SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Biz Manevi Değerlerimizle Ayaktayız"

0
Güncellendi - 2017-03-15 02:59:17
A- A+ PAYLAŞ

İstiklal Marşı'nın kabulunun 96. yıldönümü ve Mehmet Akif Ersoy'u Anma etkinlikleri kapsamında Battalgazi Halk Eğitim Merkezi Salonu’nda bir program düzenlendi.

İlk olarak salonun fuayesinde resim sergisinin açılışıyla başlayan programa Vali Mustafa Toprak, 2.Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Asım Kocaoğlu, 7. Ana Jet Üs Komutanı Pilot Kurmay Albay Hasan Hüseyin Kanbur, Cumhuriyet Başsavcısı Ergül Yılmaz, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ahmet Kızılay, Baro Başkan vekili Av. Çiğdem Ağdağ, Battalgazi Kaymakamı Vedat Yılmaz, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Şerafettin Yılmaz, İl Emniyet Müdürü Dr. Ömer Urhal, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Ercan Turan, Battalgazi Belediye Başkan Yardımcısı Zafer Kırçuval, İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı, İl Müftüsü Ömer Çimen, Sivil Toplum Kuruluşlarının temsilcileri, kamu kurum ve kuruluşların yetkilileri ve öğrenciler katıldı.

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı bir konuşma yaptı. Tatlı, “Her milletin kahramanlık, yiğitlik ve yaşamını anlatan destanları vardır. İstiklal Marşı da bu milletin bağımsızlığını, ordunun kahramanlığını, cesaretini, inancını en güzel şekilde şiirsel ve coşkulu bir şekilde dile getirmiştir. Milletin bağımsızlığına olan özlemini ve inancını İstiklal Marşı'yla milletin duygularının tercümanı olmuştur. İstiklal Marşı, Milli mücadele döneminde ordunun kahramanlık ve yiğitliğini anlatarak moral ve motivesini yüksek tutmuştur. Milletin inanç ve azmini bir kat daha attırmıştır.” dedi.

724 şiir arasından birinci seçilerek 12 Mart 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından ‘Milli Marş’ olarak kabul edilen İstiklal Marşının Mehmet Akif’in ‘Bu marş benim değil milletimize aittir. Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın’ dediğini belirten Tatlı, Mehmet Akif Ersoy’un kişiliği ve yaşamı hakkında da bilgiler veridi.

İl Müftüsü Ümit Çimen de konuşmasında, “İstiklal Marşını ve Mehmet Akif’i anlamak, bu topraklarda yaşayan her vatan evladının boynunun borcudur. Mehmet Akif dini, milli hassasiyeti olan özüne, sözüne uygun, şair, fikir ve mücadele adamı bir ahlak kahramanıdır. ” dedi.

Vali Mustafa Toprak yaptığı konuşmada, “Milletlerin hayatında geleceklerine yön veren önemli olaylar ve kilometre taşı niteliğinde abidevi şahsiyetler vardır. Genç nesillerin iyi yetişmeleri, geleceğe güvenle bakabilmeleri ve milli şuurun ayakta tutulabilmesi için bunları hatırlamak ve hatırlatmak son derece elzemdir. Kahramanlığımızın, tarihe not düştüğümüz şanlı destanımızın, heybetli kimliğimizin ve hürriyet aşkımızın ifadesi olan İstiklâl Marşımız, milli değerlerimizin başlıcalarındandır. Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy ise şehitlerimizin kanıyla yoğrulan Aziz Vatanımızın yetiştirdiği abide şahsiyetlerimizdendir.” diyerek şunları belirtti:

“İstiklal Marşı’nın kaleme alındığı işgal yıllarında Aziz Türk Milleti’nin hür yaşama azmi ve kararlılığı, Akif gibi vatan sevdalısı irfan pınarlarının gayretleri ve Gazi Mustafa Kemal Atatürk gibi emsalsiz bir asker ve devlet adamının liderliği ile bütünleşip ülkemizin ufuklarını aydınlatmıştır.

Ezelden beridir hür yaşamış ve bundan sonra da hür yaşayacak olan Necip Milletimiz, vatanına ve istiklaline yönelmiş olan hayâsızca saldırılara boyun eğmemiştir. İşte bu nedenle İstiklal Marşımız milli marşlar arasında istisnai bir yere sahiptir. Onu bu kadar özel yapan şey, yüreği vatan ve istiklal sevgisiyle dolu bir şairin, dizelerinde milletin ruhuna işleyen işgal acısını tercüme etmiş olmasıdır.

Merhum Akif’in “Allah bu millete bir daha İstiklal Marşı yazdırmasın” diye ettiği dua, işgal günlerinin hissiyatımızda ne kadar derin yaralar açtığının ve istiklalimizi kazanmak için ne büyük fedakârlıklar yaptığımızın en bariz göstergesidir. Unutmayınız ki; milli ve manevi değerlerimizin muhafazası, bastığı yerleri toprak diyerek geçmeyen, vatan toprağında kefensiz yatan şehit dedelerini unutmayan vefalı bir gençliğin varlığıyla mümkün olacaktır.

Atalarımızın mirası olan bu kutlu emaneti her ne pahasına olursa olsun korumak, öncelikli vazifenizdir. Haçlı seferleri ile başlayıp Sevr planları ile devam eden ve nihayet 15 Temmuz ihanet teşebbüsü ile tescillenen Anadolu’yu işgal düşüncelerinin sizler gibi milli şuur taşıyan gençlerimizin ve Aziz Türk Milleti’nin iman deryasında boğulmaya mahkûm olduğunu bir an olsun aklınızdan çıkarmayınız.

Tarihe şanlı destanlar yazan Atalarınız gibi daima uyanık olunuz; Vatanımızı, Devletimizi, Al Bayrağımızı hülasa milli ve manevi değerlerimizi candan aziz biliniz, sizlere emanet edilen bu kutlu mirası muhafaza etmek için hiçbir fedakârlıktan kaçınmayınız. Bu uğurda hepinize başarılar diliyorum. Yolunuz kutlu, yüreğiniz pek, ufkunuz açık olsun.”

“Bir millet ki geçmişten ders almazsa geleceğe asla ve asla güvenle yürüyemez. Biz atalarımızla, maddi ve manevi değerlerimizle ayaktayız ve bu değerlere bundan sonrada hep birlikte, 80 milyonumuzla birlikte ve yurt dışında yaşayan tüm Türk vatandaşlarımızla birlikte sonuna kadar sahip çıkacağız.” diyen Toprak daha sonra şöyle devam etti:

“Bize insanlık dersi vermeye çalışanlar, insan haklarını anlatmaya çalışanlar, sözde fikir ve düşünce özgürlüğünden, hürriyetinden bahseden Hollanda ve çevresindeki ülkelerin Endonezya’ya gerçekleştirdiğim ziyaret sırasında bizzat gördüğüm gibi işgal ettikleri ülkelerdeki insanları nasıl katlettiklerini, nasıl mezalimler içerisine girdiklerini tarih biliyor. Türkiye Cumhuriyeti devleti ve devletimizin insanlığa yaydığı güzelliklerle birlikte bu ülkeler sömürgecilik anlayışlarının son bulacağını esefle izliyorlar. Tüm şu anda ortaya çıkardıkları sıkıntılar da bunun eseridir.

Bizler Türkiye Cumhuriyeti Devleti olarak ve atalarımızdan, şanlı geçmişimizden, ordumuzun, büyüklerimizin, Mustafa Kemal Atatürk’ün, tüm ülkemizin Hacı Bektaş Veli, Mevlana gibi değerleriyle değerlenen bu toprakların yetiştirdiği hepimiz tüm bu ihanet şebekelerine karşı uyanık olacağız. Bu coğrafyada yaşamanın maliyeti karşılığında devletimizi, milletimizi, ülkemizi iyi bir şekilde seveceğiz, sevgimizi ve kardeşliğimizi haykıracağız.”

Vali Toprak, dünyadaki mazlum ve mahsun insanlara, işgal altında, sıkıntı içerisinde, mezalim içerisinde olan insanlara yardım yapan ülke olduğumuzu bununla birlikte kendisine insanlık dersi vermeye kalkan ancak bundan hiçbir şekilde nasibini almayan ülkelere de cevap verecek şekilde dünyada en fazla insani yardım yapan ülkenin de Türkiye olduğunu ifade etti.

Vali, sözlerini "Bizi bir yapan değerlerimize daha fazla sahip çıkarak, daha iyi donanımlı, kendisine güvenen, dünyanın geldiği 21. YY. daki değerleriyle kendi değerlerimizi de aynı potada eriten bir bakış içerisinde dikkatli ve uyanık olarak güçlü bir Türkiye’yi, kalkınmış bir Türkiye’yi, Bilim ve Teknoloji ile birlikte daha ileri gidebilecek bir Türkiye’yi büyütecek gençlersiniz.”diyerek tamamladı.

Tecde Anadolu Lisesi Müdür Yardımcısı Mehmet Türkoğlu’nun günün anlam ve önemini belirten sunumu sonrası ‘Bir Milletin Umudu Asım’ adlı tiyatro gösterisi ve ardından İstiklal Marşı Oratoryosu ile program sona erdi.

İLÇELERDE..

- Hekimhan

Hekimhan Öğretmenevi Konferans Salonu’ndaki törende Hekimhan Anadolu Lisesi Felsefe öğretmeni Ayfer Merve Yalçın, günün anlam ve önemini anlatan konuşma yaptı.

En Güzel İstiklal Marşı Okuma Yarışmasında dereceye giren Çilem Ercan’nın sergilediği performans izleyicilerden büyük beğeni topladı.

Slayt, oratoryo ve tiyatro gösterilerinin yapılığı, öğrencilerin şiirler okuduğu törene İlçe Kaymakam Tunahan Efendioğlu, Belediye Başkanı Vekili Emin Kılıçaslan, Cumhuriyet Savcıları Çağrı Pektaş ve Yunus Karagöz, Milli Eğitim Müdürü Cafer Dilek, Emniyet Müdürü vekili Selami Şahin, daire amirleri, öğrenciler ile vatandaşlar katıldı.

- Darende

Darende Nadir İlkokulu tarafından METEM Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinlikte konuşan okul müdürü Mustafa Kızmaz, İstiklal Marşı'nın tarihi, milli karakteri, milli mücadelenin heyecanını ve duygularını içinde taşıyan, edebiyatımızın seçkin bir örneği olduğunu söyledi.

Türk milletinin vatanı için gerektiğinde canını feda etmekten kaçınmadığını belirten Kızmaz, kahramanlık destanı İstiklal Marşı'nın, bugün de vatanın ne kadar kutsal bir emanet olduğunu gösterdiğini kaydetti.

Mehmet Akif Ersoy'un şiirlerinin okunması ve ardından öğrenciler tarafından sahnelenen tiyatro gösterisinin ardından İstiklal Marşı oratoryosu sahnelenen programda, şiir ve kompozisyon dalında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Etkinlikte okul idaresi tarafından hazırlattırılan, ilçede yaşayan idareci ve vatandaşların seslendirdiği "Darendelilerin dilinden İstiklal Marşı" isimli video izletildi.

Programa, Belediye Başkanı Süleyman Eser, İlçe Jandarma Komutanı Mustafa Güngör, İlçe Milli Eğitim Müdürü Fevzi İnce, siyasi parti başkanları, çok sayıda okul müdürü, öğrenciler ve davetliler katıldı.

- Arguvan

Arguvan’da da Çok Programlı Anadolu Lisesi Konferans Salonunda yapılan törene İlçe Kaymakamı Cuma Emeç, Belediye Başkanı Mehmet Kızıldaş, İlçe Jandarma Komutan Vekili Cumali Bulut, daire amirleri, öğretmenler, öğrenciler ve veliler katıldı.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan törende Arguvan İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Hafız İmer, günün anlam ve önemini belirten konuşmasında, "İstiklal Marşımızı sevmek ve hissederek okumak, vatanımızı sevmektir, ülkemize sahip çıkmaktır. Bağımsızlığımıza sahip çıkmaktır." dedi.

Arguvan İmam Hatip Ortaokulu öğrencilerince hazırlanan "İstiklal Marşının Kabulü" konulu tiyatro gösterisinin sunulduğu törende, yarışmalarda dereceye giren öğrencilere çeşitli ödüller verildi.

- Kale 

Kale ilçesindeki İzollu Çok Programlı Anadolu Lisesi Konferans Salonu'nda düzenlenen törende ise Malatya Vali Yardımcısı Miktat Alan, İlçe Milli Eğitim Müdürü Akın Ergen, şube müdürleri, okul yöneticileri, öğretmen ve öğrenciler katıldı.

Törende günün anlam ve önemini belirten konuşmayı İzollu Çok Programlı Anadolu Lisesi öğretmenlerinde Melahat Kılıç Aytekin yaptı.

İzollu İlkoklu öğrencisi Erva Öztürk’ün okuduğu İstiklal Marşı, salonda bulunanlar tarafında ayakta alkışlandı.

Edebiyat Öğretmeni Sabri Boyraz’ın okuduğu şiirler de katılımcılara duygulu anlar yaşattı.

Bülten- Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com- AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Osman ALBAYRAK (7 yıl önce)
    Milli Marşımızın şairi, Rahmetli M. Akif ERSOY' u bir kez daha rahmet ve şükranla anıyorum. Şairinde dediği gibi, "Allah bir daha bu millete İstiklal Marşı yazdırmasın".
    0
    0
    Yanıtla