SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bizde İse Maalesef..'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da kaldırım işgallerinin önlenmesi konusunda Emniyet Trafik Şube Müdürlüğünün hazırladığı ve İçişleri Bakanlığının yayınladığı ikinci el oto galerilerinin merkez dışına taşınması genelgesini görüşmek ve bilgilendirmek için Valilikte bir toplantı yapıldı.

Vali Halil İbrahim Daşöz'ün başkanlığında düzenlenen toplantıya, Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkan Vekili Orhan Özbek, Mimarlar Odası Malatya Şube yönetim kurulu üyesi Vefik Şahin, Minibüscüler Odası Başkanı Arif Kiras, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Haydar Karaduman, Anadolu Basın Birliği Derneği Malatya Şube Başkanı Zeki Dağ, Çağdaş Gazeteciler Derneği yönetim kurulu üyesi Mazlum Köse, Kültür Yaşam Derneği başkanı Yaşar Karaaslan ile bazı sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve trafik yetkilileri katıldı.

Kent merkezinde ki ruhsatlı- ruhsatsız ikinci el satış galerileri ile ek iş olarak ikinci el araba satışı yapılan işyerlerinin önü ve çevresini konu alan sinevizyon gösteriminden sonra konuşan Vali Daşöz; "İkinci el araç satışı yapılan işyerlerinin gerek kaldırımları işgali ve yarattığı trafik sıkışıklığı, gerekse çevre ve görüntü kirliliği ortada. Bu konuda İçişleri Bakanı Beşir Atalay imzası ile 81 ilin valilik ve belediyelerine bir genelge gönderildi. Genelgeye göre, kent merkezinde çeşitli isimler altında oto alım satımı yapan iş yerleri 31 Mayıs 2009’a kadar şehir dışında yapılmış ihtisas dallarının bulunduğu alanlara (galericiler sitesi) taşınması gerekiyor” dedi.

Türkiye’nin geçirdiği seçim süreci nedeniyle bugüne kadar bu yönde bir çalışma yapılamadığını aktaran Daşöz, seçim sürecinin ardından çalışmaların en kısa sürede sonlandırılması gerektiğini vurguladı. İçişleri Bakanlığı’nın Galericiler Sitesi bulunmayan il belediyelerinden, en kısa zamanda bu meslek gruplarının taşınacağı yerleri yapmasını istediğini söyleyen Daşöz “Ancak biz Malatya olarak şanslıyız. Galericiler Sitesi var. Dolayısıyla bu bizim için büyük avantaj” diye konuştu.

“KALDIRIM İŞGALİ SONA ERMELİ”
Kent merkezinde kaldırımların ve sokakların da tamamen işgal edildiğine ve vatandaşın yürüyemez hale geldiğine dikkat çeken Daşöz, sorunun çözümü için başta belediye olmak üzere sivil toplum kuruluşları ve basın kuruluşlarına görevler düştüğünü ifade etti.

“Ya konuyu iyi bilmediğimiz için ya da görevimizi ihmal ettiğimiz için sürekli hatalar yapıyoruz” diyen Daşöz, belediyelerin de en önemli görevinin imar olduğunu belirtip şunları söyledi:

“İmarı iyi yaparsanız diğer işler de iyi olur. Ancak ne yazık ki Türkiye’de bazı işlerde tribünlere oynanıyor. Popülizm yapılıyor. Basın da buna çanak tutuyor. Belediyeler kararlı olursa, iyi niyetle ve sivil toplum, basın kuruluşları ile iş birliği içinde çalışılırsa bu sorunların da üstesinden gelinir. Bizim üzerimize de ne düşüyorsa yapalım “

KURUYEMİŞÇİ OTO ALIM SATIMI YAPIYOR
Malatya Emniyet Müdürlüğü’nün kent merkezinde kuruyemişçi, gıda toptancılığı, oto yıkamacılığı, petrol istasyonu ve rent a car adı altında birçok iş yerinin yasa dışı olarak ikinci el oto alım satımı da yaptığını tespit ettiğini ifade eden Daşöz, bu türdeki yerlere para cezasından iş yeri kapatma cezasına kadar yaptırım uygulanacağını söyledi.

İnsanların ikametine ayrılan binaların girişinde veya altındaki dükkanların oto alım satımı yapmak için kiralandığını ve burada sergilenen araçların büyük oranda LPG’li olması bakımından halkın can ve mal güvenliğini tehdit etmesinin yanı sıra, insanların kaldırımlarda rahatça yürümesini ve trafiğin sağlıklı akışını engellediğini ifade eden Daşöz, belediyenin en kısa zamanda bu iş yerlerine gerekli tebligatı yapmasını istedi. Şehir içinde rent a car ofislerinin kaldırımlarda araç bulundurmasının da yasak olduğunu söyleyen Daşöz, bu konuda taviz verilmeyeceğini de sözlerine ekledi.

OTO PLAZALAR İÇİN GÖRÜŞ SORDUK
Basın mensuplarının çevre yolu boyunca kurulan oto plazaların da ikinci el araç sattığını, bunların şehir içinde kalıp kalmayacağını sorması üzerine, Vali Daşöz, plazaların üzerinde apartman olmadığı ve kendi müstakil alanları olduğu için bu konuda Bakanlığın her hangi bir kararının bulunmadığını söyledi. Plazalarla ilgili görüş belirtilmediği için konuyu Bakanlığa kendilerinin sorduklarını aktaran Daşöz, “Plazalar, belli bir marka aracın sıfırının satıldığı yerler ve kaldırım işgali yapmıyorlar. Plazaların üzerinde apartman ve ev bulunmadığı için kamu hayatını riske eden bir durum söz konusu değil. Ancak bunların ikinci el otoda takas yöntemi kullandığını biliyoruz. Fakat biz yine de bu konuda ne yapacağımızı Bakanlığa sorduk. Sanıyorum burayla ilgili de bir değerlendirme yapılacaktır” diye yanıt verdi.

PLANSIZ ŞEHİRCİLİK KENTLERİ YAŞANMAZ HALE GETİRDİ
Toplantıda, ele alınan konulardan biri de kent içindeki kaldırım işgaliydi. Emniyet Müdürlüğü’nün kentin ana caddeleri ile arka sokaklarında çektiği görüntülerde, esnafların neredeyse dükkanlarını kaldırımlara taşıdığını belirten Daşöz, nüfusu her geçen gün artan Malatya’da bu soruna acil olarak çözüm bulunmaması halinde çok yakın bir gelecekte tamamen yaşanılmaz hale geleceğini ifade etti.

Kaldırım işgallerinin Türkiye’deki belediyelerin kronik sorunu haline gelen plansız kentleşmenin bir sonucu olduğuna vurgu yapan Daşöz, kent içi yaya ve araç trafiğinin çözümünde belediye kadar sivil toplum örgütlerinin de üzerine düşeni yapması gerektiğini belirterek daha sonra şunları söyledi:

“POPÜLİST POLİTİKALARA SON VERİLMELİ”
“Biz Malatya’nın sanayi, ticaret, sağlık ve eğitim kenti olmasını istiyoruz. Ancak bütün bunlar aynı zamanda nüfus çekecek unsurlardır. Belediyelerin bana göre en önemli görevi imardır. Eğer siz imarı iyi yaparsanız, diğer işler de iyi olur. Zaten iki nedenden dolayı hata yapıyoruz. Birincisi işimizi iyi bilmediğimiz için, bir diğeri de görevimizi ihmal ettiğimiz için. 20 veya 30 yıl sonra bu kentin nüfusu ne olur, biz artan bu nüfusu nerede yaşatacağız diye düşünmüyoruz. Modern şehircilikte 30 yıl veya 50 yıl sonrasının planlaması yapılır. Hiç bir Avrupa ülkesinde yolcu taşıyan minibüsler şehir içine giremez. Bunun tartışması bile yapılamaz. Ama bizde her ne hikmetse, hiçbir meslek örgütü kendi üyesini üzmek istemiyor. Çoğu zaten oy potansiyeli olarak değerlendiriliyor. Bu mantıkla bakıldığı için bazı işlerde tribünlere oynanıyor. Popülist politikalar yapılıyor. Oysa bu sorunların çözümü için beklemek doğru değil. Şimdiden çözüm bulunmaz ise, bu konuda adımlar atılmazsa, artan nüfusa paralel olarak daha da çözümsüz sorunlar ortaya çıkacak. Bu konuda belediyeler kararlı olursa, Meslek Odaları, Sivil Toplum Kuruluşları ve basın da belediyeye yardımcı olursa vatandaşı da mağdur etmeden en mantıklı çözümün bulunacağına inanıyorum.”

Yapılan konuşmalardan ve karşılıklı görüş-alışverişinden sonra toplantı sona erdi.

HABER: Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız