SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Biz Özürlü müyüz Yahu?!'

A- A+ PAYLAŞ

Vali Halil İbrahim Daşöz, Temmuz seçimleri öncesinde kurulması için adım atılan, sonra ortada kalan Malatya Kayısı İhracatçıları Birliği'nin durumu ile ilgili açıklamalar yaparken, kayısının değerlendirilmesi konusunda da ilginç değerlendirmelerde bulundu.

TV Malatya'da Rıfat Gökçe'nin hazırlayıp sunduğu "Malatya'nın Nabzı" programında, 22 Temmuz seçimleri öncesi kurulması için adım atılan, bürokratik işlemlerin Malatya bölümü tamamlanarak Dış Ticaret Müsteşarlığı ve Bakanlık onayına gönderilen Malatya Kayısı İhracatçıları Birliği ile ilgili sorular üzerine Vali Daşöz, şu değerlendirmeleri yaptı:

“..Dünyada Tekel konumundaki bir ürün Türkiye’nin payına düşmüş. Türkiye de bu önemli görev ve rolü de bizim şehrimiz Malatya üstlenmiş. Sormak lazım bu içinde bulunduğumuz durum yeterli mi diye ? Bazen soruyorum. Kayısıda Dünya Tekeli biz değil de mesela İsrail olsa idi, Yunanistan yada Fransa olsa idi acaba durum ne olurdu ? Bu işten anlayan herkesin ortak ifadesi en az 1 milyar dolar olurdu deniyor.. ”

“..Peki biz özürlü müyüz yahu? Yani biz niye yapamıyoruz.Bakın öncelikle üretici birliğini hemen yine ardından ihracatçı birliğini kurmak durumundayız.Başka türlü lobi olamazsınız.Bir anlam ifade etmezsiniz…”

“.. Geçtiğimiz yıl Almanya’nın Bremen şehrine gittik.500 bin nüfuslu kentte ATLANTA isimli bir meyve ve sebze ithalatçısı var.Firmanın yıllık cirosu 1 Milyar Euro.Yani bizim ihracatçı arkadaşlarımızı önemsiz göstermek istemiyorum ama dışarıya çıktıklarında bizim çok büyük gördüğümüz bir firma sıradan hale geliyor.O zaman nasıl etkili olacaksın ? Nereyi ne ölçüde etkileyeceksin ?.. “

“.. Şimdi Tekeliz.Dünyada piyasayı biz belirleyebiliriz.Bir birlik oluşsun.Rüştünü ispat etsin.Bu birliğin başkanı gitsin istediği ülkede şartları kendi belirler.Bürokratik engelleri o ülkenin bakanı ile konuşur.Ama durum öyle değil.Bizim başka rakibe gereğimiz yok!Her ihracatçı birbirine rakip.Konuşulan tek şey fiyat..”

“..Evet bir imza atıldı.Bürokratik kısmı işin geride kaldı ama şimdi gerçekten heyecanlı arkadaşlar var, heyecanlı gibi görünüp heyecan duymayanlar var. Ve bu bizi gerçekten çok üzüyor. Şimdi bir Kayısı Tanıtım Filmi hazırlamak istesek bunu kim finanse edecek ? Tabii ki her üründe olduğu gibi ticaretini yapan finanse edecek. Peki diyelim ki bir buçuk trilyon masraf çıkıyor.Toplayıp ihracatçılarımızı hadi bir buçuk trilyon lazım diyebilirmisiniz ? Hayır .O zaman bu filmde hazırlanmaz , tanıtımda yapılamaz. Birlik kesin olarak şart ama heyecansız bu durum gerçekten düşündürücü…”

Malatya Kayısı İhracatçıları Birliği kurma çabasından dahi kimi birliklerin rahatsız olduğunu düşündüğünü ifadeyle Vali Daşöz “ Bu girişim sonucunda dahi Ege ihracatçılar birliği bu yıl Kayısı tanıtımı için önemli sayılabilecek bir finans hazırlığında. Geçtiğimiz yıllarda bu yoktu. Ben bizim bu birliğin kurulma çabalarıyla bu fonun ciddi ilişkili olduğunu düşünüyorum.Belki art niyetli değiller.Ama onlarda gelirlerinin düşmesini istemiyorlar.Fakat biz birliği oluşturmalıyız. “ dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız