın biz bu konuları muhalefet ve iktidar olarak dile getirelim. Biz milleti temsil ediyoruz. Geçmiş alışkanlıkları geride bırakalım. İsterse başka şeyler yapsınlar.yetkiniz yok dediler ama bakın isim değişikliği yapıldı” ifadelerine yer verdi.

Yapılan oylama sonrasında hazırlanan raporun AKP’li üyelerin oyları ile DSİ’ye tavsiye mektubu olarak gönderilmesine karar verildi.

SULAMA BİRLİKLERİNE YARDIMCI OLUNSUN
Meclis gündeminde sulama birliklerine parasal anlamda yardımcı olunması konusu görüşüldü. Meclisin geçen seneki Kasım ayı toplantısında meclis üyeleri Ömer Altuntaş, Vehbi Öz, Fikret kabadayı. Bayram Özbay, Mehmet Şireci, Derviş Demirkol ve Mehmet Boyraz’ın meclis divanına sunduğu Akçadağ Sulama Birliği’ne kanal onarımı için 500 bin TL ödenek ayrılması ile ilgili rapor üzerinde konuşan AKP’li üyeler, “Söz konusu içme ve sulama tesislerinin birliklere devir edilmesinde yapılan sözleşmede tesislerin her türlü gelir, gider ve arızaların birlikler tarafından karşılanacağını taahhüt edildiğinden, birlikler tarafından talep edilen ödeneklerin uygun olmayacağına karar verilmiştir” kararını üyeler duyurdu.

Rapor ile ilgili görüşlerini belirten Mustafa Mengüç, “Elbette bütçemiz imkanları dahilinde bu işi biz de yapabilirdik. Bütçesini aşan işlerde ise İl Genel Meclisi’nin çözüm getirmesi gerekiyor. İmkanlarımız dahilinde yardımcı olalım. Az da olsa katkımız olsun” dedi.

AKP’li üyeler bu sözlü önerge üzerine, bu kararın alınmasının ardından tüm sulama birliklerinin de para isteyeceğini belirterek, böyle bir emsal teşkil edecek kararın alınmamasını söylediler.

Yapılan konuşmaların ardından, Akçadağ Sulama Birliğine 500 bin TL yardım yapılması muhalefet üyelerinin ret, AKP’li üyelerin ise evet oyları ile kabul edildi.

DİĞER MADDELER
Meclis gündeminde görüşülen bir diğer konu ise Yazıhan Epreme köyü Kanlıdere mezrasına ulaşımı daha kısa mesafeden sağlamak amacı ile yolun köy yolları ağına alınması konusu idi. Bu konu ile ilgili olarak yapılan araştırmada raporun geldiği şekli ile kabul edilmesi kararlaştırıldı.

Arguvan’da alabalık yetiştirilmesi 2 adet alanın ilgili kişilere kiraya verilmesi de oy birliği ile kabul edildi.

Mecliste son olarak Battalgazi Tarım Meslek Lisesi bahçesine okulun imkanlarının yetersiz olması nedeni ile bu güne kadar sondaj kuyusu açılamadığı ve kuyunun Özel İdare kaynakları ile açılmasına karar verildi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız