SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Bize de 'Ağırlaştırılmış' Tren!

A- A+ PAYLAŞ

Batı illeri için “hızlı tren” konuşulurken, TCDD 5. Bölge Müdürlüğü sınırları içerisinde, demiryolunda yenileme, bakım ve onarımın yeterli olmaması yüzünden trenlerin hızlarına sınırlama getirildiği belirtiliyor. Ankara’dan Sivas’a 70 kilometre hızla gelen tren, Malatya bölge sınırlarında en fazla 40 kilometre hız yapabiliyor.

Malatya’dan İran sınırına kadar olan bir bölgeyi kapsayan ve merkezi Malatya’da bulunan TCDD 5. Bölge sınırlarında ray ve traverslerde en son yenileme çalışmasının 28 yıl önce yapıldığı, daha sonra kapsamlı bir yenileme çalışması olmadığı, teknik ömürleri açısından sıkıntı yaratan ray ve traversler nedeniyle kaza olmaması için trenlere hız sınırı getirildiği ifade ediliyor.

Bu iddiaları doğrulayan bazı ilgililer “Bölge müdürlüğü güzergâhlarında bulunan raylar-traversler teknik ömrünü doldurdu. Genel müdürlük bölge sınırları içerisinde bulunan istasyonlarda bulunan binaları baştan sona yenileyerek istasyonlara albeni kazandırmada gösterdiği hassasiyeti yolların yenileme ve onarım çalışmalarında göstermiyor. Ayrıca Genel Müdürlük batıdaki demiryollarında her türlü bakım-onarım ve yenileme çalışmasını yaparken doğu ve güneydoğu da bulunan yolları üvey evlat gibi görüyor. Bölgemizde işçi sıkıntısı had safhada. Özellikle de bölgemiz için önemli olan yol bakım işçileri neredeyse yok denecek kadar az. İstasyonların güzel ve temiz görünüm kazanması çok iyi ama burada önemli olan demiryollarının da bakım ve onarımını gerektiği gibi yapmaktır. Aksi halde kimse demiryollarında seyahat etmez ve bu istasyonlara harcanan onca para heba olur.” diye konuştular.

Ankara- Malatya arasında tren yolculuğunun “neredeyse” 20 saat sürdüğü, bu durumda vatandaşın demiryolunu tercih etmediği ifade edilirken, demiryolunun niteliği nedeniyle Ankara- Sivas arasında 70 kilometre olan hız sınırının; Çetinkaya- Malatya, Malatya- Narlı, Baskil- Kurtalan arasında 40, Malatya-Baskil arasında ise 30 kilometre olduğu, bu hız sınırına uymayan makinistler hakkında işlem yapıldığı belirtiliyor.

Batı illeri için “hızlı tren” gündeme getirilirken, Malatya bölgesi dahilinde “odun, kömürle çalışan kara tren dönemi” hızıyla taşımacılık yapılması, demiryolunun alt yapısına gereken yatırımın yapılmaması eleştiri konusu oldu. Bu arada, TCDD’nin Malatya yetkilileri kısa bir süre önce Malatya’nın hızlı tren hattından yararlanması ile ilgili süreyi “günün birinde” diye belirtmişti.

HABER: Yaşar KARAASLAN

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız