SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Biz Varız, Fabrikaya Sahip Çıkacağız"

0
Güncellendi - 2016-04-28 22:44:00
A- A+ PAYLAŞ

  • Şeker İş Malatya Şube Başkanı Murat, Şeker Fabrikası'nda daha önce 1450 kişinin çalışırken bugün bu sayının 337'ye düştüğünü, sendika genel merkezinin aldığı bir kararla Türkiye’deki 25 şeker fabrikasında her gün 2 saat ücretsiz fazla çalışma’ eylemi başlattıklarını söyledi.

Türkiye Gıda ve Şeker Sanayi İşçileri Sendikası (Şeker-İş), başta personel yetersizliği olmak üzere, sektördeki olası iş kazaları ve diğer olumsuzluklara dikkat çekmek amacıyla Türkiye genelindeki 25 fabrikada, ‘bir ay boyunca 2 saat ücretsiz fazla çalışma’ eylemi başlattı.

Şeker –İş Sendikası Malatya Şube Başkanı Nuri Murat, fabrikada düzenlediği basın toplantısıyla yapacakları eyleme ilişkin bilgi verdi.

“Bu fabrikalar kapanırsa sadece personel yetersizliğinden kapanır”

Sendika genel merkezinin aldığı bir kararla Türkiye’deki 25 şeker fabrikasında her gün 2 saat ücretsiz fazla çalışma’ eylemi başlattıklarını söyleyen Nuri Murat “Eylemin türüne bakacak olursak belki dünyada ve ülkemizde bir ilk.  Başka hiçbir nedenle değil ama personel yetersizliği nedeniyle kapanma tehlikesi bulunan fabrikamıza sahip çıkmak için böyle bir eylem başlattık” dedi.

“1400 kişi iken bugün 337 kişi kaldı” 

Kendisinin işe başladığı 1983 yılında Malatya Şeker Fabrikası’nda yaklaşık 1400 kişinin çalıştığını, bugün çalışan sayısının 337 olduğuna dikkat çeken Şeker İş Sendikası Şube Başkanı Murat, “1060 kişi emekli olmuş gitmiş 337 tane insan kalmış. Burası bir kamu kuruluşu. Burası bir devlet kuruluşu.  Bir  uluslararası anlaşmalara, sözleşmelere imza atan bir ülkeyiz. 4857 Sayılı İş Kanunu’nun uygulandığı bir ülkeyiz. Ama biz, kamu kurumu olmamıza rağmen kanunsuzluk işliyoruz. Kanunları çiğniyoruz. 6 gün çalışan bir işçiyi yedinci gün dinlendirmek zorundayız, hafta tatili kullandırmak zorundayız, fakat bütün bunları yapamıyoruz. Niye? Yerine koyacağımız adam olmadığı için.  Gerçekten bunlar ciddi sorunlar.  Çalışma hayatının önünde büyük tehlikeler var. Olası iş kazaları artık önlenemez duruma geldik. İş cinayetleri yaşanacak. Biz bir kez daha bu şekilde sesimizi duyurmak istiyorum. Tüm yetkililerin buraya sahip çıkması lazım.  20 yılını, 30 yılını buraya veren ama hala geçici işçi statüsünde olan insanlar var. Hem bunlara, hem üretimimize ve fabrikamıza sahip çıkmak için mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“Türkiye’nin en büyük şirketlerinden biri”

Üretimin devam etmesi ve fabrika bacasının tütmesi için bugüne kadar mücadele ettiklerini ve bu mücadelelerini bundan sonar da sürdüreceklerini kaydeden Murat, şunları söyledi: “Biz bu sene 525 bin ton pancar ekimi yaptırdık. Bu da son 20 yılın rekoru diyeceğimiz bir rakam.  4 aydan daha fazla sürecek bir kampanya dönemi olacak ama bu kadar elemanla bu fabrikayı çalıştırmamız mümkün değil.  Bu kadar elemanla,  bu kadroyla,  bu fabrikayı çalıştırmanız imkansız. Bu şirket Türkiye'nin en büyük şirketlerinden biri. Yaklaşık 10 milyon insanın ekmek yediği devasa bir kurum.   Bir ülkenin nüfusu gibi, Yunanistan nüfusu gibi değerlendirebilirsiniz. Otomotiv Sanayi den sonra en büyük katma değeri Türk Şeker sağlıyor.”

“Biz varız ve fabrikaya sahip çıkacağız”

Türk Şeker sanayinin bitirilmesine yönelik yönelik bir çakım çalışmaların olduğunu savunan Nuri Murat, Şeker İş Sendikası çalışanları olarak buna izin vermeyeceklerini ifade etti. Murat “Şeker sanayiyi bitirmeye yönelik bir çalışma var. Ama biz Şeker -İş Sendikası çalışanları olarak, bu şirketin bu şekilde bitirilmesine müsaade etmeyeceğiz.  Biz varız, bu şirkete sahip çıkacağız.  Biz, her türlü fedakarlığı yapıp çalışacağız ve sezonumuzu yetiştirmek için de olsa 2 saat daha fazla çalışacağız. Bugünden itibaren saat 5’te mesaimiz bitmesine rağmen her gün saat 7’ye kadar çalışacağız. Bu bizim işimiz, bu bizim ekmeğimiz, bu bizim geleceğimiz. Bu bizim ülkemizin geleceği.  Bundan dolayı fedakarlık yapıp hiçbir mesai ücreti talep etmeden, her gün 2 saat fazla çalışacağız. Genel merkezimiz Bu şekilde bir karar aldı. Bu karar başta da söylediğim gibi Türkiye'de kamuya ait 25 fabrikada bugünden itibaren harfiyen uygulanacak. Burada da katılımın yüzde yüz olacağını tahmin ediyorum” diye konuştu.

Fabrikanın çalışması için çok mücadele ettiklerini, özelleştirilip kapatılmasını engellediklerini hatırlatan Murat, “Malatya da buna tanıklık etti.  İyi ki bu fabrika birilerine peşkeş çekilmedi. Bir  AVM, bir rezidans  olmadı. Ama bu süreçte en az bizim kadar Malatya yerel basını bize büyük destek verdi. Ben buradan tüm Malatya basınına yürükten teşekkürü borç biliyorum. Basınımıza minnettarız” dedi.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

h9

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Abdullah (7 yıl önce)
    TAŞINMASINA BİRİLERİ KARAR VERMİŞSE MALATYA AYAĞA KALKA BOŞ. O YETER Kİ KARAR VERMİŞ OLSUN. BİZİM GİBİ MARABALARA DA DEDİKODU YAPMAK DÜŞER.
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (7 yıl önce)
    ANLAMADIĞIM EMEKLİ OLAN ÇALIŞANIN YERİNE ADAM ALMAYARAK FABRİKAYI ÇALIŞAMAZ DURUMA GETİRİP KAPATMAK MI İSTİYORLAR. BÖYLECE SİVAS A TAŞINMASI GERÇEKLEŞMİŞ OLUR. İYİ TAKTİK ŞEYTANIN AKLINA BİLE GELMEZ EĞER BÖYLEYSE. MALATYA NIN MİLLETVEKİLLERİ, BELEDİYE BAŞKANI, BAKANI ŞEKER FABRİKASINA SAHİP ÇIKALIM. SİVASA GİTMESİNİ ENGELLEYELİM.
    0
    0
    Yanıtla
  • ramazan dogan (7 yıl önce)
    Yakından tanıdığım kardeşlerini destekliyorum yeni mudur suat beye ve nuri murat beye başarılar diliyorum sayın vekillerimizi son fabrikamiza sahip çıkmaya çağırıyorum şekerin çalışkan işçilerini destekliyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • caliskan derken????
    0
    0
    Yanıtla