SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bizden Değil OSB'den..'

A- A+ PAYLAŞ

Belediye Başkanı Ahmet Çakır, Karakaya'daki balık ölümlerinin OSB'nin arıtılmadan göle salınan atık sularından kaynaklandığını, Jandarma'nın kirliliğin sorumlusu olarak gördüğü Malatya Belediyesi Arıtma Tesisi ile ilgili iddiaların doğru olmadığını söyledi.

SORUN OSB ATIĞINDA..
Çakır, Karakaya Baraj Gölü’nün Battalgazi ilçesi Boran köyü kıyılarında görülen balık ölümlerine, Organize Sanayi Bölgesi’nin arıtma tesisinden çıkan ve DSİ kanalları vasıtasıyla Boran Deresi ve Şahnahan A Ana kanalından gelen kirli suların neden olduğunu bildirdi.

Belediye Başkanı, Malatya Belediyesi’nin atık su arıtma tesisinin de bulunduğu Battalgazi İlçesi’ne bağlı Boran Köy’ünde meydana gelen balık ölümlerinin, Belediye’nin arıtma tesisinden, “arıtılmadan” çıkan sudan kaynaklandığı iddiaları üzerine burada inceleme yaptı.

Beraberinde Başkan Yardımcısı Ahmet Ceyhan, MASKİ Müdürü Ömür Karaağaç ve basın mensupları ile birlikte tesisi gezen Ahmet Çakır, tesisin elektrik tasarrufu yapmak amacıyla gün aşırı çalıştırıldığı veya günde birkaç saat çalıştırıldığı iddialarının doğru olmadığını söyledi.

Tesiste biyolojik arıtma yapıldığı için elektrik kesintisi yapıldığı taktirde bakterilerin öleceğini ve buradaki sistemin tamamen çökeceğini söyleyen Çakır, balık ölümlerinin ardından bir dizi araştırma ve tahlillerin yapıldığını, bu tahliller sonucunda DSİ’in A kanalından gelen suyun kirli olduğunun tespit edildiğini söyledi.

Durumun Battalgazi Kaymakamlığı’na bildirildiğini ve İl Çevre Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından Atıksu Arıtma Tesisi ile söz konusu yerlerde numune alınarak Adana’ya tahlile gönderildiğini ifade eden Çakır, çıkan sonuçlarda DSİ’nin A kanalından alınan numunedeki Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ) Askıda Katı Madde Değerlerinin belediyenin arıtma tesisinden çıkan suyun oldukça üstünde bir miktarda çıktığını belirtti.

Çakır, DSİ’nin A kanalından gelen (OSB Arıtma tesisi) suyun KOİ değerinin (Su örneğinin asidik ortamda kuvvetli bir kimyasal oksitleyici ile oksitlenebilen organik madde miktarının oksijen eşdeğeri cinsinden ifadesi) 120 mg/lt iken, belediyenin arıtma tesisinden çıkan sudan alınan numunede KOI değerinin 15 mg/lt olduğunu söyledi. Ahmet Çakır, yine tahils sonucuna göre suların estetik, içme, endüstriyel kullanım gibi çeşitli amaçlarda yararlanılmasını doğrudan etkileyen, ışık geçirgenliğini azaltıp dip birikintilerine yol açarak doğrudan zarar vererek canlıları etkileyen Askıda Katı Madde değerinin DSİ A Kanalında 270 mg/lt, belediyenin arıtma suyunda ise 120 mg/ lt olarak tespit edildiğini ifade etti.

“ORTALAMA 650 BİN KW ELEKTRİK HARCIYORUZ”
Başkan Çakır’ın incelemeleri sırasında arıtma tesisinde basın mensuplarına bilgiler veren MASKİ Müdür Yardımcısı Oktay Özelçi, elektrikten tasarruf gerekçesiyle tesisin gün aşırı çalıştırıldığı yönündeki iddiaları kesin bir dille yalanladı. Özelçi, ayda ortalama 650 bin Kw elektrik harcandığını, geçtiğimiz yıl 1 milyon 473 bin 214 TL elektrik faturası ödediklerini bildirdi. Özelçi, 2010 yılının ocak ayında 196 bin TL, Şubat ayında ise 175 bin TL elektrik faturası geldiğini ifade etti. Özelçi, tesisin günlük ortalama 4 bin TL tutarında elektrik sarfiyatı yaptığını kaydetti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız