SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Bize Hiç Düşmüyor Bakanım..'

A- A+ PAYLAŞ

CHP Milletvekili Mevlüt Aslanoğlu, seçim bölgesi Erzincan'ı bakanlığı ile ilgili yatırımlarda "özel" olarak gözeten Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'a Malatya'nın hızlı tren seferi planlanıp planlanmadığını sordu, bakandan "bölgecilik yaparsak olmaz" yanıtı geldi. Aslanoğlu, bazı ilçelerin cep telefonu haberleşmesiyle ilgili sıkıntılarını da yine bakana iletti.

Aslanoğlu'nun TBMM'de Ulaştırma Bakanına yönelttiği sorular ve bakanın verdiği yanıtlar, meclis tutanaklarına şöyle geçti:

"Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına
Aşağıdaki sorularımın Ulaştırma Bakanı Sayın Binali Yıldırım tarafından sözlü olarak cevaplandırılmasını arz ederim.Saygılarımla.
Ferit Mevlüt Aslanoğlu
Malatya

Malatya'dan geçen demiryolu ülkemizin Doğu Anadolu ve Güney Doğu Anadolu'ya açılan kapısıdır.

Ankara-Sivas-Malatya-Van ve Malatya-Kurtalan hatları olmasına rağmen bu hattaki Mavi Tren seferleri iptal edilmiştir.

Bu nedenle,
1) Malatya'dan yapılan Mavi Tren seferleri hangi gerekçe ve nedenle iptal edilmiştir?
2) Acaba, 2014 yılında Malatya'dan, Erzincan'a ayrı bir hat yapıp Malatya'ya Erzincan üzerinden hızlı tren seferleri mi başlatmayı düşünüyorsunuz?
3) Acaba, TCDD Malatyalılara bir sürpriz yapıp, en kısa sürede hızlı tren seferleri mi başlatacak? Öyleyse bu uygulama ne zaman başlayacak?

ULAŞTIRMA BAKANI BİNALİ YILDIRIM - Ülkemiz demir yolu sistemi hepinizin bildiği gibi uzun yıllar ihmal sonucu büyük sorunlarla karşı karşıya kalmıştır. Cumhuriyetin ilk yıllarında başlayan demir yolu hamlesi, maalesef 50'li yıllardan sonra devam ettirilememiş, ancak, Hükûmetimiz döneminde demir yolları tekrar millî politika olarak benimsenmiş, bir yandan mevcut hatlar yenilenirken diğer yandan da yüksek hızlı tren hatları başta olmak üzere yeni hatların inşaatına başlanmıştır. Yol yenilemeleri kapsamı içerisinde bu güzergâhımız da mevcuttur yani Ankara, Kayseri, Sivas, Malatya güzergâhı da mevcuttur. Yol yenilemesini müteakip daha konforlu, daha güzel trenlerle bu hatta sefer yapılabilecektir.

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) - Ne zaman?

ULAŞTIRMA BAKANI BİNALİ YILDIRIM (Devamla) - Şu anda yapılıyor. Kaldı ki şu anda Güney Ekspresi, Vangölü Ekspresi'yle de buraya, Malatya'ya seferler hâlen devam etmektedir. Her ne kadar bu hatta ve diğer hatlarda verimli işletmecilik yapılamamış olsa dâhi, başka bir deyişle giderin geliri karşılama oranı yüzde 6 mertebesinde olsa dâhi yol yapılmasını müteakip bu seferlere tekrar başlanacaktır çünkü demir yolunu biz bir kamu hizmeti olarak görüyoruz ve burada kârlılık olsun yahut olmasın hizmetin devamlılığının esas olduğunu düşünüyoruz. Ancak, tabii, yol elli altmış yıldır bakımsız olduğu için maalesef emniyetli ve verimli işletmeciliğin yapılmama nedenlerinin başında da bu gelmektedir.
Malatya-Erzincan üzerinden bir hızlı tren proje çalışması ne yazık ki, Sayın Aslanoğlu, mevcut değil.

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) - Biz, size iyilik olsun dedik Sayın Bakanım, Erzincan'a iyilik olsun dedik.

ULAŞTIRMA BAKANI BİNALİ YILDIRIM (Devamla) - Ya, şimdi böyle bölgecilik yaparsak olmaz, memleketin her tarafına hizmet lazım. Hani burada bir sen, bir ben olsak aramızda hallederiz ama bütün Türkiye var. Onun için…

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) - Sayın Bakan, belki size düşer, biz de faydalanırız diye sordum, bize hiç düşmüyor da."

BAZI İLÇELERİN GSM İSTASYONU SORUNU..
Aslanoğlu, ayrıca Malatya'nın bazı ilçelerinin de sorun yaşadığı cep telefonu haberleşmesi sıkıntısıyla ilgili olarak da Ulaştırma Bakanına soru yöneltti.

Bu soru ve bakan yanıtı da TBMM tutanaklarına göre şöyle:

"Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına
Aşağıdaki sorularımın Ulaştırma Bakanı Sayın Binalı Yıldırım tarafından sözlü olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Saygılarımla.
Ferit Mevlüt Aslanoğlu
Malatya

Ülkemizde hizmet veren GSM operatörlerinin kapsama alanında olmayan yerleşim bölgelerinin kapsama alanı içerisine alınması amacıyla,
1) Farklı operatörlerin, kapsama alanı olmayan bölgelere hizmet vererek, daha fazla alanın kapsama alanına alınması yönünde bir çalışmaları var mı?
2) Özellikle Anadolu'daki birçok ilimizin kış nüfusu az olmasına karşın, yazın çok daha yoğun nüfusa sahip beldelerinin ihtiyaçları dikkate alınarak bu alanların kapsama alanı içerisine dâhil edilmesi yönünde herhangi bir çalışma yapılmakta mıdır?
3) Ülkemizde tüm bölgeler hangi tarih içerisinde kapsama alanına dahil olacaktır?

ULAŞTIRMA BAKANI BİNALİ YILDIRIM - GSM operatörlerinin kapsama alanları Bakanlığımız politikalarında önemli bir yere sahiptir. Ülkemizde vatandaşlarımın yaşadığı her birimde mobil kapsama alanına alınması temel prensibimizdir. Bilgi Teknolojileri İletişim Kurumu tarafından yürütülmekte olan kapsama alanlarının iyileştirilmesi projesi dahilinde küçük nüfuslu yerleşim yerlerinin kapsama alanına alınması Evrensel Hizmet Fonu ve GSM şirketlerinin müşterek çalışmasıyla nüfusu binden az olan yerlerde sağlanması bakımından 2010-2011 yılı çalışmalar hızlandırılacaktır. Bu bağlamda da söz konusu çalışmalar neticesi bu yerleşim yerlerinde de kapsama alanı sağlanmış olacaktır.

FERİT MEVLÜT ASLANOĞLU (Malatya) - Sayın Bakan, baz istasyonlarıyla ilgili "2011" dediniz. Ben sizden istirham ediyorum, buna başlayacaksanız, böyle, hepsini 2010'un sonunu bırakmayın, bir bir tamamlayın. 2010'un sonunda baz istasyonu tamamlamak yerine bir tane yapın, iki tane yapın, öbür ay beş tane yapın… Bizim özellikle Pötürge, Hekimhan, Arguvan, Yeşilyurt, Arapkir, Doğanyol gibi uzak ilçelerimizde büyük sorun var. Yani 2010'u beklemesinler, bir tane yapsınlar bir ilçeye, görelim bir kere Sayın Bakanım, bugüne kadar maalesef hiç görmedik.

2) Hızlı trende -Allah kaza bela vermesin- eğer yolda sorun varsa aman biz istemiyoruz, insanımızın başına bir şey gelmesin ama inşallah hızlı trenin yol bakımı da hızlı olur ve açılır bu hızlı trenimiz.

ULAŞTIRMA BAKANI BİNALİ YILDIRIM (Erzincan) - Sayın Aslanoğlu, Malatya'ya olan tren hızlı tren değildir, mevcut tren, mevcut altyapının yenilenmesidir. Bir yanlış anlamaya mahal verilmemesi için düzeltiyorum. Düzeldikten sonra klimalı, konforlu trenlerle yolculuk tekrar başlayacaktır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız