SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bizde 'Sahip' Olmayınca!.

0
Güncellendi - 2015-12-28 00:23:48
Bizde 'Sahip' Olmayınca!.
A- A+ PAYLAŞ

Hükümetin Malatya’daki en büyük iki yatırımı olarak değerlendirilen ve birinin yapımına 6 yıl,  diğerinin yapımına 4 yıl önce başlanan Karahan ve Erkenek tünellerdeki çalışmalar, kaplumbağa hızıyla devam ederken, temeli sadece 2.5 yıl önce atılan, uzunluğu Karahan ve Erkenek tünellerinin 4 katı olan, Karadeniz-Doğu Anadolu bağlantısını sağlayacak Ovit Tüneli'nde çalışmalar Malatya'daki tünel çalışmalarına oranla adeta jet hızıyla ilerledi. 

Malatya’da toplam uzunlukları 6800 metre olan Karahan ve Erkenek tünelleri, 6 yılda bitirilemezken, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın memleketi Rize'yi Erzurum'a bağlayan Rize–Erzurum Karayolu üzerinde bulunan, iki tüplü, toplam kazılacak uzunluğu 25.2 km, tüp uzunluğu ise toplam 28 km olan Ovit Tüneli’nin, yaklaşık 12 km’si 2.5 yıl içinde tamamlandı. Ovit Tüneli’nin 2015 yılında hizmete açılması planlanıyor. Bu durum, 2 bin 640 metre rakımda, yani Malatya’daki tünellerden çok daha zor coğrafik ve iklimsel şartlarda sürdürülen Ovit Tüneli çalışmalarının Karahan ve Erkenek tüneli çalışmalarına kıyasla jet hızıyla sürdürüldüğü anlamına geliyor.

6 yılda 7 km bitirilemedi, Ovit’in 14 km’si 2.5 yılda bitirildi

Müteahhit firma yöneticilerinin, denetimi yapan Karayolları Bölge Müdürlüğü yetkililerinin, koordinasyonu yürütmekle görevli il yöneticilerinin ve iktidar partisine mensup siyasilerin ciddiyetsiz tutumları nedeniyle, toplamda 6800 metre olan Karahan ve Erkenek tünellerinin hizmete gireceği tarihe ilişkin olarak bugüne kadar sayısız tarih verilmesine karşın, yapılan açıklamalar ile gerçek hayattaki uygulamalar hiçbir zaman örtüşmedi. 

Karahan Tüneli, her biri 1600 metre uzunluğunda 2 tüpten oluşuyor. Yani toplamda 3200 metre uzunluğa sahip. Tünelin ihalesi 2008 yılında, yani 6 yıl önce yapıldı. AK Parti Malatya Milletvekilleri, Karayolları Bölge Müdürlüğü yetkilileri ve Malatya il yöneticileri Karahan Tüneli’nin hizmete gireceği tarih için, 2010 yılı başta olmak üzere, 2011, 2012, 2013, 2014 yıllarını gösterdi. Ancak bugüne kadar verilen hiçbir tarihte, tünel tamamlanamadı ve hizmete girişi sağlanamadı. 

Karayolları Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi, Ekim ayında yapılan Malatya İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, Ekim 2014 tarihi itibariyle, Karahan Tüneli’nde bir tüpün tamamlandığını, bu tüpteki ikincil işlerin yapımına başlandığını belirtmiş, 2. Tüpte ise kazı çalışmalarının halen devam ettiğini açıklamıştı. Özendi, sonuç olarak, Karahan Tüneli’nin hizmete girişine ilişkin yeni bir tarih verdi ve bu tarihi Haziran 2015 olarak açıkladı. Bu tarihin gerçekleşmesi durumunda, toplamda 3.2 km olan, yani Ovit Tüneli’nin 9’da biri uzunluğundaki Karahan Tüneli tam 7 yılda tamamlanmış olacak. 

Erkenek Tüneli’nin akıbeti de çok farklı değil. Karayolları Bölge Müdürü Hüsamettin Özendi, Erkenek Tüneli’nin son durumunu da yine Ekim ayındaki İl Koordinasyon Kurulu toplantısında açıklamış, yaklaşık 4 yıldan bu yana kazı çalışmaları devam eden her biri 1800 metrelik 2 tüpten oluşan tünelde henüz kazılmayan 642 metre uzunluğunda bir bölüm bulunduğu bilgisini vermişti. Hüsamettin Özendi, Erkenek Tüneli’nin hizmete girişi için ise, 2015 yılının sonuna tarih vermiş, verdiği bu tarihi de ‘Büyük aksilik olmazsa’ diyerek, ucu açık bir öngörüde bulunmuştu.

Ovit Tüneli’nde Karahan ve Erkenek Tüneli’nin toplamının 2 katı iş, 2.5 yılda bitirildi 

RİZE’nin İkizdere İlçesi’nin 2 bin 640 rakımlı Ovit Dağı geçidinde yapılan, temeli Mayıs 2012'de dönemin Başbakanı iki tüplü ve toplam 28 km. metre uzunluğundaki Ovit Tüneli, tamamlandığında Türkiye’nin en uzun, dünyanın da 2’nci uzun çift tüplü tüneli olacak. Tünel sayesinde Karadeniz ile Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgeleri birbirine bağlanacak. 

Temeli, 13 Mayıs 2012 tarihinde dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı bir törenle atılan Ovit Tüneli, oldukça zor coğrafi ve iklimsel şartlarda yürütülüyor. Derinliğin kimi noktalarda 850 metreye ulaştığı Ovit Tüneli’nde 2.5 yıl içinde yaklaşık 14 km’lik bölüm, yani tünelin % 50’lik bölümü tamamlandı. Bu oran, Ovit Tüneli’ndeki yapılan işin, Ovit’e göre çok daha elverişli koşullarda yapılan Karahan ve Erkenek tünellerindeki iş toplamının 2 katından daha fazla olduğu anlamına geliyor. 

ARŞİV FOTO: Recep Tayyip Erdoğan, Mayıs 2012'de temelini attığı, yaklaşık 2.5 yılda yüzde 50'lik bölümü tamamlanan Ovit Tüneli'nin maketi üzerinde ilgililerden bilgi alırken ve Ovit tünel ağızlarının Ekim ayı görüntüsü (İHA)

HABER: Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız